Volim Jajce
Aktualno BiH

13. Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe”-bosanskohercegovačko višeglasje

13. Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe”-bosanskohercegovačko višeglasje

JU „Dom kulture Jajce“ Jajce već trinaestu godinu zaredom organizira festival pod nazivom Festival duhovne poezije i glazbe Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje, koji će ove godine biti održan od 24.04. – 30.04.2019. godine.

Festival Plivske omahe je manifestacija zasnovana na ideji poticanja i promoviranja suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica na području naše općine. Kamen temeljac ovog Festivala jeste kulturološki dijalog koji kroz duhovnu glazbu, folklor, običaje, književne večeri, okrugle stolove… evocira građansku svijest u našem društvu. Poseban akcent stavljamo na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti (kroz pjesmu, folklor, kazališne predstave…). Ali, ni populacija odraslih nije zanemarena. Naprotiv – okrugli stolovi, promocije knjiga i predavanja stručnjaka (iz oblasti teologije, povijesti, i dr.) su ujedno zanimljiv i poučan način upoznavanja raznolikih segmenata koji čine bosanskohercegovačko društvo jedinstvenim. Ovom manifestacijom (osim njene svrhe približavnja i upoznavanja religija i narodnosti na ovom području) nedvojbeno je udaren pečat Jajcu kao kulturnom središtu dijaloga i tolerancije naše države.

Na Festivalu redovno sudjeluju eminentni zborovi i vokalni solisti koji pjevaju duhovne pjesme, istaknuti književnici i pisci iz BiH i okruženja, teolozi…, obrađuju se teme iz sfere duhovnosti, tradicije, folklora i običaja naroda u BiH. Ono što je bitno napomenuti jesu zajednički nastupi zborova/osoba različitih nacionalnih pripadnosti, i sadržaji kreirani na način da učimo i saznajemo ono što (ni)smo znali o vjeri, tradiciji i običajima jedni drugih kako bismo se međusobno više uvažavali i poštivali.

Povezani Članci

MAXPORTAL.hr DOKUMENT OZNA-e MIJENJA POVIJEST: “Pobiti svećenike, seljake, trgovce, bogataše …’

Volim Jajce

ARTIZANSKI ZLOČINI: U tri dana strijeljali smo 30. 000 ustaša, četnike smo zarobili, ali nitko nije ubijen

Volim Jajce

„PRIJE JE BILO BOLJE“ – BAJKA KOJA JE PRERASLA U MIT

Volim Jajce
Učitavanje....