Volim Jajce
Aktualno

Američki film o Bleiburgu: Kako Mesić i Josipović pravdaju partizanske zločine

Michael Palaich redatelj je i producent iznimno zapaženog filma Bleiburška tragedija koji detaljno oslikava mnoge detalje o ratnim zločinima počinjenom na koncu Drugog svjetskog rata nad hrvatskim narodom.

U filmu govori i o britanskoj upletenosti u pripremu i izvršenja tog zločina i kasnije prikrivanje dokaza.

Palaichu je američki državljanin hrvatskih korijena. Rođen je Detroitu, u američkoj saveznoj državi Michigan, a njegov djed iz Petrinje i baka iz i Križa emigrirali su u Sjedinjene Države početkom dvadesetog stoljeća.

Povod za snimanje filma Bleiburška tragedija je bakina priča kako su partizani njena dva brata objesili na telefonske stupove nakon Drugog svjetskog rata.

“No, vjerujem da bih taj film snimio čak i da Titove komunističke ubojice nisu u svojim zvjerstvima dotakle i moju obitelj. Ideju o intervjuiranju preživjelih s Bleiburga dobio sam 1985. godine. Već tada su mnogi preživjeli s Bleiburga i Križnog puta umirali zbog visoke starosti.

Kad sam započeo projekt, imao sam za cilj jednostavno snimiti sjećanja tih ostarjelih svjedoka kako bi buduće generacije imale priliku iz prve ruke čuti o užasima koje su Hrvati kad su izgubili svoju državu ‘morali’ proživjeti.

Michael Palaich je diplomirao političke znanosti i psihologiju, a tijekom agresije na Hrvatsku aktivno se uključio u pomoć Domovini svojih predaka koja je u međuvremenu postala i njegova Domovina. Otkako je otišao u mirovinu sa suprugom Sandra zimu provodi u Americi, a ljeta u Hrvatskoj.

Povezani Članci

POMJERANJEM MEĐA SPRIJEČITI ISELJAVANJE STANOVNIŠTVA Općina Jajce uvodi mjere kojima će zaustaviti iseljavanje stanovništva

Volim Jajce

Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari uručena zahvalnica Vitezova kraljevskog grada Jajca

VJ Urednik 1

Dragan Čović: Izmjene Izbornog zakona BiH pitanje svih pitanja za Hrvate

Volim Jajce
Učitavanje....