Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

Amerika uvela sankcije Dodiku

Veleposlanstvo SAD-a u BiH je u utorak navečer objavilo priopćenje za javnost u kojem se pojašnjava kako se Dodik usprotivio Ustavnom sudu BiH te je prijetnja provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga će mu biti blokirana sva imovina u SAD-u. Samo priopćenje je u videoobraćanju objavljenom naYouTube kanalu Veleposlanstva SAD-a u Sarajavu prročitala veleposlanica Maureen Cormack.

“Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, službeno definirao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28.5.2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u  vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma”, priopćeno je iz Veleposlanstva.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, stoji u priopćenju, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma.

“Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju zemlje”, pojašnjava se.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran.

“Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika. Više informacija o Balkanskom programu sankcija koji uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju prijetnju međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu može se pronaći na internet stranici Ministarstva trezora”, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Ovi potezi motivirani su ativnostima Milorada Dodika koje su kulminirale neprimjerenim izjavama tijekom obilježavanja Dana RS. Dodik je dovodio u pitanje budućnost BiH, a teret krivnje za nefunkcioniranje političkog sustava u zemlji stavljao je upravo na Veleponslantvo SAD-a u Sarajevu. Njih, kao i OHR i visokog predstavnika, smatra zaštitnicima bošnjačkih stranaka iz Sarajeva.

S druge strane, u očima američkih diplomata s adresom u Sarajevu, Dodik je glavni uzrok niza problema, koji se uglavnom svode pod zajednički nazivnik “rušitelja Bosne”.

Inače, većina imovine koja je prikazana u Dodikovu imovinskom kartonu iz 2014. godine nalazi se u Srbiji i BiH. Premijer Republike Srbije već je izjavio kako “nije realno očekivati da Srbija Dodiku zamrzne imovinu“.

dnevnik.ba

Povezani Članci

Sitarski: Sad ćemo vidjeti postoji li patriotizam kod bošnjačkih stranaka

Volim Jajce

NAŠA TV -EMISIJA “POD POVEĆALOM” Gost emisije Ivo Šimunović

Volim Jajce

PREDSJEDATELJ OPĆINSKOG VIJEĆA JAJCE PRIMIO PREDSTAVNIKE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Volim Jajce
Učitavanje....