Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Kultura

Anti Brtanu pripala prva nagrada Medžlisa islamske zajednice Jajce

Danas je u Jajcu u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Jajce održana tradicionalna manifestacija “Žena, porodica i zajednica” čiji je centralni događaj “Dan Esme sultanije”. Dijelom te manifestacije bio je i izbor najljepše pjesme o Esmi Sultaniji temeljene na legendi o toj povijesnoj osobi, za koju je prije mjesec dana objavljen javni poziv odnosno natječaj.

Prva nagrada pripala je Anti Brtanu, aktualnom ravnatelju JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, te kandidatu za načelnika općine Jajce. Drugo mjesto osvojila je pjesma autorice Edite Vunić, a treće mjesto pjesma autora Ademira Sefera.

U razgovoru za naš portal, Brtan je kazao da je imao priliku obratiti se okupljenima na ovoj manifestaciji te da je zahvalio na ukazanoj časti i čestitao organizatorima na uspješnoj manifestaciji. Dodao je da se na ovaj javni natječaj za izbor najljepše pjesme o Esmi Sultaniji odlučio kako bi dao svoj doprinos ovoj plemenitoj ideji, ali i da je kao ravnatelj javne ustanove koja se bavi kulturno-povijesnom baštinom Jajca osjećao dužnost uključiti se u ovaj projekat. Zahvalio se organizatorima na nagradi te naglasio da bi ova gesta s njegove strane (prijava na natječaj) i gesta Medžlisa islamske zajednice čiji je žiri objektivno ocjenjiva pristigle prijave, trebala biti putokaz za naše bolje međusobno razumijevanje i uvažavanje. Novčanu nagradu odlučio je donirati u humanitarne svrhe i to pola obitelji iz Zdaljevca koja je nedavno ostala bez krova nad glavom, a pola obitelji iz Cvitovića koja je nedavno izgubila sina.

Na manifestacij je promovirana obiteljska slikovnica “Legenda o Esmi sultaniji” autora Sabahudina i Almedine Makići. Svi prisutni su na poklon od organizatora, Medžlisa islamske zajednice Jajce i Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma sutanija”, dobili po jedan primjerak promovirane slikovnice, a imali su priliku i poslušati pjesme pobjednice nagradnog natječaja.

Manifestacija “Žena, porodica i zajednica” će završiti 4. septembra 2020. godine kada će u Travniku na svečanosti biti dodijeljene zahvalnice, plakete i novčane nagrade istaknutim ženama Bošnjakinjama, aktivisticama u vjerskim i društvenim sferama života u Bosni i Hercegovini.

Slijedi tekst pobjedničke pjesme autora Ante Brtana:

POEMA O ESMI SULTANIJI

Zdravlje snuje onaj tko ga nema,
dunjalukom traži lijeka.
Obilazi stotine hećima
i na milost Božju čeka.

Slična sudba nekoć snađe
sultaniju Esmu mladu.
Lijeka nitko joj ne nađe,
al’ to ne slomi njenu nadu.

Hodila je Donjim krajem
nekoj Ljubi pa joj reče:
„Sve dukate svoje dajem
za mrvicu zdravlja, sreće!“

Kamen na kamen gdje se voli,
kamen na kamen gdje se mrzi,
kamen na kamen gdje se moli,
bija’ Ljubin zapis brzi.

Spoji dvoje što se vole,
ali što ih Vrbas dijeli.
Spoji braću što se mrze,
a živjet su složno htjeli.

Džamiju je sagradila
i ćuprije nove dvije,
nakon svega ozdravila
i bi sretna kao prije.

ANTO BRTAN

(MIZ Jajce/Jajce Online/Volimjajce.com)

Povezani Članci

CUGLE- Izum Gorana Kovača: Neobična igra za sve uzraste

Volim Jajce

Tko vozi pijanog suputnika plaća 40 KM

Volim Jajce

PREŠLA GRANICU Na području Prijedora registrirana ptičija gripa

Volim Jajce
Učitavanje....