Volim Jajce
Aktualno BiH Svijet

BiH nije među 80 najmoćnijih zemalja svijeta, Hrvatska i Srbija jesu

Američki portal US News & World Report je objavio popis 80 najmoćnijih država na svijetu u 2019. godini. Za ovaj portal su najmoćnije države one koje oblikuju svjetsku politiku i ekonomiju. Osim toga, to su zemlje koje imaju velike vojne proračune.

Autori liste najmoćnijih zemalja svijeta su grupa BAV, kompanija VLMY&R i Wharton škola koja radi u okviru Sveučilišta u Pensilvaniji, piše Radiosarajevo.ba.

Istraživanje koje se koristilo za izradu popisa je obuhvatilo 20.000 ljudi. U obzir su uzeti indikatori poput liderstva, ekonomskog i političkog utjecaja, međunarodnog savezništva i jačine vojske.

Očekivano, i u 2019. godini su Sjedinjene Američke Države najmoćnija zemlja svijeta.

US News & World Report podsjeća da je vojni proračun ove zemlje iznosio 610 milijardi dolara 2017. godine i da kao takva najviše doprinosi djelovanju NATO saveza. Pored toga, Sjedinjene Američke Države izdvajaju 50 milijardi dolara za stranu pomoć, a 15 milijardi od tog iznosa otpada na vojnu pomoć.

Na popisu je slijede Rusija, Kina, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija, navodi US News & World Report. Od zemalja u regiji, najbolje je plasirana Srbija. Nalazi se na 52. mjestu.

Mnogo lošije su pozicionirane Hrvatska i Slovenija koje se nalaze na 75. odnosno 78. mjestu. Na popisu 80 najmoćnijih zemalja svijeta nema Bosne i Hercegovine.

Povezani Članci

Izvršeno podvodno snimanje i analiza stanja bučnice ispod Vodopada

Volim Jajce

Bošnjačkim političarima nije smetalo što 8 godina na čelnim pozicijama u bh. pravosuđu nije bilo Hrvata

Volim Jajce

Tomislavgrad: Udar groma zapalilo kuću u Šuici

Volim Jajce
Učitavanje....