Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

BiH pojačala nadzor nad kvalitetom mesa iz uvoza

Vlasti Bosne i Hercegovine pojačale su nadzor nad kvalitetom prehrambenih proizvoda koji se uvoze reagirajući tako na pojavu mesa zaraženog salmonelom u Hrvatskoj, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kako ga u ponedjeljak citira sarajevski “Dnevni avaz”, prenosi Hina.

Šarović je kazao kako se na svim graničnim prijelazima preko kojih se uvozi hrana posebice kontrolira ispravnost i kvaliteta mesa i to svakodnevno.

Iako je zabrinutost u regiji dodatno potaknula neispravnost proizvoda koje na tržište plasira “Perutnina” Ptuj Šarović je kazao kako BiH time nije ugrožena jer ova tvrtka u BiH ima posebne pogone u kojima kao sirovine koristi meso iz lokalnog uzgoja.

“Sumnja se odnosi samo na ispostave (“Perutnine”) koje posluju u Sloveniji i Hrvatskoj”, kazao je Šarović.

Pojasnio je kako tijela vlasti na državnoj razini čine sve što je u njihovoj moći kako bi se sva hrana kontrolirala pri uvozu na samoj granici, no njihove ovlasti tu prestaju.

Sukladno unutarnjem ustroju BiH, sav dalji nadzor nad kvalitetom hrane koja je u prometu unutar zemlje zadaća je inspekcijskih tijela koja djeluju na razini entiteta pa ona snose i odgovornost za ispravnost namirnica koje dospijevaju do potrošača u maloprodaji.

Prema dostupnim statistikama Vanjskotrgovine komore BiH, u tu je zemlju u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno najviše goveđeg mesa i to u vrijednosti nešto većoj od 100 milijuna konvertibilnih maraka (oko 50 milijuna eura).

“Ova nas situacija tjera na jače kontrole kako bismo na odgovarajući način zaštitili zdravlje naših građana i kvalitetu hrane podignuli na višu razinu”, kazao je Šarović dodajući kako se to odnosi na hranu ne samo životinjskog, nego i biljnog podrijetla.

Dnevnik.ba

 

Povezani Članci

Keške – tradicionalno božićno jelo naših krajeva

Volim Jajce

Članovi udruge pčelara “Propolis” Jajce posjetili pčelarski sajam u Beogradu

Volim Jajce

VELIKI IZAZOV ZA BiH Hahn uručio Upitnik s 3.242 pitanja, s porukom da EU integracije donose stabilnost

Volim Jajce
Učitavanje....