Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

BOD 14,31 UMJESTO 13,60 -Odobreni amandmani hrvatskih izaslanika koji mijenjaju predloženi zakon o MIO

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je na današnjoj sjednici većinom glasova dva amandmana na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji suštinski mijenjaju tekst tog zakona u odnosu na prijedlog iz Federalne vlade.

 

Predstoji izjašnjavanje o kompletnom zakonu nakon pauze koju je u trenutnoj fazi sjednice zatražio Klub izaslanika bošnjačkog naroda.

Prihvaćene amandmane je podnio Klub hrvatskih izaslanika, a jedna od suštinskih izmjena odnosi se na visinu predviđenog općeg boda pomoću kojeg se izračunava visina mirovina budućim korisnicima.

Vlada je, naime, predvidjela da visina tog boda bude 13,6, dok je odobrenim amandmanom povećan na 14,31.

Inače se visina budućih mirovina prema ovom zakonu, izračunava množenjem ovog općeg boda s bodovima koji se dobivaju na osnovu godina staža i plaća osiguranika.

Prema Vladinoj varijanti, naprimjer, ako je plaća bila u visini prosječne u FBiH, osiguranik bi za svaku godinu staža dobivao po jedan bod (40 godina staža, npr. jednako je 40 bodova), a konačna visina mirovina bi se određivala množenjem tih bodova s općim bodom koji je u Vladinoj varijanti iznosio 13,6, a prema odobrenom amandmanu 14,31.

Drugim danas odobrenim amandmanom hrvatskih izaslanika primjenu zakona treba odgoditi šest mjeseci po stupanju na snagu, što Vlada nije predvidjela njenim prijedlogom.

Ako Dom naroda odobri većinom glasova i kompletan zakon na današnjoj sjednici, on će zbog amandmana biti različita tekstualna varijanta u odnosu na prihvaćenu u Zastušpničkom domu koji je, pak, odobrio Vladin prijedlog.

Procedura u tom slučaju nalaže usuglašavanje konačnog teksta, što uvijek iziskuje dodatno vrijeme.

Konačni tekst usuglašava zajedničko povjerenstvo oba doma.

 

Vecernji.ba

Povezani Članci

POSAO ZA 50 ZNANSTVENIKA – BiH do kraja godine dobija najmoderniji znanstvenoistraživački centar u regiji

Volim Jajce

Javni poziv za najbolje poslovne ideje za mlade za 2018. godinu

Volim Jajce

ROMAN FILIPOV POSTAO JE SVJETSKI HEROJ: “Pali ruski pilot ubio dvojicu terorista pa sebe” / VIDEO

Volim Jajce
Učitavanje....