Volim Jajce
Aktualno BiH Gospodarstvo Jajce Poduzetništvo TOP

BORBA ZA KONTROLU JAVNOG SEKTORA ZASJENILA DRUGE PROBLEME Odlaskom samo jednog čovjeka ili jedne obitelji iz Jajca, svi smo mi gubitnici !

Pored Agencije koja promovira turizam općine Jajce na sajmu privrede u Mostaru trebali su biti i predstavnici općine Jajce koji bi promovirali privredu općine Jajce. Nažalost općina Jajce i Služba privrede u općini Jajce nemaju neke konekcije s privrednicima naše općine kako bi u suradnji s jajačkim privrednicima na jednom zajedničkom štandu ova služba promovirala privredu općine Jajce na sajmovima ovog tipa. Na taj način bi se možda negdje znalo i čulo šta se sve u Jajcu proizvodi te bi eventualno takve spoznaje dovele do ugovaranja nekih novih poslova, a samim tim i do povećanja zaposlenosti stanovništva.

Jajce danas od turizma ne može opstati, jer turizam kao grana privrede u Jajcu je još uvijek nedovoljno razvijena oblast.Tako samo nekoliko privrednika u Jajcu može od turizma nešto i zaraditi, dok isti zapošljavaju neznatan broj uposlenih u odnosu na ostale grane privrede. Istovremeno to ne znači da razvijanje i promoviranje turizma treba zanemariti. Naprotiv.

Proizvodne djelatnosti su ključ za opstanak i ostanak stanovništva u Jajcu,kao i njihov razvoj koji jedino može dovesti do povećanja primanja uposlenih, jer pored neuposlenosti  i mala primanja tjeraju narod na odlazak iz Jajca.

Nužno je djelovati u smjeru proširenja proizvodnih kapaciteta te dovesti nove investitore u našu općinu koji bi se povezali s onima koji već postoje u Jajcu, ponuditi im određene pogodnosti, a ne tjerati investitore iz Jajca kao što je bio slučaj sa investicijom poduzeća BSI, teškom preko 40 milijuna eura, koja je isključivo zbog samovolje jednog, tada čelnog čovjeka općine Jajce, umjesto u Jajcu realizirana u susjednoj općini Mrkonjić Grad.

Pitanje je koliko se uopće sama općina Jajce bavi problemima s kojima se susreću privrednici naše općine, a koji su u njenoj domeni rješavanja. Nerijetko su privrednici u Jajcu prepušteni sami sebi i nerijetko su upravo neke općinske službe kočničari razvoja i širenja privrede. Za mnoge stvari iz nadležnosti općine Jajce su procedure komplicirane i zahtijevaju mnogo vremena, a vrijeme je većini privrednika presudan faktor .

Često možemo pročitati o gospodarskom bumu koji se događa  u Tešnju, Tesliću, Žepču pa čak i u Kotor Varošu, gdje je prije nekoliko dana otvoren sajam privrede, poljoprivrede i turizma sa čak 150 izlagača. Sumnjamo da su privrednici ovih općina bez podrške vodećih ljudi općine doprinijeli da postanu mamac za investitore.

Umjesto da se ugleda na svoje kolege iz gore navedenih općina, u Jajcu se prvi čovjek općine trenutno najviše bavi borbom za kontrolu javnih poduzeća, koja su skoro pa sva u debelim minusima, dok su sve ostale mogućnosti i zalaganja za masovnija upošljavanja stanovništva u privatnom sektoru totalno zanemarene i zapostavljene od strane istog. Javna poduzeća i ustanove čak više i nemaju prostora za nova uhljebljavanja stranačkih poslušnika, pa se tako ova borba kojoj svjedočimo zadnjih nekoliko mjeseci svodi isključivo na upošljavanje novih direktora.

Sve to nema toliko smisla i nije vrijedno ovih pet mjeseci bezvlašća, ali očito da se na taj način želi dokazati  tko će zapravo izvući deblji kraj.

Nitko nema pravo reći da je u Jajcu na kraju pobijedio onog drugog, jer svakim odlaskom jednog čovjeka ili jedne obitelji iz Jajca svi smo mi gubitnici. A otišlo ih je mnogo, bez da se netko zbog toga zabrinuo.

Stoga je konačno vrijeme da se kompromisno završi ova saga oko vlasti i zajedničkim snagama krene u rješavanje problema običnog čovjeka, stanovnika općine Jajce. Ti problemi ne mogu čekati. Proračun općine Jajce treba olakšati život tog čovjeka u Jajcu i dati mu poticaj da tu ostane.

Garancija za opstanak sigurno nisu kružni tokovi.

volimjajce.com

Povezani Članci

Početak agresije ABiH na Hrvate Središnje Bosne (Popis poginulih u Uskoplju siječanj 1993)

Volim Jajce

Završio je fakultet i radi kao stočar: Kada nema posla sam ga napraviš

Volim Jajce

POTPISANA KOALICIJA Jezerčić kandidat za načelnika, Jakešević nositelj liste

Volim Jajce
Učitavanje....