Volim Jajce
Aktualno BiH Gospodarstvo TOP

British American Tobacco preuzeo skoro 40 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo

 

Na danas održanoj aukciji na Sarajevskoj berzi kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT). Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058% ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM.

Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze, te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica, navodi se u saopštenju.

Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 96% premije na cijenu dionica na dan 28.09.2015. godine (42,57 KM), jedan dan prije javne objave informacije da Vlada Federacije BiH namjerava prodati svoje dionice FDS-a. Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 60% premije na cijenu dionice (52,12 KM) na dan 22. jula 2016. godine, jedan dan prije Vladine odluke da proda dionice putem aukcije.

U skladu sa zakonskom obavezom, CID će predati obaveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a. Ponuda će sadržavati istu cijenu koja je plaćena Vladi Federacije BiH: 83,5KM po dionici. Obavijest o ponudi za preuzimanje bit će dostavljena Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Finansiranje ponude za preuzimanje, također, će osigurati British American Tobacco.

Po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje, CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a British American Tobaccu. CID će s managementom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja, koje FDS ima. Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligence-u od strane British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima. CID vjeruje da bi moguća kupovina duhanskog biznisa FDS-a od strane British American Tobacca osigurala znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na one koje bi mogao postići kao samostalna kompanija.

U saopštenju BAT-a navodi se sljedeće:

British American Tobacco (BAT) potvrđuje da je osigurao finansiranje za CID Adriatic Investments GmbH (CID) za kupovinu 39,9058% dionica Fabrike Duhana Sarajevo (FDS). Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco će sa CID Adriatic Investments GmbH ući u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupovini dijela duhanskog poslovanja FDS-a. Bilo kakav dogovor o kupovini dijela duhanskog poslovanja bit će podložan due diligence-u, kao i dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja.

Avaz.ba

 

Povezani Članci

DRON KOJI JE DIGAO SARAJEVO NA NOGE: Zastava hrvatskog naroda koja je i u samom grbu FBIH, želi se proglasiti nelegalnom.

Volim Jajce

Sutra u BiH nevrijeme: Upaljen žuti meteoalarm, grmljavina i vjetar divljaće u skoro svim bh. gradovima

Volim Jajce

BITKA ZA KUPRES 1992.: Nakon osam dana neprekidnog, krvavog ratovanja – poraz

VJ Urednik 1
Učitavanje....