Volim Jajce
Aktualno Jajce Školstvo i obrazovanje TOP Županija Središnje Bosna

BROJKE KOJE POZIVAJU NA REAKCIJU Počela nastava u središnjoj Bosni, 844 učenika manje nego lani

Nova školska godina počela je danas za 34 447 učenika osnovnih i srednjih škola u Srednjobosanskoj županiji, što je za 844 učenika manje u odnosu na prethodnu školsku godinu, izjavila je Feni županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

Nastava je počela u 81 školi na području SBŽ-a, u koje je upisano 21 577 učenika osnovnih škola, od kojih 2 381 prvašića, te 12 870 srednjoškolaca.

– U osnovnim školama imamo 558 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu, dok je taj manjak u srednjim školama 286 učenika. To je pokazatelj značajnoga pada broja učenika te da nas je, nažalost, zbog pada natalitet i migracije ljudi, sve manje u SBŽ-u – kazala je Čerkez.

Na pitanje ima li ove godine problema s prijevozom učenika, koji su postojali proteklih godina, Čerkez je kazala da prvoga školskoga dana nema pritužbi.

– Nažalost, nikada do kraja nismo kvalitetno uredili prijevoz učenika, jer je ključni problem to šo SBŽ nema razvijenu infrastrukturu javnoga prijevoza za građane. Samim tim, i djeca se susreće s problemom i pokušavam to prevladati. Proveli smo tender za izbor prijevoznika, bilo je i žalbi, ali jutros je stanje mirno, a probleme koji se eventualno pojave  odmah ćemo rješavati – naglasila je Čerkez.

Ministrica Čerkez je istaknula da je iz proračuna ove godine osigurano ukupno 70 000 KM za učenike kojima su potrebni besplatni udžbenici, od čega je 20 000 KM izdvojeno za djecu romske nacionalnosti.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Inzko: Nezadovoljstvo Hrvata izborom Komšića postoji i ono je realno, o tome se mora razgovarati

Volim Jajce

SASTANAK PREDSTAVNIKA HDZ, SDA I SBB O FUNKCIONIRANJU VLASTI NA FEDERALNOJ RAZINI

Volim Jajce

Hrvatom se zvat ili hrvatstvo po mjeri fra Drage Bojića

Volim Jajce
Učitavanje....