Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Kultura

BRTAN: POZORIŠNE IGRE BIH ĆE BITI ODRŽANE U SKLADU S EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA

Ovogodišnje 39. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu trebale bi biti održane od 28. kolovoza do 3. rujna u organizaciji Doma kulture Jajce. Kako se nadaju u direkciji tog najstarijeg bh. festivala bosanskohercegovačkih teatara, Igre će biti održane na sceni Doma kulture, a ne online.

– Jajce ima tu sreću da je kazališna dvorana Doma kulture doista velika pa je moguće kontrolirati uvjete u kojima se održavaju predstave. Igre će se stoga održati u skladu s epidemiološkim mjerama koje je propisao Krizni stožer – držanje distance, ograničavanje broja gledatelja, obavezna dezinfekcija ruku, mjerenje temperature i obavezno nošenje maski – kazala je za Fenu direktorica Doma kulture Jajce i Pozorišnih/kazališnih igara BiH Smiljka Brtan.

Ona također ističe da budu li nadležna tijela naredila da se Igre otkažu, Javna ustanova Dom kulture Jajce će poštivati takvu odluku.

Selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara Tina Laco, glumica i profesorica, vodila se pri izboru predstava koje ulaze u konkurenciju Igara magijskom niti stalnog pitanja “Tko sam ja kao čovjek?”.

Odgovor na to pitanje na različite načine nudit će predstave: “Ukulele Jam” Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, “Škola za žene” Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, “Identitluk” predstava nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, “Dogville” Narodnog pozorišta Sarajevo, “Pijana noć 1918.” Narodnog pozorišta u Tuzli te “Nije čovjek ko ne umre” Pozorišta Prijedor.

– Ključeve grada za vrijeme trajanja Festivala će čuvati prvak drame HNK Mostar Velimir Pšeničnik-Njirić. On je glumac i redatelj koji je ostvario više od 140 uloga na pozornici i bivao nagrađenim na brojnim Festivalima. Najdraža nagrada mu je, kako kaže, nagrada Okruglog stola kritike za najuzbudljiviji događaj na Festivalu u Jajcu – podvlači Brtan.

Okrugle stolove nakon predstava vodit će profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Zoran Mlinarević.

Prateći program i ove godine nudi brojne sadržaje – izložbe, promocije knjiga, radionice za djecu te hommage prerano preminulom prijatelju Igara Nedžadu Fejziću.

Stručni žiri 39. Igara zasjedat će u sastavu: Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Lasić i Damir Altumbabić, dok će u žiriju publike biti Igor Lacić, Iva Ladan, Andrea Radovac, Pašaga Hodžić i Ernisa Julardžija.

 

(FENA)

Povezani Članci

“Bošnjaci se predstavljaju kao jedina žrtva rata u BiH, dio javnosti nasjeo na te podvale”

Volim Jajce

Spahić načeo, pa petardom završio Estonce

Volim Jajce

Komšić u kafanskom razgovoru najavio novo uzurpiranje pozicija koje pripadaju Hrvatima

Volim Jajce
Učitavanje....