Volim Jajce
Aktualno BiH Crna kronika

BRUTALNOST KRETENA Vrače i Penava zaslužuju drakonske kazne, takvima je mjesto u zatvoru a ne u policiji

U cijelom slučaju unutarnja istraga bi trebala biti samo formalnost, jer se na snimkama jasno i nedvojbeno vidi da mladić siledžijama nije pružao nikakav otpor, tukli su ga dok je ležao na podu, udarali su ga i dok je mirno sjedio oborene glave pred nasilnicima. Nema se tu što istraživati i istraga može biti dovršena već sutra.

Ovakvom ponašanju i ovakvim osobama ne može i ne smije biti mjesto među policijskim službenicima, rečenica je iz priopćenja Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko neretvanske županije koja u potpunosti sažima stav javnosti o brutalnom policijskom premlaćivanju mladića Slavena Blaževića koje se dogodilo 10. travnja u Mostaru. Policajci Armin Vrače i Jusuf Penava brutalno su, bez ikakvog razloga i potrebe, premlatili mladića samo zato jer je kršio dubiozno nametnutu zabranu kretanja, odnosno policijski sat koji je na snazi u većem dijelu FBiH.

Sreća u nesreći je da su brutalno policijsko nasilje snimile nadzorne kamere te je tako javnost mogla zorno vidjeti mučne scene postupanje Vrače i Penave prema građanima u čijoj bi službi trebali biti i koji ih na kraju dana i plaćaju.

No, nisu odgovorni samo Vrače i Penava, iako su oni nedvojbeno prvi i najveći krivci ovog nemilog događaja.

Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Slađanom Bevandom već je nasilni dvojac udaljilo s posla, najavilo unutarnju istragu ali i nedvojbeno reklo kako takvim osobama nije mjesto u policijskoj uniformi. I nije! Vrače i Penava se nikako i ni u kakvim okolnostima ne smiju vratiti na posao. Štoviše, trebalo bi ih drakonski osuditi, možda čak i na zatvorske kazne, zbog sadističkoga nanošenja teških tjelesnih ozljeda i zloupotrebe moći i položaja. Lako je dvojici uniformiranih siledžija sadistički se iživljavati na nedužnom i nejačem mladiću. Siledžije skrivene iza uniforme su tko zna koliko puta do sada počinile isto nedjelo, samo ranije ništa nije bilo snimljeno.

U cijelom slučaju unutarnja istraga bi trebala biti samo formalnost, jer se na snimkama jasno i nedvojbeno vidi da mladić siledžijama nije pružao nikakav otpor, tukli su ga dok je ležao na podu, udarali su ga i dok je mirno sjedio oborene glave pred nasilnicima. Nema se tu što istraživati i istraga može biti dovršena već sutra.

Vrače i Penava su pak svojim neljudskim ponašanjem dodatno urušili, ionako uništeno, povjerenje građana u pravosudni sistem BiH i sve osim sudskih presuda protiv siledžija bilo bi izrugivanje građanima cijele BiH, ne samo Mostara.

Stoga i nadležni ministar Bevanda i cjelokupna Vlada HNŽ trebaju poduzeti sve što je u njihovoj moći da se ovaj slučaj žurno procesuira. Jasno je da ni nadležni ministar niti bilo tko iz Vlade nije ohrabrivao policajce na takvo ponašanje. Također, jasno je kako policijsku uniformu nose brojni časni ljudi, koji svoj policijski posao obavljaju vrlo savjesno i koji su uistinu na usluzi građanima u najtežim trenutcima. Zbog toga je još i važnije u što kraćem vremenskom roku ovaj slučaj izvesti na čistac. Potrebno je poslati jasnu poruku svima u zapovjednom lancu kakve posljedice nosi nečasno ponašanje policajaca. Ne smije se dozvoliti da ponašanje ljudi poput Vrače i Penave zasjeni sve što policajci svakodnevno dobro rade.

Težak, opasan i odgovoran posao koji policajci obavljaju u vrlo teškim materijalnim uvjetima ne smije biti ukaljan odvratnim siledžijskim ponašanjem pojedinaca. To je odgovornost i ministra i sudstva i oni se moraju pobrinuti da se javnosti pošalje poruka da su građani važniji od pokvarenih pojedinaca.

Također, sveukupna politička javnosti bi se trebala zapitati kakva se to društvena klima stvara u BiH. Zamislimo samo što bi se dogodilo da su dva policajca hrvatske nacionalnosti ovako brutalno pretukla nekog mladića bošnjačke nacionalnosti u istočnom dijelu Mostara. Nezamislivo!

Kako bi se daljnja eskalacija nepovjerenja pa i mogućeg nasilja zaustavila, potrebno je žurno i drakonski kazniti počinitelje te utvrditi sve propuste i lancu zapovijedanja. Takvih propusta je moralo biti jako puno jer se inače ovakve stvari nikada ne bi mogle dogoditi.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Općina Jajce i dalje nema sluha za probleme Opće bolnice Jajce

VJ Urednik 1

EU PORUČUJE: ‘Moraju se provesti izmjene Izbornog zakona do izbora 2018. godine’

Volim Jajce

Vrhbosanska nadbiskupija dobila “Ford Focus” u kojem se vozio papa Franjo

Volim Jajce
Učitavanje....