Volim Jajce
Aktualno BiH Povijest TOP Županija Središnje Bosna

Buhine kuće – 23. godišnjica zločina u Buhinim Kućama

Prema ocjenama vojnih analitičara i zapovjednika HVO-a, 9. siječanj  1994. godine bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani potpuno opkoljene i stalno napadane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i bolje naoružanih postrojbi Armije BiH. Jer, tog 9. siječnja, pod okriljem maglovite noći, pripadnici elitnih postrojbi A BiH upali su u  Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza i među vojnicima i civilima napravili pravi pokolj. Opljačkano je i zapaljeno na desetke kuća i gospodarskih objekata, a poginulo je  i ubijeno  26  vojnika i civila, od kojih su mnogi uhićeni, vezani žicom, mučeni i svirepo ubijeni.

Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i video dokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je, do sada, proces istrage pokrenut. A tog tužnog i tragičnog dana, video zapisi inozemnih TV kuća – CNN-a, BBC-ija – civila, žena i staraca, koji leže ubijeni u dvorištima svojih zapaljenih domova, obišli su cijeli svijet. Uz 26 ubijenih vojnika i civila još tridesetak vojnika i civila je lakše i teže ranjeno.

Upadom u Buhine Kuće presječena je cestovna komunikacija Vitez – Busovača, a krajnji cilj napada bio je spojiti se sa svojim postrojbama u obližnjoj Vraniskoj i vojno presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela. A to bi, nedvojbeno, bio  početak kraja obrane ove hrvatske enklave u kojoj je, u vrlo teškim uvjetima, živjelo oko 70 tisuća Hrvata, domicilni i prognanih iz Travnika, Zenice, Kaknja, Kotor Varoši, Jajca…

Da bi u tim nakanama i uspjeli istovremeno su postrojbe A BiH na još nekoliko  mjesta napale crte obrane Viteza, a najžešće s južne strane općine, na naselje Sofa gdje su u žestokim borbama, nadomak središta grada, poginula 4 pripadnika III bojne „Viteške“ HVO brigade, a dvadesetak ih je lakše i teže ranjeno. U obrani Sofe poginula su i dvojica istaknutih članova zapovjedništva ove bojne, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković.

U Buhinim kućama  zatočen je i ubijen i Mladen (Rafaela) Grgić, prognanik iz Jajca, pripadnik Prve bojne Viteške brigade HVO-a.

(vitez.info)

 

Povezani Članci

POZNATI KANDIDATI ZA NAČELNIKA JAJCA TE LISTA KANDIDATA ZA OPĆINSKO VIJEĆE

VJ Urednik 1

ZA RAZVOJ TURIZMA Boravišne pristojbe: 80% lokalnoj samoupravi, 10% županiji

Volim Jajce

Novi zakon: Pogledajte koji će branitelji pod kojim uvjetima imati primanja

Volim Jajce
Učitavanje....