Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

BURNO U PARLAMENTU BiH: Žestoka rasprava Nikole Lovrinovića i Adila Osmanovića oko Pelješkog mosta

SARAJEVO – Lovrinović je na današnjoj sjednici Parlamenta BiH upitao Osmanovića na čemu je utemeljio pravo da u ime države piše pismo Hrvatskoj i je li se u ovom slučaju konzultirao s Ministarstvom vanjskih poslova i Predsjedništvom BiH.

Pitanje izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj izazvalo je raspravu između poslanika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića. Lovrinović je upitao Osmanovića na osnovu čega je pisao ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću pismo o Pelješkom mostu.

Osmanović je u pismu Butkovića obavijestio o postojanju pravnih smetnji za izgradnju u smislu poštivanja relevantnih odredbi unutrašnjeg zakonodavstva BiH i međunarodnog prava. Istakao je da razgraničenje između BiH i Hrvatske ni u užem ni u širem smislu nije okončano te da “u tom pogledu postoje očigledne pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta”.

Osmanović je u pismu pozvao Hrvatsku da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta te da direktno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležne komisije za granicu Republike Hrvatske stupe u bilateralne pregovore sa nadležnim organima BiH, te da se na principima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i Republike Hrvatske.

Lovrinović je na današnjoj sjednici Parlamenta BiH upitao Osmanovića na čemu je utemeljio pravo da u ime države piše pismo Hrvatskoj i je li se u ovom slučaju konzultirao s Ministarstvom vanjskih poslova i Predsjedništvom BiH.

“Točno je da sam 28. 8. uputio dopis kolegi ministru Olegu Butkoviću o pravnim smetnjama za gradnju Pelješkog mosta. Nisam iznio niti sam mogao iznijeti stav Vijeća ministara. Nije ovo moje prvo pismo kojima se obraćam kolegama ministrima u susjedstvu i šire. Zašto sam ja uputio obavještenje kolegi Butkoviću? Pravo je pitanje postaviti na osnovu kojeg dokumenta Vlada Hrvatske izlazi s tim da nema pravnih smetnji odnosno da je sve usuglašeno s BiH. Tko je taj dokument uputio”, upitao je Osmanović Lovrinovića.

Zastupnik HDZa- je odgovorio da Osmanović nije ministar pravosuđa.

“Znao sam da ćete tako odgovoriti. Međutim, iznijeli ste da će BiH istupiti, da će to i to… Međutim, niste samo njemu pisali kurtoazno pismo i pisali mu iz ljubavi. Govorili ste o pravnim kvalifikacijama, niste ministar pravosuđa. Vaš predsjednik i predsjednik vaše stranke je rekao da se zna tko vodi vanjsku politiku”, odgovorio je Lovrinović.

Autor: Slobodna Bosna

Povezani Članci

Prosječni vozač u BiH radi pet mjeseci samo za troškove automobila

Volim Jajce

Zadržani konstitutivni narodi u dokumentu EU, Mogherini ‘slomila’ Srbe oko transporta

Volim Jajce

ŽELE POVLAŠTEN STATUS Kojović: Vlada ne smije dati Kuvajćanima veća prava od građana BiH zbog bogatstva

Volim Jajce
Učitavanje....