Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

ČAVARA: SDA je najodgovornija za krizu u Federaciji!

Za stanje u Federaciji, u kojoj je parlamentarna većina izgubljena, krive su sve stranke koalicije, a najviše SDA, koja često surađuje s opozicijom, i s ljevicom donosi određene zakone i odluke u Parlamentu, što narušava partnerske odnose i stvara nepovjerenje, rekao je u intervjuu za „Avaz“ Marinko Čavara, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ-a BiH.

Izborni zakon

Poručio je da se mora okrenuti razgovoru i dogovoru unutar tri stranke (SDA, HDZ i SBB), ali ne isključujući i druge koje žele dobrobit BiH.

– Bilo bi neprihvatljivo reći da je netko drugi sto posto kriv što je izgubljena parlamentarna većina. U ovom slučaju tu je nespremnost dogovaranja stranaka. Najveći krivac je ambijent predizborne kampanje. Prerano se krenulo u kampanju. Tu su i pojedinci koji žele ostvariti promidžbu da su oni jedini branitelji BiH, ili da su jedini branitelji bošnjaštva, ili ljevice, što onda stvara tenziju u odnosima. Prvenstveno moramo stvarati ambijent za dogovor. Očigledno da taj ambijent ne postoji u ovoj situaciji predizborne kampanje – ističe Čavara.

Predsjednik F BiH kaže kako mu nije jasno odsustvo spremnosti da se riješe ključna pitanja.

– DF je izašao iz vlasti. Ostao je još potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji stalnim apelacijama nastoji otežati funkcioniranje vlasti. U oporbi ozbiljnija stranka koja je ostala je SDP, koji je u prošlom mandatu formirao antiustavnu, antihrvatsku platformu i time izgubio na izborima. Dakle, alternative postojećem partnerstvu realno nema. Ako smo svjesni toga, ne razumijem zašto ne postoji veća spremnost da rješavamo temeljna pitanja počev od izbornog zakona, da budemo partneri, a ne kada nam odgovara da pozovemo oporbu da glasa sa SDA.

Upitan kao to da je Klub HDZ- HNS u Zastupničkom domu podržao Vladin prijedlog zakona o Mirovinsko-invllidskom osiguranju, a onda ga Klub Hrvata u domu naroda zaustavio, čavara kaže kako je to posljedica nesuradnje između Doma naroda i Vlade.

-Novi zakon nosi znatno smanjenje mirovina u nekim oblastima. Nije bilo spremnosti za kompromis da se smanjenja naprave postupno, da ne dobijemo smanjenje nekoliko stotina KM za isto zanimanje po starom i novom zakonu. Ovaj prijedlog Kluba dogodio se vjerojatno zbog pritiska županija i zanimanja, kaže predsjednik F BiH.

Ubrzati reforme

Upitan što se može očekivati od sadašnjeg saziva vlasti Čavara kaže kako “ne možemo biti zadovoljni stanjem dok god je nezadovoljna većina građana”.

Reforme treba ubrzati, to smo trebali i mnogo ranije. Ne postižemo dogovore o svim pitanjima. Očito je potrebno više komunikacije između Vlade i zastupnika, između jednog i drugog doma, više koordinacije i razumijevanja. Ako ne bude toga, ne možemo imati neki uspjeh.

Taoci Općine i Vlade

Skoro godinu su uredi predsjednika i dva potpredsjednika ilegalno u zgradi Predsjedništva BiH. Na upit o preseljenju Čavara je kazao:

– Na neki način smo taoci Općine Centar i Vlade. Vlada je ponudila rješenje, Vilu „Braun“. Općina nije dala suglasnost za korištenje tog prostora. To je veliki problem, sramota za FBiH. Predsjednik RS ima palaču, a predsjednik i dopredsjednici FBiH nemaju ured.

Apsurd je da imamo agencije, uprave, javna poduzeća koja imaju svoje zgrade, basnoslovno skupe prostore, a vrh izvršne vlasti nema ured. Rješenje se ne nazire. Ovo gledam kao problem koji Vlada nije riješila, kazao je predsjednik F BiH Marinko Čavara u intervju Dnevnom avazu./HMS/

Povezani Članci

POVRATAK RAMSKOG JEZERA Voda se polako vraća, ribari zadovoljni, ugostitelji nestrpljivo čekaju turiste

Volim Jajce

S okruglim stolom „Budućnost turizma u Jajcu – stanje i perspektive“ simbolično obilježno otvaranje ljetne turističke sezone

Volim Jajce

Lajčak: U Predsjedništvu su dva člana bošnjačka i jedan Srbin, ali nijedan Hrvat

Volim Jajce
Učitavanje....