Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Čolak Softiću – Komšić je od 337 tisuća dobio tek četiri hrvatske

U emisiji Face to Face poznatog sarajevskog urednika Senada Haždifejzovića, suočili su se Safet Softić i Bariša Čolak, obojica izaslanici u Domu naroda BiH. Na temi o izbornom zakonu Softić je pokušao opravdati bošnjačke hegemonističke porive, dok ih je Čolak raskrinkavao.
dnevnik.ba
POVEZANO
Hegemonija kao vitalni nacionalni interes

Zanimljiv tv duel oko izmjena Izbornog zakona BiH na Face televiziji između predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i člana Predsjedništva HDZ BiH Bariše Čolaka i izaslanika u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta BiH i člana Predsjedništva SDA Safeta Softića pokazao je oprečne težnje jedne i druge stranke.

Iz izjava Bariše Čolaka jasno je kako je temeljni HDZ-ov cilj osigurati da Bošnjaci ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i trećinu izaslanika u hrvatski klub Doma naroda Parlamenta F BiH, odnosno osigurati da Hrvati mogu izabrati svoje predstavnike u te dvije institucije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Softićev istup, pak, pokazuje kako je cilj SDA naći izgovore da se zadrži status quo odnosno mogućnost da Bošnjaci i 2018. mogu izabrati osim bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH i trećinu izaslanika u hrvatski klub i time bez onih za koje glasa većina Hrvata formirati izvršnu vlast u F BiH, odnosno Federaciju BiH pretvoriti u bošnjački entitet. Softić je HDZ-ovu prijedlogu izmjena Izbornog zakona zamjerio što je u Dom naroda upućen po hitnoj proceduri, pa se na njega ne mogu ulagati amandmani, te što ne predviđa izbor izaslanika svih konstitutivnih naroda i ostalih iz svih županija. – Amandmanski će se taj zakon moći popravljati u Zastupničkom domu, a našim prijedlogom izmjena izbornog zakona nije predviđen izbor izaslanika svih konstitutivnih naroda iz svih županija, zato što je upravo to Ustavni sud proglasio neustavnim, a proglasio je nustavnom tu odredbu jer su se birali ljudi koji nisu imali legitimitet konstitutivnih naroda.

Softić je kazao kako HDZ-ove izmjene Izbornog zakona neće proći, te insistirao na provedbi presude u predmetu Sejdić- Finci brisanjem etničkih odrednica ispred kandidata za Predsjedništvo BiH. Na to ga je Čolak upitao: – Kolega, je li vi to ponovo želite da Bošnjaci biraju i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao što su u dva navrata izabrali Komšića. – Pa ne znam ja tko je koga izabrao, odgovorio je Softić. – Ja ću vam reći- nije mu ostao dužan Čolak – od 337 tisuća glasova koliko je dobio na izborima 2010. za Komšića je glasovalo 4.500 Hrvata.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

“TURIZAM” OKOVAN ŽICOM Ovo je prvi arapski grad u BiH u koji je ulaz bh građanima zabranjen!

Volim Jajce

IZJEDNAČIO HVO s ISIL-om: Reis Kavazović: Bosanski muslimani trpe zbog propagande Hrvata i Srba

Volim Jajce

RADIKALIZACIJA BOŠNJAKA, AHMETU SMETA BLEIBURG Ilija Cvitanović dobio prijetnje smrću

VJ Urednik 1
Učitavanje....