Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Čović najavio izmjene Izbornog zakona, Izetbegović odgovorio

Očekujte u narednih 15 dana, već nakon sutrašnje odluke Hrvatskog narodnog sabora, intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH da bi se živjelo bolje, poručio je Dragan Čović na Uskrsnom primanju čiji je domaćin kardinal Vinko Puljić nadbiskup metropolit vrhbosansk.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao da postoje zastoji zadnjih godinu dana u funkcioniranju partnerstva i da iz toga treba izaći.

Evo Uskrs neka bude motiv da se svi drugačije ponašamo prema onima koji su nam dali glasove. Ja sam vječitit optimista. Učinit ću sve sa svoje strane da zaštitim dostojanstvo čovjeka u BiH, da osiguram apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku BiH i da se u BiH živi bolje. To je moja jasna misija kao člana Predsjedništva i svih nas koji smo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima vlasti u BiH“, rekao je Čović.

On je istakao da će se u narednih 15 dana intenzivirati stvari oko Izbornog zakona, ali i drugih tema na nivou države, entiteta i kantona.

Na pitanje da li postoji minimun dogovora s partnerima vezano za Izborni zakon, prvenstveno sa SDA, lider HDZ-a je odgovorio:

Dogovarali smo se godinu i po dana pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa nije bilo izbora. Pa bi sada trebali govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju konstitutivnost naroda što znači Domovi naroda, članovi Predsjedništva. Imali smo jedinu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bi lagali i iznosili različite stavove u javnosti u parlamentu ćemo pričati o tome“, rekao je Čović.

On je za kraj kazao da ne postoji nikakvo ucjenjivanje, ali da je jedina ucjena koju HDZ stavlja na teret svima ta da se odluke donose odmah, a ne za 6 ili 12 mjeseci, mišljenja je Čović.

Na gore navedenu najavu Dragana Čovića reagovao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

HDZ je to krenuo jednostrano. U ovoj zemlji vi ništa ne možete jednostrano uraditi, imate uvijek četiri ili pet koalicionih partnera. Treba se dogovoriti u jednom širem paketu, a ne samo jednom segmetnu za koji ste vi zainteresirani i pri to me modificirati ranije neke dogovore. Isključivo smo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja Sejdić-FInci. Ide se jednostrano, reduciranim i modifikovanim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put, već općenito moći proći“, rekao je Izetbegović.

Izvor: N1.

Povezani Članci

BAŠ ČUDNO SKROZ: Zašto su navijači NK Širokog izviždali himnu BiH? Te divne države koja nas jako voli i poštuje

Volim Jajce

Pognite glave vi neuki i primitivni – fra Drago Bojić nas prosvjetljuje svojim ukoričenim opusom mudrosti

Volim Jajce

OD PRAVNOG NASILJA DO BLAMAŽE Kako su Bošnjaci nametali Zakon o izbornim jedinicama u FBIH

Volim Jajce
Učitavanje....