Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

Čović: Sanjarenje o uspostavi monolitnog društva najveća prijetnja bh. državnosti

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Sarajevu na prijemu povodom Dana državnosti BiH da je opredjeljenje svih naroda BiH da njihova zemlja bude državna zajednica ravnopravnih naroda i građana na poseban način iskazano prije 73 godine, pretočeno u referendumsko pitanje 1992., a potom uvršteno u Daytonski ustav.

”Državnost Bosne i Hercegovine neodvojivo je vezana za njen višenacionalni karakter i pluralitet društva. Odstupanje od te vizije i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva, sasvim svejedno da li na prostoru cijele BiH ili samo jednog njenog dijela, najveća je prijetnja njenoj državnosti koju na poseban način večeras slavimo”, rekao je Čović.

Istaknuo je da ne treba ni najmanje sumnjati da će konstitutivnost i ravnopravnost naroda i jednakost svih građana, ostati temeljna odrednica i usmjerenje nakon svih budućih izmjena Ustava BiH, koje će tu ravnopravnost i jednakost morati harmonizirati, dalje afirmirati i implementirati.

”Te vrijednosti koje nas vežu, danas izražene u načelima konstitutivnosti i ravnopravnosti, obvezuju nas na konstantno promišljanje daleko bolje i pravednije Bosne i Hercegovine nego što je danas, zemlje u kojoj će svi njeni narodi biti ravnopravni u institucionalno-političkom, društvenom, religijskom, jezičnom, medijskom, gospodarskom i svakom drugom smislu”, naveo je Čović.

Dodao je da se BiH nalazi na raskrsnici i da nije tajna kako danas mnogi sumnjaju u europski projekt, ali da se ta sumnja može pobijediti samo vjerom u europsku budućnost i istrajnim radom na njenom postizanju.

”Proces pristupanja EU koji smo pokrenuli prilika je koju moramo iskoristiti za unutarnju harmonizaciju i postizanje naših ciljeva. Uređivanjem ustavnog i zakonskog okvira eliminiramo točke prijepora i jačamo demokratsko okruženje. Pozivam vas da kroz jedan drugačiji, odgovorniji pristup uzajamnom dijalogu i razumijevanju zajedno gradimo pozitivnije ozračje u našoj Bosni i Hercegovini”, poručio je Čović.

Bljesak.info

Povezani Članci

VUKOJA ZA GLOBUS: Bošnjački unitaristi izveli su udar na državu i Dayton

Volim Jajce

KRALJICA VOĆA: Znate li da vam jabuke mogu pomoći da imate svijetle i zdrave zube?

Volim Jajce

Hercegovina: Automafija na udaru SIPA-e

Volim Jajce
Učitavanje....