Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

Čović: Vlast u BiH se neće moći ustrojiti bez provedbe presude Ustavnoga suda BiH u slučaju Ljubić

Upitan kako komentira medijske interpretacije po kojima je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić usporedio izbor Željka Komšića i nacističkog lidera Adolfa Hitlera, predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako to nisu riječi vrhbosanskog nadbiskupa.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u ponedjeljak kako se vlast u toj zemlji neće moći uspostaviti bez provedbe presude Ustavnoga suda BiH u slučaju Ljubić o izboru legitimnih predstavnika triju naroda, što je ocijenio prethodnim uvjetom za provedbu rezultata izbora održanih početkom listopada.

“Ključ svih ključeva je danas riješiti prethodno pitanje, a mi svakako po ovom Izbornom zakonu ne možemo provesti izborne rezultate. Znači mi ćemo morati isključivo kroz institucije BiH, a Ustavni sud ih je vrlo precizno definirao kako je to Parlamentarna skupština BiH, pronaći rješenje za to prethodno pitanje”, rekao je Čović, prenosi Hina.

U BiH su u nedjelju 7. listopada održani opći izbori, pa iako se glasovi još broje, potpuna je nepoznanica kako će se popuniti gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH, u kojemu tri naroda imaju jednak broj izaslanika te mogu jednako utjecati na uspostavu vlasti i donošenje odluka. S obzirom da su bošnjačke stranke u više navrata uspostavljale vlast u Federaciji BiH tako što su u hrvatski klub birani Hrvati iz županija u kojoj zapravo i ne žive, reagirao je Ustavni sud te izbrisao te odredbe Izbornog zakona. Prije izbora bošnjačke stranke su pokušale donijeti neustavni entitetski izborni zakon kako bi pokušale provesti presudu po apelaciji Bože Ljubića, no u tome su ih spriječile hrvatske stranke.

U međuvremenu je na proteklim izborima za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić, za kojega hrvatske stranke tvrde da je izabran apsolutnom većinom bošnjačkih glasova.

“To se više nikada neće dogoditi i nadam se da imamo dovoljno instrumenata da to zaživi kroz zakonodavstvo BiH, Ustav BiH, do kraja poštujući odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju”, rekao je Čović. Na konferenciji za novinare u Kupresu nakon sjednica vodstva HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dodao je kako njegova ocjena da se vlast ne može izabrati bez provedbe odluke Ustavnog suda ne znači nikakvu blokadu.

“I dalje kao stožerna stranka Hrvata u komunikaciji s drugim strankama želimo tražiti rješenja. Kao što smo izbjegli bilo kakav očekivani plan blokada, kako se tumačio moj plan B, mi smo rekli da idemo u izborni proces svjesni da mora doći do preobrazbe prije svega kroz izborno zakonodavstvo”, kazao je. Po njegovim riječima, izmjene Izbornog zakona najmanje ovise od HDZ-a BiH, te da je sada odgovornost na bošnjačkim i srpskim strankama oko provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

Upitan kako komentira medijske interpretacije po kojima je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić usporedio izbor Željka Komšića i nacističkog lidera Adolfa Hitlera, predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako to nisu riječi vrhbosanskog nadbiskupa.

“Kada je u pitanju uzoriti kardinal, jednako kao što ne komentiram bilo čije istupe, jednako tako neću niti ovaj komentar. Ali, siguran sam kako on to nije rekao kako ste vi to interpretirali. On je dao jednu usporedbu u općem procesu, a nikako ne vezujući uz bilo čije ime”, pojasnio je Čović.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je u nedjelju kako se Hrvatima u toj zemlji oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, na što je poručio kako je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

BOŠNJAČKE STRANKE PODRŽAVAJU BEZAKONJE

Volim Jajce

LJUBIĆ Totalno ludilo i fašizam iz Sarajeva

Volim Jajce

Zbog čega bi Hrvati i Bošnjaci trebali obilježavati 6. kolovoza, kao posebno važan datum?

Volim Jajce
Učitavanje....