Volim Jajce
Aktualno Svijet TOP

Čudna zemlja: ženama ne daju za volan, a povjerit će im stotine života u zraku

 

U Saudijskoj Arabiji žene ne smiju voziti automobil, ali će uskoro u zračnim lukama biti kontrolorke leta. Newsweek pita tko ubija američku spermu, a Kanada uvozi spermu iz SAD-a jer nema domaćih donora. Do 2027. broj Azijata starih 65+ narasta na pola milijarde, a u Indiji sljedećih 20 godina očekuju 1,08 milijardi radno sposobnog mladog življa. O zanimljivostima iz svijeta čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

Mladi su budućnost nacije. Pogubljeni u prošlosti, mali Hrvati to ne shvaćaju ozbiljno i bit će još manji. Manja će također biti Kina i azijski tigrovi. Velika Indija zato marljivo rađa da bude još veća, spremajući se od Kine i azijskih tigrova preuzeti ulogu buduće svjetske ekonomske supersile, zaključuje u novom izvješću multinacionalka za profesionalne usluge Deloitte LLP.

Stvar je u starenju. Broj stanovnika Azije starih 65+ do 2027. će porasti s današnjih 365 milijuna na više od pola milijarde, dok će se u Indiji idućih 20 godina zbog nekih novih klinaca potencijalna radna snaga popeti sa 885 milijuna na 1,08 milijardi, predviđa Deloitte.

‘Indija će u narednom desetljeću predstavljati više od polovine povećanja radne snage Azije, ali to nije samo priča o više radnika, nego o bolje obučenoj i obrazovanijoj vojsci marljivih ruku’, kažu u Deloitteu India, prognozirajući to isto za Indoneziju i Filipine, zemlje s obiljem mlade populacije. Žrtve starenja su Kina, Hong Kong, Tajvan, Južna Koreja, Singapur, Tajland i Novi Zeland, Japan već neko vrijeme troši više pelena za starce, nego za novorođene, a Australija se protiv starenja misli boriti dobrodošlicom imigrantima.

Što se po tom pitanju događa s još aktualnom prvom ekonomskom silom svijeta?

‘Tko ubija američku spermu? Iznenadni rast muške neplodnosti zastrašujuća je kriza nacije, a za to ne možemo optužiti Trumpa – ili možemo?’, vrišti naslovnica novog broja Newsweeka. U svijetu, mahom na Zapadu, do 2020. na liječenje neplodnosti potrošit će se 21 milijarda dolara, ali Američko društvo za reproduktivnu medicinu posebno zabrinjava spermično stanje nacije, jer su Amerikanci u 40 posto slučajeva ili jedini ili djelomični ‘krivci’ za neplodnost parova.

Ljetos objavljene studije pokazuju da je koncentracija spermija među muškarcima na Zapadu od 1973. do 2011. pala za 52 posto, a stopa plodnosti – broj živorođene djece po ženi – drastično je smanjena u istim zemljama u kojima se bilježi pad broja spermija. To uključuje SAD, u kojem stopa fertiliteta nikada nije bila tako niska kao ove godine, pa se oglašava zvono na uzbunu jer više Amerikanaca umire nego što se rađa.

Izvješće dolazi u isto vrijeme kada američki ekonomisti sa Sveučilišta Georg Mason, Tyler Cowen i Alex Tabarrok, na svom blogu Marginal Revolution izvješćuju da su Kanađani navalili na tu i takvu američku spermu. Od 2004. u Kanadi je zabranjeno plaćanje donorima za njihove usluge, što je dovelo do sveopće suše u domaćim bankama dragocjene tjelesne tekućine. U zemlji postoji tek jedna klinika koja se time bavi s 30 do 70 domaćih donatora, pa budući da potražnja nadmašuje ponudu, Kanađani se obraćaju za pomoć susjedima, što je lijep primjer dobrosusjedske suradnje bez graničnih problema. Pritom se naglašava da je američki reprodukcijski materijal, bez obzira što ga je manje nego prije, visokokvalitetan jer dolazi s podacima o donatoru.

eneracije mališana hodočastile su u glamurozni hram igračaka Toys’R’Us, a roditelji su u njemu ostavljali pravo malo bogatstvo, naročito u doba božićnih blagdana. No čuveni američki lanac igračaka prošlog tjedna najavio je bankrot i zatvaranje 1.600 trgovina zbog pet milijardi dolara duga koji godišnje mora servisirati s 400 milijuna i online konkurencije (Amazon, Wal-Mart) koju više ne može slijediti. Osim tih razloga kolapsa, u igri je još nešto: u trgovinama čarobnog svijeta igračaka Barbike i Batmani sve više skupljaju prašinu, a klinci sve više plivaju u šarenim aplikacijama i videoigricama. Ali možda ipak nije sve izgubljeno. Proizvođači igračaka Mattel Inc., Hasbro Inc. i MGA Entertainment Inc. izrazili su zanimanje za preuzimanje dijela trgovačke mreže Toys’R’Us-a, kako bi u staroj, klasičnoj trgovini ipak udomili Barbike i Transformere. Kad se male ruke slože, možda i svijet klasičnih igračaka preživjeti može.

A ovo nije igra: najveća europska zrakoplovna, tzv. budget tvrtka Ryanair objavila je da sljedećih šest tjedana otkazuje 40 do 50 letova dnevno jer nije pravilno rasporedila odmor za svoje pilote. Nedavna promjena načina na koji prijevoznik organizira obvezan odmor pilota i osoblja između letova dovela je do opće zbrke zbog koje je došlo do manjka raspoloživih pilota. Računa se da će nekih 400.000 putnika na rutama preko Bruxellesa, Barcelone, Milana i Rima ostati na zemlji ili birati alternativne letove. Izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary nije dao ostavku.

Kad u Ryanairu dovedu u red pilote, pa oni za godinu dana polete put Rijada, u glavni grad Saudijske Arabije slijetat će uz asistenciju kontrolorki leta. Izvještajna agencija Saudi Press (SPA) objavljuje vijest da saudijska tvrtka za kontrolu leta prima na jednogodišnju obuku 80 žena od 18 do 25 godina, čime će ih osposobiti za profesiju kojoj one do sada nisu smjele ni priviriti. Čudna neka zemlja u kojoj žene na zemlji ne smiju za volan automobila, a u zraku će im povjeriti živote stotine putnika. Stvar je osobno odobrio princ Muhamed bin Salman kao dio Vizije 2030, programa modernizacije zemlje kojim se, između ostalog, planira povisiti nazočnost žena na tržištu rada s dosadašnjih 23 na 28 posto.

Kad smo kod rijadske međunarodne zračne luke King Khalid, kompanija  Riyadh Airports, koja njime upravlja, nedavno je na Twitteru objavila reklamu najnovijeg servisa nazvanog Tawsalak. Plakat prikazuje avionsku kabinu iz koje se izravno ulazi u dnevnu sobu, a ispod toga slijedi objašnjenje: ‘Tawsalak vašu novu služavku preuzima u zrakoplovu i izravno je dovodi u vašu kuću.’ S obzirom na to da ni Saudijke ne mogu izaći iz kuće bez muške pratnje, niti bez suglasnosti muškarca, oca, muža, brata otvoriti račun u banci, ni njihove strane služavke ne mogu samostalno tumarati Saudijskom Arabijom, niti napustiti zemlju bez dopuštenja poslodavca.

Za Portorikance je prošla srijeda bila sudnji dan. Izbjegli su pun bijes uragana Irme, ali ih je zaskočila razornija Maria, najveći uragan na američkom teritoriju od 1928., otkada se uragani bilježe, ostavljajući iza sebe cijeli otok bez struje, krovova, cesta, škola, civilizacije. ‘To je zemlja koje više nema’, plaču očajni Portorikanci, svjesni toga da se njihova zemlja godinama neće oporaviti, tim više što su ionako bili na rubu ekonomskog kolapsa.

Za stanovnike Mexico Cityja i okolice sudnji dan je bio prošli utorak. Potres jačine 7,1 zgromio je grad na samu godišnjicu najrazornijeg potresa u njegovoj povijesti, 19. rujna 1985. Žrtve se broje, među njima desetine učenika zdrobljenih pod srušenom školom u južnom dijelu 20-milijunskog grada. Tog crnog utorka građani Mexico Cityja spremali su vježbama zaštite od potresa obilježiti 32. godišnjicu goleme katastrofe u kojoj je smrtno stradalo 10.000, ozlijeđeno 30.000 i srušeno 3.000 zgrada.

P.S.: Je li danas nedjelja 24. rujna 2017.? Jest? Fino. Znači, preživjeli smo još jedan smak svijeta koji se trebao dogoditi ove subote, znači jučer. Najnovije predviđanje sudnjeg dana objavljeno je u Unsealed World Newsu, publikaciji američkih evangeličkih kršćana, i popraćeno na internetu videozapisom u kojem mitsku trudnu ženu napada sedmoglava aždaja. Apokaliptičari nisu predvidjeli sveopće riganje vatre i biblijske poplave, iako je i u nas toga bilo u izobilju, pa svijet po njima ne završava u vodi i ognju, ali zato obećavaju to da od nadolazećeg listopada ništa neće biti isto kao prije. Što neće biti isto? Vidjet ćemo.

(tportal)

Povezani Članci

Održana 17. sjednica Općinskog vijeća Jajce

Volim Jajce

BRAVO ANA !!! Ana Bojanić izabrana među 20 sportašica koje su obilježile 2016

Volim Jajce

PROBAJTE Gravitas – igrica iz Busovače za Android

Volim Jajce
Učitavanje....