Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Diplomat iz BiH izmislio ‘američke stavove’ o izborima u BiH i Željku Komšiću

sada bivšeg veleposlanika BiH u SAD Harisa Hrle primjer je nediplomatskog ponašanja i iznošenja političkih i ideoloških stajališta zbog kojih bi u svakoj normalnoj državi završio karijeru, piše “Večernji list”. MVP BiH je njegove hvalospjeve o Željku Komšiću, kao i tvrdnje da SAD “promatra” miješanje u unutarnje stvari BiH, posve demantirao.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je njegove hvalospjeve o Željku Komšiću, kao i tvrdnje da SAD “motri” miješanje u unutarnje stvari BiH, posve demantirao, piše Večernji list.

”On (Komšić) je više nego dobrodošao u Washington, osjeća se kemija. U njegovim političkim idejama postoji nešto američko. Uglavnom, otvaraju se novi horizonti te mogućnost otklanjanja političkih doktrina iz 19. stoljeća”. Da su takvo što napisali Komšićevi prvi ideolozi Emir Suljagić ili Reuf Bajrović, ne bi uopće bilo iznenađenje, kako zbog njihovih veza u SAD tako i vrlo ekstremnih velikobošnjačkih stajališta.

Političke ocjene

No, kada takvo što prošle sedmice javno kaže veleposlanik BiH u Washingtonu Haris Hrle, a danas je već bivši diplomat, onda takvo što postaje skandal.

Od svih njegovih stajališta iznesenih u jednome intervjuu u cijelosti su se ogradili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Stavovi veleposlanika Harisa Hrle koji su predstavljeni u intervjuu nisu stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH. To su političke procjene osobne prirode – naveli su iz MVP-a BiH.

Čak i za vrijeme predizborne kampanje u jednom od istupa ksenofobične mržnje prema Hrvatima i svemu hrvatskom iz izbornoga štaba novoizabranog člana bh. Predsjedništva Željka Komšića, kojeg su Bošnjaci posjeli na hrvatsku poziciju, ocijenjeno je kako susretom s veleposlanicom Hrvatima Čović organizirano radi na stvaranju nacionalne diplomacije te, naravno, standardne mantre o stvaranju hrvatskog entiteta.

Kada se, međutim, to stavi u ravan Hrlinih izjava, stvari otklizavaju i dalje od diplomatskog skandala te postaju krivokletstvo. Naime, ovaj zet vječne diplomatkinje Bisere Turković najprije je na poziciju veleposlanika u Washington otišao kao dio “paketa” Komšića dok je bio u početnom političkome zagrljaju sa SDA.

I upravo kada je reagirao premijer Andrej Plenković nakon preglasavanja Hrvata i jednog pravog dirigiranog izbornog procesa, kada je kroz bošnjačke glasove izabran Komšić, osvanuo je istup Hrle s navodnim stajalištima SAD-a. U očitoj egzibiciji tako je ovaj (ne)diplomat otkrio kako Sjedinjene Američke Države pomno prate uplitanje u unutarnje prilike u BiH preko “briselskih foruma” te je izmislio kako SAD neće dopustiti navodni štetni vanjski utjecaj. Zanimljivo je kako oko tako važnih spoznaja Hrle uopće nije informirao šefa diplomacije BiH, a što u prijevodu znači kako službeno “zabrinutost” Washingtona zapravo ne postoji.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije dobilo službenu informaciju veleposlanika Harisa Hrle o tome kako Sjedinjene Države prate pokušaj miješanja u unutarnje poslove BiH preko foruma u Bruxellesu- ističe se u odgovoru iz MVP-a BiH.

U ovoj državnoj instituciji, dakako, nisu željeli komentirati ni navode Harisa Hrle u kojima glorificira Željka Komšića te ga predstavlja spasonosnim za rješenje svih problema u BiH.

Komšić – osobni stav

– Izjava ambasadora Hrle o Željku Komšiću, također, predstavlja osobni stav veleposlanika – navode u ovoj instituciji.

Uz to su objasnili kako uopće nisu dali bilo kakvo odobrenje za njegovo javno istupanje, posebno u dijelu koje se tiče iznošenja “političkih procjena”.

– Javni nastupi veleposlanika odobravaju se samo u slučajevima kada se navode službena stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH ili nadležnih tijela zemlje primateljice – objasnili su te su “usput” spomenuli kako je “Harisu Hrli istekao mandat veleposlanika Bosne i Hercegovine u Washingtonu – što u prijevodu s diplomatskog rječnika, također, znači kako se njegov istup i ne smatra osobito značajnim – piše “Večernji”.

Povezani Članci

Goran Bare održao koncert u Tvornici kulture (Zagreb)

Volim Jajce

GASTARBAJERICA SE VRAĆA KUĆI: Preko glave mi je kiše, samoće i očajne njemačke kave

Volim Jajce

Vremenska prognoza: Uz ozbiljne minuse u 2017.

Volim Jajce
Učitavanje....