Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

DIREKTOR „AUTOCESTA FBIH” Terzić: Pokrenut ćemo investicijski ciklus od 950 milijuna eura

Direktor „Autocesta FBiH” Adnan Terzić kazao je kako je odlukom Doma naroda Parlamenta FBiH, na osnovu koje je, uz amandmane, na posljednjoj sjednici usvojen Prostorni plan FBiH, omogućeno pokretanje investicionog ciklusa u Federaciji, vrijednog oko 950 milijuna eura.

On je pojasnio u razgovoru za “Dnevni avaz” da su konačno otklonjene i prepreke za projektiranje i izgradnju autoputa prema jugu zemlje, odnosno dionica autoputa Mostar sjever i Mostar jug.

– Sada nam preostaje da se izmijeni Zakon o akcizama BiH, koji bi donio dodatnu stabilnost u financiranju izgradnje. Ali za neke dionice novac već postoji. Njihova gradnja ne zavisi od povećanja akciza – kaže Terzić.

Po njegovim riječima, kada se govori o dionicama Mostar sjever i Mostar jug i izgradnji tunela Prenj ukupne dužine deset kilometara, vrijednost tih radova je oko 520 milijuna eura.

– Već imamo osigurano oko 400 milijuna eura za radove, što od europskih banaka što od određenih fondova, s tim da je ukupan investicijski ciklus 950 milijuna eura. I upravo su neke dionice bile uvjetovane usvajanjem Prostornog plana – ističe Terzić.

Ustvrdio je da je Vlada FBiH odlučila da se dionice autoputa grade novim načinom financiranja, a to je putem sredstava exim banaka.

– Radi se o sredstvima koje treba osigurati izvođač i ubrzati izgradnju kompletnog Koridora 5-C, a prije svega dvije specifične dionice oko Mostara i tunela Prenj. Znači, kada Vlada raspiše tender, onda će se javiti izvođači koji će sa sobom dovesti i banku i koja će financirati projekt putem kredita – pojašnjava Terzić.

 

Vecernji.ba

Povezani Članci

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM POSJETE PREDSJEDNIKA FEDERACIJE

Volim Jajce

I ČUT ĆEŠ TI ŠTA ĆE TI BITI! Trump položio zakletvu i postao novi predsjednik SAD-a

Volim Jajce

SASTANAK PREDSTAVNIKA HDZ, SDA I SBB O FUNKCIONIRANJU VLASTI NA FEDERALNOJ RAZINI

Volim Jajce
Učitavanje....