Volim Jajce
Aktualno Gospodarstvo Jajce Poduzetništvo Politika TOP

Intervju s kandidatom za načelnika Općine Jajce dr. Stipanom Jezerčićem – Dnevnik.ba

 

U intervjuu za Dnevnik.ba, dr. Stipan Jezerčić, kandidat za načelnika Općine Jajce govori o trenutnoj političko-društvenoj situaciji u Jajcu, koaliciji stranaka s hrvatskim predznakom koje su podržale njegovu kandidaturu te planiranim programskim aktivnostima u kraljevskom gradu  Jajcu.

Nakon nekoliko izbornih ciklusa u Jajcu, stranke s hrvatskim predznakom postigle su dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika Općine. Što Vas je motiviralo da prihvatite kandidaturu za načelnika?

Ono što me motiviralo da prihvatim tu prije svega časnu i odgovornu dužnost jest to što smatram da Jajce zaslužuje bolje. Samo ujedinjenje svih hrvatskih stranaka pokazuje da je Hrvatima u Jajcu došla voda do grla to jest da ih je politika SDA na čelu s gosp. Edinom Hozanom doslovce stjerala u kut. Načelnik Hozan ne bira sredstva kako bi omalovažio i diskriminirao Hrvate Jajca. Sve to vidimo kroz zapošljavanje podobnih, kod sklapanja ugovora samo s pojedinim poduzećima, kroz podjelu poticaja, nezakonsko i netransparentno ulaganje u općinsku infrastrukturu. U sami grad se ne ulaže gotovo ništa, gradske ulice su u katastrofalnom  stanju, a gradska rasvjeta takva da imate osjećaj da ulazite u zonu sumraka. Nažalost u toj svojoj zasljepljenosti (inspiriran onim nacionalnim te potrebom da udovolji „vjernim“ biračima) ne vidi da nanosi ogromnu štetu našem gradu kao i svima koji u njemu žive.

Sve su češći glasovi nezadovoljstva Hrvata Jajca  općinskom vlasti, kao i radom aktualnog načelnika, Edina Hozana. Jesu li Hrvati Jajca s pravom nezadovoljni?

Odnos Edina Hozana najbolje oslikava  zapošljavanje u  općinu (državni službenici 21 Bošnjak i 4 Hrvata)  kao i javne ustanove kojima je Općina osnivač gdje u pojedinim ustanovama imamo jednonacionalnu strukturu zaposlenih. Ulaganja po mjesnim zajednicama, poticaji koje daje Općina su uglavnom u pojedinim naseljima bliskim načelniku. Jedan od tih apsurdnih primjera je i naplata potrošnje vode što je Općina za pojedina naselja preuzela na sebe, tj. načelnik. Ukoliko je  on načelnik svih građana, zašto ne plaća vodu i Hrvatima, Srbima i Bošnjaci iz drugih naselja?

Na čemu se zasniva program Hrvatske koalicije za Jajce i Vas kao kandidata za načelnika? Hoće li birači prepoznati kvalitet programskih rješenja za Općinu Jajce?

U svakodnevnom razgovoru s građanima Jajca upoznat sam s problemima a i sam vidim te probleme te smo program prilagodili odnosno posvetili rješavanju istih. Program upotpunjuje  sve oblasti života sa posebnim naglaskom na gospodarstvo i socijalnu zaštitu kako bismo ostvarili ključni cilj a a to je ostanak i opstanak mladih u Jajcu. Siguran sam kako  će građani Jajca prepoznati kvalitet programa i da ćemo ciljeve iz istoga zajedno ostvariti.

Općina Jajce, je uz Vitez, u Središnjoj Bosni svojevrsni gospodarski div. Na koji način planirate dodatno unaprijediti stanje u gospodarstvu?  

Gospodarstvo u Jajcu jest razvijeno međutim ni približno  onim potencijalima kojima Općina raspolaže. Trenutno imamo oko 3 700 zaposlenih i 4 tisuće nezaposlenih.  U sklopu mog programa za općinskog načelnika je i osnivanje Centra za pomoć poduzetnicima koji bi im olakšao i ubzao administrativne procese, razvoj malih obrta kroz prirodne resurse, suradnja i primjeri dobra prakse iz RH kroz predpristupne fondove Europske unije. Realnom raspodjelom proračunskih sredstava  i drugih namjenskih sredstava osigurat ćemo određene benefite malim i srednjim poduzećima.

Jajce je turistički, ali i povijesno-kulturološki biser BiH. Kako planirate unaprijediti turističku djelatnost?

Uzalud nam taj predivni epitet turističkog i povijesno-kulturološkog bisera ako to ne prezentiramo široj javnosti, ako određeni broj Jajčana ne zna kao  Jajce ima 29 nacionalnih spomenika,  da ne pričamo o tome koliko znaju građani BiH koji ne žive u Jajcu ili građani šire regije. Za te spomenike i ljepote Jajca trebaju saznati svi oko nas u regiji, Europi i svijetu pa kad to vide da požele doći u Jajce. Općina, Turistička zajednica, Agencija za kulturno-povijesnu baštinu trebaju puno više raditi na promociji Jajca putem promotivnih spotova, brošura, reklama posjećivanjem turističkih sajmova  a sve u cilju privlačenja turista. A na terenu za cilj postaviti proširiti turističku ponudu vezanu uz naše rijeke (rafting, ribolov),markirati i urediti planinarske i rekreacijske staze, izgraditi biciklističke staze i šetnice uz Plivu, u turističku ponudu staviti lovačke i planinarski dom, revitalizirati zimski i seoski turizam. Kad imate dobru ponudu i dobru promociju te ponude dolazak turista je zagarantiran.

Hoće li Jajce prepoznati novu i mladu snagu u politici?

Siguran sam kako hoće. Samo zajedničkim snagama možemo osigurati ostanak i opstanak mladih ljudi u Jajcu i kraljevskom gradu vratiti kraljevski sjaj.

 

(dnevnik.ba)

Povezani Članci

Bošnjačko prisilno „građaniziranje“ Federacije, i federalnog partner

Volim Jajce

IMA POTENCIJAL Livanjski sir pod zaštitom oznake zemljopisnog porijekla

Volim Jajce

HMS OTKRIVA: Tko su izaslanici izabrani iz 7 županija u Dom naroda Parlamenta FBiH?

Volim Jajce
Učitavanje....