Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

DODIK NAJAVIO POVRATAK DAYTONU: Ranija hrvatska politika je napustila Hrvate u BiH, a visoki predstavnici su derogirali njihova prava

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da će kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda već sutra poduzeti mjere da se svi predstavnici Srba u državnim institucijama i Savjetu ministara BiH smijene sa tih pozicija.

“Mislim da mi je narod dao mandat i da mogu to učinitim. Ja ću u Sarajevu uspostaviti sustav reprezentacije Republike Srpske onako kako mi je narod dao mandat”, rekao je Dodik novinarima nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

On smatra da što prije treba uspostaviti vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Dodik je ponovio da je njegov osnovni cilj u Predsjedništvu da bude vraćen suverenitet BiH tako što će biti “ukinuta funkcija visokog predstavnika i udaljeni strani suci iz Ustavnog suda”.

“To će biti i mjera odnosa drugih prema BiH. Ukoliko to ne bude, ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, intervencionizam koji je bio do sada, bio je štetan za BiH.

“Napravljen je sustav koji je u pat poziciji i želim da taj sustav bude deblokiran, ali on sigurno neće moći da bude deblokiran intervencionizmom bilo kog veleposlanika, njihovim miješanjem u rad institucija kao što su Tužiteljstvo i Sud. Radit ćemo na tome da pokušamo pronaći konsenzus bez međunarodnog intervencionizma”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ključno mjerilo uspjeha bit će očuvanje mira i stabilnosti, ali stabilnosti i mira nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom.

“Moramo BiH osloboditi nametnutih procedura i toga da procedure budu prepreka za bilo koju investiciju”, rekao je Dodik.

On je najavio da ne treba očekivati da će kao član Predsjedništva imati različit stav od Srbije na multilateralniom i regionalnim skupovima.

“Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo da dijelimo te politike. Opredijeljen sam za regionalnu suradnju ni uspostavljanje mira”, poručio je Dodik.

On je naveo da je unaprijed spreman potpisati bilo koju odluku za razvojni program u Federaciji BiH, ali će od kolega tražiti da to isto učine i za Republiku Srpsku.

“Nosim negativna iskustva da smo prihvatili i dali suglasnost da se Klinički centar u Tuzli rekonstruira, a kada je to trebalo nismo imali suglasnost iz FBiH, ili kad smo trebali da pravimo plinovod nismo dobilo dozvolu da taj plinovod provedemo ispod Drine. Te stvari neću tolerirati”, rekao je Dodik.

On je dodao da su Hrvati u BiH, prije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, i hrvatska država napustili koncept daytonske konstitutivnosti i doveli Hrvate u nezavidnu poziciju.

“Ja ću se vratiti na poziciju izvorne odrednice Daytona. Hrvatske ranije politike od prije 10-15 godina ostavile su Hrvate u BiH potpuno nezbrinute, prepuštene same sebi gdje su visoki predstavnici derogirali prava u FBiH”, rekao je Dodik.

Povezani Članci

Ucjena ANP-om dimna zavjesa za stvarni cilj SDA i njihovog satelita, hoće li ga ostvariti?

Volim Jajce

Nakon dva stoljeća otvoren Isusov grob

Volim Jajce

VIDEO| Zavirite u bh. mjesto “skriveno” od svijeta

Volim Jajce
Učitavanje....