Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

DODIK NUDI RJEŠENJA ZA SPAS BIH- Stranci drže pod svojom palicom Centralnu banku BiH i uvjetuju domaće vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je partnere iz Federacije na razgovore o ekonomskim pitanjima u BiH, ali bez upliva stranaca.

Dodik je na konferenciji za medije ponovno optužio strance za lošu situaciju u državi, ne samo na političkom već i ekonomskom polju kazavši kako stranci drže pod svojom palicom Centralnu banku BiH i uvjetuju domaće vlasti da se zadužuju kod stranih banaka pod nepovoljnim uvjetima.

Stranci upravljaju Centralnom bankom

Dodik tvrdi kako bh. vlasti ne upravljaju Centralnom bankom BiH, što je jedan od ključnih ekonomskih problema u zemlji. Prema njemu, Centralnom bankom BiH upravljaju stranci kojima nije u interesu prosperitet BiH već zarada njihovih banaka.

Kazao je kako Centralna banka na računima ima oko milijardu maraka više od obaveznih rezervi.

– Ne daju nam da se zadužujemo kod Centralne banke već moramo kod stranih. Ne daju nam da uzmemo kredit od Centralne banke po kamati od 0,5 posto već moramo od UniCredit sa kamatom 4 posto, rekao je Dodik i dodao kako je ovo pitanje od značaja za sve u BiH i da se prvenstveno o ovim problemima treba razgovarati.

Optužio je strance i da su raznim pritiscima iznudili da se privatiziraju sve kompanije čak i u onim malim općinama kao što su Rudo, Kalinovik…

– Nikada nisam sreo investitora koji je rekao želim investirati u Kalinovik, u Rudo, rekao je Dodik dodajući kako je jedini spas za ove općine da država osnuje neku kompaniju koja bi radila na bazi lokalnih resursa te da nakon pokretanja kompanije koja bi bila samoodrživa dionice iste podijeli lokalnom stanovništvu.

Osvrnuo se i na poljoprivredu kazavši kako fiksni odnos eura i marke (1:1,95) ide isključivo u korist uvozu u BiH pri čemu to opstruira domaću proizvodnju.

– Onda nam ti isti stranci dođu i kažu zašto ne možete da razvijete realnu proizvodnju? Pa naravno da ne možemo jer je kurs KM nerealan. Valjda će se neko u BiH naći tko je spreman da inicira u BiH jedan sastanak o ovome. Ako sam to ja, ja sam spreman, rekao je Dodik.

Govoreći o nelogičnostima u gospodarstvu spomenuo je ogroman uvoz vode u BiH i cijene koje su nerealne, a sa druge strane podsjetio kako BiH ima ogroman potencijal za proizvodnju flaširane vode.

Zaštita domaće proizvodnje

Prema njemu, određeni oblik zaštite domaćih proizvođača mora postojati kako bi oni ojačali i bili konkurentni na svjetskom tržištu.

– Ovdje nam dolazi meso koje subvencioniraju sa 1 euro po kilogramu i onda ovdje nema niko računa da proizvodi. Tako vam je i sa mlijekom, sve zemlje štite svoju proizvodnju. Samo ovdje nema niko da štiti, samo zato što neko iz EU kaže da se ljuti. E pa ljutite se koliko hoćete, rekao je Dodik dodavši da primjerice Norveška u vrijeme dospijeća poljoprivrednih proizvoda ima zabranu uvoza od 60 dana.

– Oni to mogu, a mi ne možemo. Zašto? Pa imamo li pameti. RS to ne može sama uraditi kao ni FBiH, ali to možemo zajedno uraditi, zaključio je Dodik.

Dogovor o svim pitanjima, tvrdi Dodik, koče stranci. Bez obzira na sve tvrdi kako je uvijek za razgovor, ali ne kao do sada za “jalove razgovore” na kojima se sve dogovori i za nekoliko dana prekrši nakon što “počnu intervenirati iz stranih veleposlanstava”.

– Ako hoće da BiH ostane u životu – mora se riješiti stranaca. Trećepozicionirane diplomate nam donose i kroje politiku…., rekao je Dodik dodavši kako je vrijeme da

stranci, prvenstveno visoki predstavnik, odu uz BiH i prepuste domaćim vlastima da se dogovaraju.

Slon u staklenoj bašči

Iako je većinu obraćanja medijima iskoristio za govor o gospodarstvu rekao je i kako je Daytonski sporazum nešto najbolje što se dogodilo BiH, ali kako su visoki predstavnici svojim odlukama pokvarili i tu priču. Rekao je kako strane u BiH moraju govoriti o ovom pitanju, o otetim nadležnostima entiteta, sucima i tužiteljima…

-U BiH je krajnje vrijem da se sjedne i uvaže mišljenja svih i da se zahvalimo strancima…krajnje vrijeme je da stranci odu, poručio je Dodik dodavši kako se visoki predstavnik u BiH ponaša kao “slon u staklenoj bašti” te kako će šteta za BiH biti nepopravljiva ako uskoro ne ode.

Pomoć Srebrenici

Dodik je jučer sa suradnicima obišao Srebrenicu gdje se sastao sa novoimenovanim načelnikom Mladenom Grujićićem.

Nakon sastanka predsjednik RS-a je kazao kako se u Srebrenici već radi i dogovara, te kako se kreira atmosfera zajedničkog koju podržava.

Poručio je i kako će se 11. srpanj kada se obilježava stradanje Bošnjaka u Srebrenici obilježavati kao i ranijih godina.

On je govorio o dva bitna segmenta za Općinu Srebrenica u narednom periodu. Prvi je infrastruktura, a drugi razvoj i zapošljavanje. Plan je da se tokom zime napravi opsežna elaboracija problema.

-Potrebna je rekonstrukcija svih ulica, da se uradi nova rasvjeta i da se rekonstruiraju objekti i zgrade, te izgrade novi kao što je vrtić. Kao predsjednik RS-a ću podržati projekte sa 300.000 do 500.000 KM. Imat ćemo evidenciju tko će i koliko točno što financirati, te vidjeti na što se troše sredstva iz Srbije, dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da će se rješavati i problemi u selima poput vode i putova.

Kazao je i kako se planira zajednička sjednica Vlade RS-a i FBiH kako bi se osigurala implementacija nekih važnih projekata. Predsjednik RS-a je rekao i kako će  Bošnjacima biti ponuđeno formiranje zajedničke vlasti u Srebrenici.

“Crne knjige” vode sve stranke

Milorad Dodik se osvrnuo i na takozvane “crne knjige” o kojima je govorio na stranačkim skupovima i zbog kojih je Savez za promjene odlučio prekinuti svaku suradnju sa njim i SNSD-om.

“Vi ste već završili priču. Ona je predimenzionirana. To je isključivo vezano za SNSD, i ljude koji su dobili podršku, a napustili su stranku. Pratit ćemo ih i u buduće neće dobiti našu podršku”, kazao je Dodik dodavši kako su oni koji govore o crnim listama – stalno na njima. O ovom pitanju iz Saveza za promjene govore, kaže Dodik, jer gube izbore.

“To su njihove liste. Nema tu nitko, niti se piše. Radi se o tome što i sve druge partije vode, pa i SDS kada im netko ode vodi evidenciju”, kazao je Dodik. Demantirao je navode kako neće pomagati općinama u kojima je vlast osvojio SDS kazavši kako je u Kini tražio pomoć za izgradnju bolnice u Doboju u kojoj ja vlast uzeo SDS.

dnevni list

Povezani Članci

Za muslimanske vjernike traže se prava koje u BiH nemaju katolici

Volim Jajce

FBI istražuje Milorada Dodika

Volim Jajce

Predsjednik HDZ-a BIH dr. Dragan Čović u posjeti OO HDZ-a Jajce

Volim Jajce
Učitavanje....