Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

DODIK: Sarajevo smatra da su nametanjem Komšića dobili “autorska prava” nad Hrvatima i da im mogu određivati što smiju misliti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da histerija u Federaciji BiH, koja je pokrenuta povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, potvrđuje da je BiH daleko od unutarnjeg dogovora i da je njen opstanak jednako upitan danas kao i 1992. godine kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH.

“Ni 1992. godine muslimani-Bošnjaci nisu bili spremni prihvatiti da ovdje žive i drugi narodi, koji polažu jednako pravo na zemlju u kojoj su rođeni i na kojoj stoljećima žive.

Danas, 27 godina kasnije, i dalje ne prihvaćaju tu činjenicu, samo što, umjesto oružjem, medijskom i političkom hajkom pokušavaju da, prvensteno Srbima, kažu da nemaju pravo slaviti dan kada je nastala Republika Srpska”, rekao je Dodik za Srnu.

On je ocijenio da je sada više nego jasno da BiH bez međunarodnog tutorstva ne može preživjeti, ali da se i tom tutorstvu nazire kraj.

“I umjesto da se odluče na dijalog i politiku mogućeg, bošnjački političari biraju histeriju koja će se samo njima obiti o glavu. Onoga dana kada su osporili 9. sijačanj kao Dan Republike Srpske pred Ustavnim sudom, oni su pokušali osporiti naše pravo na postojanje, koje nam čak jamči i mirovni sporazum na kojem je i nastala današnja BiH”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, iako svi dobro znaju da je novi Zakon o praznicima usuglašen s Ustavom BiH, i mediji i političari i kvazianalitičari u FBiH utrkivali su se obmanuti i svoju i međunarodnu javnost da je u pitanju neustavan praznik.

Dodik je rekao da je novina u toj histeriji i pokušaj discipliniranja i drugog od tri konstitutivna naroda, hrvatskog, sporeći im pravo nazočnosti svečanostima organiziranim povodom Dana Republike Srpske, čime političko Sarajevo pokušava da poruči da su izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedištva dobili “autorska prava” nad Hrvatima.

“Sve što gledamo i slušamo posljednjih dana iz FBiH nam govori da se tamo sustavno njeguje javnost koja ne prihvaća realnost, odnosno Republiku Srpsku, što automatski u Srpskoj proizvodi javnost koja ne prihvaća BiH”, kazao je Dodik.

On je dodao da medijski linč onih koje su smjeli linčovati, a došli su u Banjaluku 9. sijačnja, nije ništa drugo do pokušaj zastrašivanja i izolacije Srpske, koju je nakon 27 godina postojanja teško izolovati.

“Vidjeli smo kako je na stub srama stavljen veleposlanik Hrvatske, no to moćno Sarajevo ni slične poruke nije smjelo uputiti veleposlanicima Rusije ili Srbije, koji su također bili na obilježavanju Dana Republike. Sve to govori da političko Sarajevo ne napušta politiku autizma, koja nas sve vraća na početak, na unitarističke ambicije Bošnjaka prema BiH”, zaključio je Dodik./HMS/

Povezani Članci

U Vitezu prezentiran projekat Brza cesta Lašva-petlja Nević polje-Donji Vakuf

Volim Jajce

Danas je Božić, blagdan kad kršćani slave rođenje Isusa Krista

Volim Jajce

JEDNAKOST ZA SVE Ratni i neratni invalidi zajedno do jednakih mogućnosti

Volim Jajce
Učitavanje....