Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Svijet

Donji Vakuf: Ni nakon 22 godine nema pravde za 28 streljanih logoraša u mjestu Oborci

Ukupno ih je bilo 29 zarobljenih, ali jedan od njih je preživio sakrivši se u podrumu, a potom je postao svjedok ovog zločina za koji još niko nije odgovarao te su i danas pozvane nadležne institucije da procesuiraju počinioce i nalogodavce ovog zločina.

 

– Na mjestu egzekucije pored osnovne škole u Oborcima, gdje ih je po petoro dovođeno i strijeljano, na ogradi su još uvijek tragovi metaka. Zbog toga je danas pokrenuta inicijativa da se na tom mjestu izgradi adekvatno spomen-obilježje – kazao je Mešković.

Istaknuo je i da je potrebno učiniti sve kako bi istina o ovom mjestu postala vidljiva, a zločin ostao upamćen, dodajući da se preživjelim žrtvama mora posvetiti više pažnje.

Sa skupa je odaslana i poruka da su mlade generacije najveća snaga, ali one moraju znati istinu o svim dešavanjima devedesetih u Bosni i Hercegovini.

Tog 13. septembra 1995. godine pripadnici srpskih snaga su, nakon što su prethodno zarobljenike civile prisiljavali da kopaju rovove po različitim mjestima, izveli iz Željezničke stanice u Oborcima, gdje su bili zatočeni, i strijeljali. Masakr se dogodio neposredno prije povlačenja Vojske Republike Srpske iz Donjeg Vakufa.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani Članci

GODIŠNJICA ZLOČINA TZV. ARMIJE BIH NAD HRVATIMA KAKNJA

Volim Jajce

MJESTO POSEBNOG PIJETETA Obljetnica bitke za Vukovar

Volim Jajce

ODRŽANA 7. POUGARSKA KOŠEVINA

Volim Jajce
Učitavanje....