Volim Jajce
Aktualno Jajce Politika TOP

Dr. Stipan Jezerčić intervju Večenjem listu: Dogovorom do minimuma hrvatskih nacionalnih interesa u općini Jajce

U povodu predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa Stipanom Jezerčićem, kandidatom Koalicije hrvatskih stranaka za načelnika općine Jajce.

Znači li vaša kandidatura za načelnika Jajca uime Koalicije hrvatskih stranaka kraj političkim nesuglasicama unutar stranaka s hrvatskim predznakom u Jajcu, koje su jedan od razloga gubitka pozicije načelnika u posljednja tri izborna ciklusa u Jajcu, odnosno, jesu li hrvatske stranke u Jajcu nakon 12 godina naučile lekciju?

– Iskreno se nadam da je tako jer, dok smo pregovarali o kandidatu, načelno smo postigli dogovor i o nastupu nakon izbora, to jest o zajedništvu hrvatskih stranaka koje dobiju mandat vijećnika. Ono na čemu ću osobno inzistirati je da sve hrvatske stranke usuglase stajališta te donesu dugoročnu strategiju i plan djelovanja na području općine Jajce u cilju boljeg života i opstanka Hrvata. Jedan takav obvezujući dokument trebaju potpisati sve hrvatske stranke, a ciljevi tog dokumenta bit će onaj minimum ispod kojeg neće ići ni jedna stranka, tako da se ne smije dogoditi da pojedinci (hrvatski vijećnici) prodaju svoj mandat na štetu Hrvata. Vjerujem kako ćemo postići takav dogovor, ostaviti po strani osobne interese i svi raditi za dobrobit Hrvata, a sve one koji u politici vide samo osobnu korist što prije maknuti iz političkog djelovanja bilo koje stranke s hrvatskim predznakom.

Vama osobno kao kandidatu za načelnika uistinu se nema što prigovoriti. Mladi ste i obrazovani, deficitaran ste liječnički kadar, nemate nikakvih „mrlja u karijeri“,  svoj život gradite u Jajcu. Kakve planove i viziju imate za Jajce, za njegove stanovnike, a prije svega Hrvate jer Vi ste kandidat hrvatskih stranaka?

-Ono što imamo mi u Jajcu nemaju gradovi šire regije, povijest, kulturu, prirodna bogatstva, ljepote Plive i njenih jezera, nacionalne spomenike. Kao budući načelnik želim da od Jajca napravim grad u kojem bi svaki čovjek poželio živjeti, da Jajčani mogu živjeti u Jajcu od plodova svojih ruku, neki od proizvodnih grana, neki od trgovinskih, turističkih itd.

Jačanjem gospodarstva, otvaranje malih obrta, poticaja proizvodnim granama, strateškim djelovanjem unaprijediti turizam, ubrzati općinsku administraciju te konačno staviti općinske službe na raspolaganje građanima. Tada ćemo stvoriti preduvjete da Jajce bude grad u kojem bi čovjek poželio živjeti.

Je li moguće barem dijelom popraviti štetu napravljenu Hrvatima Jajca, prije svega hrvatskim gospodarstvenicima prema kojima se općinske vlasti Jajca posljednjih 12 godina ponašaju mačehinski, iako oni najvećim dijelom pune općinski Proračun?

-Ja to ne bih nazvao popravljanjem štete, jer većina hrvatskih firmi radi bez obzira na maćehinski odnos Općine i to su i dalje stabilnije firme od onih koje aktualni načelnik favorizira. Ali ono što ću omogućiti hrvatskim firmama da budu ravnopravne i da će moći konkurirati na natječajima koje raspisuje Općina. Naravno neću pogodovati tim firmama ali će biti ravnopravne na natječajima. Dosad to nije bila praksa i posao su uvijek dobile firme podobne načelniku. Kao primjer navesti ću firmu koja je izvodila radove na nacionalnom spomeniku „ Tvrđava u Jajcu“  a da nema ovlaštenja za izvođenje radova koje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Protiv iste firme proveden je i inspekcijski nadzor te donesen prekršajni nalog i rješenje o prekršaju. Naravno da načelniku Hozanu to ništa ne znači i ta firma i dalje „uspješno“ posluje s općinom Jajce.

Kako se postaviti prema investitorima iz Kuvajta, hoće li oni biti dobro došli u Jajce ukoliko Vi budete na čelu općine?

-Trebamo najprije razlučiti o kakvim investitorima  se radi i koje su investicije u pitanju, ako je cilj napraviti  neke zatvorene komplekse kao što je, primjerice, Ilidže kod Sarajeva, naravno da ću biti protiv takvih investicija. Pitam se zašto dosadašnji  načelnik i SDA nisu ništa poduzeli po pitanju revitalizacije postojećih turističkih objekata koji su privatizirani i pod kojim uvjetima su privatizirani kao npr. Hotel Jajce, Riblji restoran .

Dvanaest godina duga vladavina SDA nije ostavila traga samo na gospodarstvu Jajca već i svim drugim segmentima života i rada, od odnosa prema spomenicima kulture do ulaganja u infrastrukturu, sport i kulturu. Iako znam da ih je puno, koje biste ipak najštetnije projekte bošnjačkih vlasti u Jajcu nabrojali, a zbog kojih trpe ne samo Hrvati već i svi Jajčani?

-Ako pogledamo podatak da je 2008.godine u Jajcu bilo 3800 zaposlenih a sada ih ima oko 3700 onda vidimo kako su vladali SDA i njihov načelnik. Puno je propusta koje su napravili na štetu svih Jajčana  a jedan od glavnih  po mem mišljenju  je taj što su „otjerali“ investitora BSI iz Jajca koji je sagradio tvornicu na području općine Mrkonjić Grad. Tu je izgubljeno oko 300 radnih mjesta skoro 10% zaposlenih Jajčana, to je zločin prema Jajcu koji nosi nesagledive posljedice dugoročno. Nažalost  sadašnji načelnik Edin Hozan  pokazao je ovim potezom što on i SDA najbolje rade u Jajcu a to je da rasprodaju  Općinsku imovinu i kreditno zadužuju Općinu.

Što od općinskih vlasti Jajca na čelu s dr. Stipanom Jererčićem, ukoliko dobijete povjerenje birača, možemo očekivati nakon 02. listopada?

-Jedan potpuni zaokret u politici vođenja općine, na prvo mjesto staviti brigu o našim mladim sugrađanima, mladim obiteljima, naravno ne zapostavljajući ni sve druge. Transparentno i razmjerno razvijanje svih potencijala kojim naša općina raspolaže, ulaganje napore da ojačamo gospodarstvo, ekonomiju, turizam, kulturu ,sport itd., a sve u cilju boljeg života svih Jajčana.

Je li dio Vaših planova i zaustavljanje odlaska prije svega mladih i obrazovanih iz Jajca?

-Naravno, kao budućem načelniku to je glavni cilj za koji cu se zalagati, kad iz svih točki izbornog programa ostvarimo dio cilja, stvorit ćemo preduvjet za ostanak i opstanak mladih tako što ćemo jačati gospodarstvo,    osnovati službu“Centar za pomoć poduzetnicima“ koja će pružanjem  finacijske i tehničke  potpore proizvodnim obrtima, realnom raspodjelom proračuna, po prioritetima financirati kapitalne projekte.

To će rezultirati otvaranjem radnih mjesta za mlade, školovane ljude. Planiram osigurati besplatne udžbenike za osnovne škole, sufinancirati dječiji vrtic, osnovati predškolsku ustanovu jaslice, osigurati stipendije, porodiljne naknade i niz drugih mjera  koje će stvoriti preduvjete za ostanak  i opstanak mladih u Jajcu.

Na kraju, koju poruku želite uputiti vašim biračim?

-Poštovane Jajčanke i Jajčani, ovim putem pozivam sve vas koji volite svoj grad, vas koji želite bolje sutra Jajcu, iziđite na izbore 2. listopada i dajte podršku Koaliciji ˝Zajedno za bolje sutra Jajcu˝ i meni kao kandidatu za načelnika općine jajce. Jer Jajce zaslužuje bolje!

(Večernji list)

Povezani Članci

Izetbegović: Čović počeo kampanju godinu ranije, neki zakoni mu neće proći na silu

Volim Jajce

Slobodan Praljak: General s tri fakulteta i istaknuti zapovjednik

Volim Jajce

Radionica – Pozicija i uloga žena u turizmu u XXI. Stoljeću

Volim Jajce
Učitavanje....