Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP Županija Središnje Bosna

DVIJE ISTINE O AKTUALNOJ SITUACIJI U JAJCU Avaz je ponudio jednu, mi nudimo drugu za one koji misle drugačije

Stanovnici općine Jajce posljednjih pet mjeseci imaju priliku svjedočiti dvjema istinama o aktualnoj političkoj situaciji u Jajcu. Jednu od tih istina prenose bošnjački, dok drugu hrvatski mediji u BiH .
Kako je jučer u Avazu prenesena jedna od “istina”, portal volimjajce nudi alternativu onima koji se s tom javnosti iznesenom istinom ne slažu, te u nastavku možete pročitati i drugu istinu, nakon čega se ostavlja svakom ponaosob mogućnost da sam odluči koja istina je zapravo i “istinita”:

ISTINA PRVA-volimjajce

Ne vidi se kraj političke trakavice u Jajcu

Općina Jajce ni nakon pet i po mjeseci od održavanja lokalnih izbora nema formiranu vlast! Općinsko vijeće (OV) započelo je konstituirajuću sjednicu još u novembru 2016., a nakon što je prekinuta do dan-danas nije nastavljena. Razlog je taj što stranke Saveza okupljene oko SDA  ne žele prihvatiti da se kao što je to i do sada bila praksa, prije konstituiranja OV Jajce sporazumom definira zajedničko sudjelovanje u vlasti stranaka koje će činiti većinu u OV Jajce, piše volimjajce.

Kako tvrde upućeni, svi putevi prema glavnim krivcima skoro polugodišnje blokade Općine i držanja građana kao talaca vode prema predsjedniku jajačkog SDA Edinu Hozanu, koji je ujedno i načelnik općine Jajce kao i njegovim saradnicima .

Hozanu je, naime, na konstituirajućoj sjednici OV Jajce, ponuđeno da potpiše  sporazum o suradnji sa podjednakom raspodjelom svih pozicija koje su i do sada bile političke, što potvrđuje i prethodno potpisan ovakav sporazum 2012.godine od strane Hozana, prije same konstituirajuće sjednice OV Jajce. Isti nije htio niti razgovarati o mogućem kompromisnom rješenju, jer se ne može odreći niti jednog od najvrijednijih javnih poduzeća i ustanova u vlasništvu općine Jajce u kojima su trenutno na rukovodećim mjestima političkim putem imenovane osobe iz SDA i SBiH.

Konkretna rješenja

On je tražio šest preduzeća, odnosno direktorskih pozicija, iako je SDA osvojila devet vijećnika na samostalnoj listi za OV Jajce dok je sa druge strane koalicija Za bolje sutra Jajcu, na jednoj listi osvojila 11 vijećničkih mjesta. SDA je uz sebe okupila stranke SBB i SBiH isključivo kako iste nebi same dogovorile većinu s koalicijom Za bolje sutra Jajcu.  I pored toga istima je ponuđeno najrealnije i najkorektnije rješenje da obje strane  podjednako sudjeluju u vlasti.

Budući da čelnici koalicije nisu pristali na ucjene i nerealne zahtjeve Hozana i njegovih saradnika, Hozan je kao načelnik  bez donesenog proračuna i odluke o privremenom financiranju, općinu Jajce doveo do blokade. Izlaz iz ove situacije isti je vidio u nezakonitom postupanju, međutim kriza je samo produbljivana, dok smo i dalje bez konkretnih rješenja.

Tako je lider jajačkog SDA, zbog fotelja i pozicija koje želi i dalje kontrolirati , pristao da blokira kompletnu općinu!?

Neformalne sjednice

Da bi koliko-toliko pokazali da se i njih kao nešto pita , predstavnici saveza su odlučili periodično održavati neformalne sjednice svih vijećnika, kojima prisustvuje i nekoliko građana. Kako su kazali iz saveza, na tim sjednicama građani i vijećnici mogu ukazivati na probleme da bi se što prije riješili . Već dva puta su ukazivali ali rješenja nema, a i sami su vijećnici svjesni da na tom mjestu neće niti biti, nego jedino za pregovaračkim stolom.
Predstavnici saveza su tim činom htjeli dobiti na vremenu jer brzo će 31.03. tj. dan kad će načelnik i predsjednik SDA samostalno kreirati i proglasiti proračun za 2017.godinu. Stoga se htjelo prikazati javnosti kao da se nešto radi,  dok se ustvari unaprijed znalo da se tim ništa neće postići.

Kome trebaju nacionalne tenzije

Da bi pokazao da ima moć i da za njega zakon ne postoji, načelnik općine Jajce Edin Hozan,, kao i u prethodnom načelničkom mandatu, posljednjih mjeseci, dopuštajući bezakonje u Jajcu, unosi mnogo nemira među građane Jajca. Pritekao je čak i taktici narušavanja međunacionalnih odnosa, koji su između Bošnjaka i Hrvata u Jajcu bili na zavidnom nivou.

Naime, pored svih problema s kojima se stanovnici općine Jajce susreću, Hozan je zažmirio i dopustio bespravnu gradnju džamije u naselju Volijak, tik ispred kuća Hrvata, stanovnika ovog naselja. 
Čak je i pred nekim medijima priznao da se u naselju Volijak bespravno gradi džamija, kao i da se s gradnjom može početi isključivo nakon ishođenja dozvola, ali i pored naloga kantonalnog građevinskog inspektora da poduzme zakonite mjere, isti nije učinio ništa. Dokaz je to nečije samovolje kao i nemoći pravne države.
Medžlis Islamske zajednice Jajce uporno nastavlja ovu izgradnju, pored činjenice da je bespravna i u naselju u kojem regulacioni plan ne predviđa takav objekat. Inspekcije još uvijek nijemo promatraju ovaj slučaj i dokazuju subjektivnost svog djelovanja na terenu te potvrđuju da nisu neovisna tijela, nego pod kontrolom SDA. 
S druge strane glavni jajački imam je dokazao svoju moć, jer umjesto dozvole za gradnju on nudi obećanje da će istu brzo ishoditi, iako je za izmjenu  regulacionog plana u Općinskom vijeću potrebno mnogo vremena i o mnogo čimbenika ovisi.   Odlična dosadašnja saradnja Medžlisa i Crkve zbog ove bespravne gradnje sve više se dovodi u pitanje.

Napadi na koaliciju Za bolje sutra Jajcu trajat će do kraja marta

Napadi Hozana i njegovih saradnika na političke predstavnike koalicije, kako saznaje „volimjajce“, s pojačanim intenzitetom trajat će do kraja marta! Do 31. ovog mjeseca savez SDA , SBB i SBiH će na sve načine pokušati javnosti prodati priču da su za stanje u Jajcu krivi svi osim njih, isključivo kako bi se opravdale mnoge nezakonitosti kao i proglašenje proračuna od strane samo jednog čovjeka, tj. načelnika općine, a ne da o tome odlučuje predstavničko tijelo stanovnika općine Jajce tj. Općinsko vijeće.

Budući da je budžet Jajca 10 milijuna KM, svakom tko iole razmišlja svojom glavom može biti jasna pozadina Hozanovog odugovlačenja pregovora koji će se vjerojatno okončati nakon njegova proglašenja proračuna za 2017.godinu.

 

ISTINA DRUGA -avaz

Kraj političke trakavice u Jajcu očekuje se krajem mjeseca

Općina Jajce ni nakon pet i po mjeseci od održavanja lokalnih izbora nema formiranu vlast! Općinsko vijeće (OV) započelo je konstituirajuću sjednicu još u novembru 2016., a nakon što je prekinuta do dan-danas nije nastavljena. Razlog je taj što stranke koalicije okupljene oko HDZ-a ne žele predložiti predsjedavajućeg OV, koji po nacionalnosti mora biti Hrvat, jer je načelnik Bošnjak, piše Avaz.

Konkretna rješenja

Kako tvrde upućeni, svi putevi prema glavnim krivcima skoro polugodišnje blokade Općine i držanja građana kao talaca vode prema predsjedniku jajačkog HDZ-a Ivi Šimunoviću i njegovim saradnicima.

Šimunović je, naime, na konstituirajućoj sjednici OV donio spisak općinskih preduzeća i ustanova koja je želio da pripadnu strankama koalicije, čime je uvjetovao nastavak sjednice i formiranje OV, jer jedino oni mogu predložiti predsjedavajućega.

On je tražio polovinu preduzeća, odnosno direktorskih pozicija, iako je koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila manje glasova od saveza SDA – SBB – SBiH, koji ima jednog vijećnika više. Na osnovu izbornih rezultata, jasno je da savez mora imati više vlasti od koalicije, jer je dobio i više glasova.

Budući da čelnici saveza nisu pristali na ucjene i nerealne zahtjeve Šimunovića i njegovih saradnika, oni su, osim blokade rada Općine, na sve druge načine nastavili pritisak na čelnike saveza, od kojih su očekivali da će popustiti. Međutim, to se nije desilo i kriza je samo produbljivana, bez konkretnih rješenja.

Tako je lider jajačkog HDZ-a, zbog fotelja i pozicija, pristao da blokira kompletnu općinu!?

Neformalne sjednice

Da bi koliko-toliko otkočili procese, predstavnici saveza su odlučili periodično održavati neformalne sjednice svih vijećnika, kojima prisustvuju i građani. Kako su kazali iz saveza, na tim sjednicama građani i vijećnici mogu ukazivati na probleme da bi se što prije riješili. Predstavnici Saveza SDA – SBB – SBiH, istakli su, neće i ne mogu dozvoliti da bilo ko opstruira rad Općine.

Kome trebaju nacionalne tenzije

Da bi raznim pritiscima došli do svog nerealnog političkog cilja, Šimunović i njegovi saradnici posljednjih mjeseci unijeli su mnogo nemira među građane Jajca. Pritekli su i taktici narušavanja međunacionalnih odnosa, koji su između Bošnjaka i Hrvata u Jajcu na zavidnom nivou.

Šimunović putem odabranih medija napada čak i Medžlis Islamske zajednice, što je do sada bilo nezamislivo u Jajcu, s obzirom na odličnu saradnju Medžlisa i Crkve.

Napadi na savez trajat će do kraja marta

Napadi Šimunovića i njegovih saradnika na političke predstavnike saveza SDA – SBB – SBiH, kako saznaje „Avaz“, s pojačanim intenzitetom trajat će do kraja marta! Do 31. ovog mjeseca koalicija će na sve načine pokušati „natjerati“ savez da pristane na nerealne zahtjeve HDZ-a.

Budući da budžet Jajca još nije usvojen, načelnik Edin Hozan će po zakonu nakon 31. marta sam moći usvojiti budžet i izvršavati ga. To nikako ne odgovara Šimunoviću, koji bi, prema planu B, ipak mogao odustati od svojih maksimalističkih zahtjeva te otkočiti formiranje OV da bi koalicija i HDZ mogli učestvovati i utjecati na izradu općinskog budžeta za 2017. godinu.

 

 

 

 

Povezani Članci

Davor Ivo Stier: Politika Hrvatske prema BiH je i politika EU

Volim Jajce

GENERAL NAKIĆ: “HRVATI SU PRIDONIJELI MIRU U BIH, A NISU DOBILI TOLIKO ŽELJENU RAVNOPRAVNOST”

VJ Urednik 1

MOLITVA I SPORT Hrvatski i BiH svećenici za plasman u finale EP u nogometu

Volim Jajce
Učitavanje....