Volim Jajce
Aktualno

Ekskluzivne fotografije sa seta ‘Rat prije rata’: Uhićenje generala JNA Aksentijevića kojega glumi Goran Grgić

U zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici u utorak kasno poslijepodne snimljene su posljednje scene igrano-dokumentarne serije pod naslovom Rat prije rata, koja govori o tajnome obavještajno-političkom ratu jugoslavenskih obavještajnih služba tijekom osamdesetih te početkom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Seriju za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) snima produkcijska tvrtka Intermedia grupa, a riječ je o deset nastavaka u trajanju od po 50 minuta. Cilj je autorskoga tima, na čijemu je čelu Miljenko Manjkas, uz pomoć sudionika zbivanja i povjesničara te igranih scena s glumcima vjerno dočarati  zbivanja u posljednjemu desetljeću Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) netom prije njezina sloma i raspada.

Direktno je u posjedu ekskluzivnih fotografija snimanja atraktivnih scena nalik hollywoodskim u serijalu.

Komentar za Direktno je dao šef autorskog tima Miljenko Manjkas.

Akcija koja je snimljena u utorak je bila prikaz akcije uhićenja generala JNA Milana Aksentijevića, koja se dogodilo nekoliko dana prije no što će Kadijević izdati zapovijed o općem napadu na Hrvatsku. Uhićenje se dogodilo tako da su pripadnici ATJ Lučko taj dan išli gušiti pobunu Srba u Dvoru na Uni te su se vratili iz akcije u kojoj su imali troje nastradalih.”, otkriva nam Manjkas te dodaje :”Bili su dosta uzdrmani. U isto vrijeme im je stigla dojava od prometne policije, koja dijeli prostor s ATJ, da je kolona vozila JNA ušla na autocestu na Karlovcu. Specijalci se organiziraju, obavljaju presretanje te uhićuju generala I nekoliko pripadnika KOS-a”.

Manjkas kaže da je ta akcija bila uspješna jer je za Aksentijevića razmijenjeno par hrvatskih vojnika, ali I Antun Kikaš koji je postao poznat po pokušaju naoružavanja naše vojske te dodaje da je i sam Tuđman pohvalio akciju.

“Generala Aksentijevića u sceni je odglumio Goran Grgić, ministra Vekića glumi Goran Malus, pomoćnika ministra Joška Morića glumi Ivan Librić, dva zapovjednika ATJ Lučko Matija Kačan i Robert Budaka, oficira JNA Veselin Krstovski.”, odgovorio je Manjkas na pitanje tko sve glumi u novom serijalu.

U serijalu će se pojaviti svi poznati akteri koji su na bilo koji način sudjelovali u raspadu Jugoslavije, te će se otkriti niz nepoznatih detalja poput informacija o tome tko je naoružavao pobunjene Srbe u Hrvatskoj, tko su stvarni pripadnici pete kolone u trenucima kad je Hrvatska bila izložena pogibelji, tko je javio Tuđmanu da je Špegelj u mreži KOS-a, tko su bili Tuđmanovi suradnici tajne službe te tko su trebali biti članovi potencijalne kvislinške vlade.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Prijava za posao koja je prelila čašu

Volim Jajce

BOŽINOVIĆ ODGOVORIO FAZLIĆU Tvrdnje da hrvatska policija u BiH dovozi migrante su insinuacije i lažne optužbe

Volim Jajce

Internet kupovina: Hrvatska pošta protiv udara na korisnike

Volim Jajce
Učitavanje....