Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

EKUMENSKI KONCERT U SARAJEVU Molitva i zajednički koncert za jedinstvo kršćana u BiH

U organizaciji Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u subotu je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održan Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

Riječi pozdrava i dobrodošlice u ime nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića na početku koncerta uputio je dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, javlja KTA.

“Ovo je događaj koji se, u organizaciji Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, već pretvorio u lijepu i pobožnu tradiciju ovoga grada, koju treba podržavati i održavati. Istovremeno, ovo je vidljivo očitovanje zajedništva Katoličke i Pravoslavne Crkve, i još ljepše vjerničko, molitveno, kulturno i javno svjedočenje katolika i pravoslavaca o pripadnosti kršćanskoj vjeri, koja ih povezuje. Ovo je i zajednička molitva, koju se može sažete u poznati zaziv: Bože, daj mir i jedinstvo svetoj Crkvi kršćanskoj“, kazao je biskup Vukšić u svom pozdravu.

„Danas Katolička Crkva prema svom kalendaru obilježava blagdan svete Janje, a Pravoslavna Crkva svetoga Julijana, dvoje mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva. To je prigoda da, po njihovu zagovoru, ovaj koncert prikažemo kao molitvu za naše dvije Crkve, za izgradnju još većega povezivanja među njima te za blagoslov svih nas, a posebice članova ovih dvaju zborova.

Neka ovaj koncert i naše sudjelovanje na njemu, po zagovoru svetoga Julijana i svete Janje, budu naša zajednička molitva posebice za našu progonjenu kršćansku braću i sestre na raznim stranama po svijetu. Naime, prema podacima Centra za proučavanje globalnoga kršćanstva, godine 2016. u svijetu je ubijeno iz mržnje prema kršćanskoj vjerioko 90 tisuća kršćana, to jest jedan svakih šest minuta, a istovremeno od 500 do 600 milijuna kršćana ne može sasvim slobodno ispovijedati svoju vjeru. Stoga, zajedno s tim Centrom, dok molimo da prestane svaki oblik patnje i da sljedbenici svih religija mogu živjeti u miru, treba istaknuti da su kršćani već više godina za redom najprogonjenija vjerska zajednica u svijetu“, kazao je biskup Vukšić.

„Bože sveti, Bože jaki, Bože besmrtni“ (Hágios ho Theós, Hágios ishirós, Hágios athánatos, eléison hemãs–Sanctus Deus, Sanctus Fortis, Sanctus Immortalis, miserere nobis). To su riječi kojima se Tebi, milosrdni Bože, obraća liturgijska molitva katolika i pravoslavaca. Tom molitvom, koja je pretočena također u jednu od pjesama koju ćemo čuti večeras, ponizno Te opet zazivamo da se smiluješ našoj progonjenoj braći; daj im snage da Ti ostanu vjerni, zaustavi svaku zlu nakanu i zločinačku ruku i učini da prestane svako nasilje“, riječi su biskupa Vukšića koji je zahvalio „svima koji ste došli slušati nastup ovih pjevačkih zborova te se pridružili njihovoj pjevanoj molitvi za jedinstvo svih kršćana“.

 

Vecernji.ba

Povezani Članci

Evo zašto će HVO vojnik teško doći do izjednačavanja prava

Volim Jajce

SLAVI SE TRI DANA Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Volim Jajce

ODLOMCI

Volim Jajce
Učitavanje....