Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Erdogan optužen za genocid i ratne zločine nad Kurdima

Švedski zakonodavci podigli su tužbu protiv turskog predsjednika Erdogana zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Petero švedskih zastupnika tuži Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata od 2015. godine.

Ovo je prva tužba protiv predsjednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena, država bi mogla izdati nalog za njegovo uhićenje.

Zastupnica Annika Lillemets objavila je da zahtijevaju kažnjavanje Erdogana zbog njegovih zločina, a u tužbi su naveli i turskog premijera Binalija Yildirima te nekoliko drugih ministara.

U Švedskoj je 2014. donesen zakon koji daje državnim sudovima ovlasti u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti, bez obzira na mjesto na kojem su počinjeni.

“Svatko tko namjerno uništi, djelomično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid”, stoji u tužbi, prenio je Index.hr.

Državni tužitelj će odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe. Ako to učini, Erdoganu će prijetiti uhićenje u Švedskoj.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Preminuo Fidel Castro

Volim Jajce

ŽENA KOJOJ SU KOMŠIĆEVCI PRIJETILI SILOVANJEM: Hrvati u BiH nalaze se u nazavidnom položaju

Volim Jajce

Košarkaški kup Kraljevskog grada – ‘Jajce 2017.’

Volim Jajce
Učitavanje....