Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce TOP Županija Središnje Bosna

FORMIRANJE VLASTI Kako je Edin Hozan Jajce žrtvovao za Kiseljak

Povodom propalog pokušaja konstituiranja Općinskog vijeća Jajce, OO SDA Jajce u svome obraćanju javnosti, ponuđeni “Sporazum o suradnji u mandatnom periodu 2016.-2020” od strane koalicije Zajedno za bolje sutra Jajcu ocijenjuje “ultimativnim i ucjenjivačkim” te između ostalog ističu isljedeće :
Namjera Saveza SDA-SBB-SBiH je bila da se Vijeće konstituiše i obavlja svoju funkciju koja mu je i dodijeljena, a za to nije bilo nikakve prepreke izuzev velikih apetita rukovodstva HDZ-a. U tom pravcu kod pokušaja imenovanja Komisije Savez je od pet članova predložio samo jednog čime je ostavljena mogućnost Koaliciji da ima apsolutnu većinu u toj Komisiji i odabere predsjedavajućeg po svojoj želji.
Želje rukovodstva HDZ-a su bile puno veće, a ticale su se raspodjele direktorskih pozicija u javnim ustanovama i preduzećima, čime su pokazali da im nije stalo do interesa građana općine Jajce, već ličnih i uskostranačkih interesa“, stoji u priopćenju OO SDA Jajce.

Na svim razinama vlasti tako i na lokalnoj, praksa je onih koji će u toj vlasti sudjelovati ,prije samog formiranja vlasti potpisati sporazum gdje se definiraju i usuglase određene raspodjele pozicija te ostali detalji ,a u cilju boljeg funkcioniranja vlasti. Takvi sporazumi u prošlosti nisu bili nepoznanica niti jajačkim strankama . Naprotiv, nešto slično su SDA i HDZ BiH Jajce potpisali i 2012.godine prije konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Jajce .

Kako smo mogli pročitati u medijima ,SDA je u samim pregovorima o formiranju vlasti u Jajcu djelovao nezainteresirano odnosno ova stranka je odugovlačila pregovore te tražila kontrolu nad 60 % proračuna , javnih poduzeća i ustanova kao i neke vrlo bitne komisije ,što od druge strane odnosno koalicije Za bolje sutra Jajcu nije bilo prihvatljivo, te stoga ne stoji niti tvrdnja da je SDA i njihovom savezu manje stalo do direktorskih pozicija u javnim poduzećima i ustanovama  u odnosu na koaliciju Za bolje sutra Jajcu. Naprotiv, tražili su više pozicija i kontrolu ključnih komisija u općini Jajce.

S druge strane sam Edin Hozan u izjavi za Jajce-online ne spominje tih 60% koliko su tražili ,nego daje  do znanja   ( kasnije će se ispostaviti zbog čega) da se od strane HDZ-a BiH  čeka ime ,koje će biti ponuđeno za Predsjedavajućeg OV, kao da su sve druge stvari usaglašene.

Nepostizanje konačnog dogovora uzrokovalo je situaciju da Općinsko vijeće Jajce još uvijek nije konstituirano ,dok sam uzrok nepostizanja i odugovlačenja dogovora o formiranju vlasti u Jajcu , sa situacijom u Jajcu nema nikakve veze ,nego  se u stvari ovdje radi o ultimativnom i ucjenjivačkom postupanju kantonalnog odbora SDA SBK ,prema županijskom odboru HDZ BiH ŽSB zbog nesuglasica koje ove dvije stranke imaju kod formiranja vlasti u Kiseljaku.

 

(Stavovi SDA SBK)

Portal volimjajce u posjedu je dokumenta  na kojemu su istaknuti zaključci KO SDA SBK upućeni županijskom odboru HDZ BiH ŽSB ,a u kojima se između ostalog ističe da će kantonalni odbor SDA SBK tražiti od općinskih organizacija u Jajcu i Bugojnu da do daljnjeg obustave konstituiranje Općinskih vijeća u ovim općinama sve do ispunjenja zahtjeva SDA za općinu Kiseljak.

Za neupućene, dopredsjednik KO SDA SBK, jeste načelnik općine Jajce Edin Hozan te je kao takav sudjelovao u kreiranju ovakve odluke i glasao za istu, stavivši tako svjesno općinu Jajce kao taoca za formiranje vlasti u Kiseljaku.

Stoga bi situacija u OV Jajce bila ista i da je 2. točka dnevnog reda prošla , odnosno
zasigurno bi sjednica bila prekinuta na 3. točci kod glasovanja o imenovanju Predsjedavajućeg OV Jajce, obzirom da je naredba iz kantonalnog odbora SDA ,da se vijeće ne konstituira.

Napraviti takvo nešto općini kojojom upravljaš i dovesti u pitanje sve procese ,koji proizlaze samim formiranjem vlasti, a pored svega toga kriviti drugu stranu za ucjenu ,licemjerno je i krajnje neodgovorno prema stanovnicima općine Jajce.

Takvo nešto možemo očekivati samo od načelnika Edina Hozana , čovjeka za kojeg su mnogi mislili da voli Jajce, ali ovim činom je pokazao i dokazao i onima koji su mu vjerovali ,da mu je čak više stalo do rješavanja političke situacije u Kiseljaku ,nego do konačnog početka rada Općinskog vijeća u Jajcu , a samim tim i do početka rješavanja nagomilanih  problema stanovnika općine Jajce.

volimjajce.com

Povezani Članci

Direktor, tehničar, poštar, političar… za zapošljavanje uzimali 10.000,00 maraka

Volim Jajce

ČESTITAMO!!! Ivan Tankuljić iz Podmilačja dobio poziv U18 selekcije Hrvatske

Volim Jajce

Nesvakidašnji prizor iz Srebrenice: Jahanje kao iz filmova

Volim Jajce
Učitavanje....