Volim Jajce
Aktualno BiH Humor TOP Turizam

GRAĐANI SARAJEVA ZABRINUTI: Sve više je čudnovatih turistkinja koje hodaju razgolićene i bez burke….

Broj bosanskih turista u arapskom Sarajevu raste iz godine u godinu. Dok jedni tvrde da je to dobro za saudijski turizam i sveukupni razvoj grada, drugi su zabrinuti zbog ovog trenda dolaska Bosanaca među Arape. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest mjeseci ove godine Sarajevo je posjetilo 4039 turista iz ostatka Bosne, što je povećanje za 95,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je indikator.ba.

Zadržavanje u Sarajevu

Bosanci  su u Sarajevu ostvarili 9249 noćenja, odnosno prosječno su u Bosni i Hercegovini ostajali 2,3 dana. Hrvatskih turista bilo je 3519, što je 7,4 posto manje nego u prvom polugodištu 2015. godine. Hrvati se u Sarajevu zadržavaju nešto dulje od Bosanaca – prosječno 3,1 dan. Statistika ne bilježi posebno turiste iz Hrvatske, Srbije i drugih balkanskih zemalja, već ima kategoriju “ostale europske zemlje” iz koje su zabilježena 21.803 posjeta, a što je dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Dolaze većinom bračni parovi, ali i skupine, uglavnom muškaraca, prijatelja i poznanika. No, kada nastupe školski raspusti mnoge obitelji dolaze na “kolektivni odmor” pa nisu rijetke situacije kada dođu i one koje imaju i po 20 članova. Sarajevo je takvima poprilično jeftino no Bosancima koji dolaze u Sarajevo baš i nije, posebice kad se usporedi s ostatkom Europe.

Pitali smo građane Sarajeva, kako gledaju na turiste iz Bosne, Hrvatske i Srbije budući da njihov dolazak izaziva negodovanje. Naime mnogi Sarajlije gledaju sa skepsom na sveći broj turista s Balkana koji po Sarajevu hodaju bez burke, i obučeni previše europski a neki od njih ostaju u noćnim klubovima i ponašaju se nečasno. Zanimljivo je da je Sarajevo i dalje jedini arapski grad koji nema šerijatsku policiju.

NAPOMENA: Tekst je satira. S.A.T.I.R.A.

Poskok.info

 

ISTINA GLASI OVAKO:

U prvih pola godine broj turista iz Saudijske Arabije se udvostručio

arapi-1

Broj arapskih turista u BiH raste iz godine u godinu. Dok jedni tvrde da je to dobro za bh. turizam i sveukupni razvoj zemlje, drugi su zabrinuti zbog ovog trenda. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest mjeseci ove godine BiH je posjetilo 4039 turista iz Saudijske Arabije, što je povećanje za 95,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je indikator.ba.

Zadržavanje u BiH

Saudijci su u BiH ostvarili 9249 noćenja, odnosno prosječno su u Bosni i Hercegovini ostajali 2,3 dana. Kuvajtskih turista bilo je 3519, što je 7,4 posto manje nego u prvom polugodištu 2015. godine. Kuvajćani se u BiH zadržavaju nešto dulje od Saudijaca – prosječno 3,1 dan. Statistika ne bilježi posebno turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i drugih arapskih zemalja, već ima kategoriju “ostale azijske zemlje” iz koje su zabilježena 21.803 posjeta, a što je dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Dolaze većinom bračni parovi, ali i skupine, uglavnom muškaraca, prijatelja i poznanika. No, kada nastupe školski raspusti mnoge obitelji dolaze na “kolektivni odmor” pa nisu rijetke situacije kada dođu i one koje imaju i po 20 članova. BiH im je poprilično jeftina, posebice kad se usporedi s ostatkom Europe. U odnosu na azijske zemlje cijene su gotovo identične, a za standard zemalja iz kojih dolaze BiH je iznimno povoljna. U većini slučajeva riječ je o osobama koje inače imaju običaj putovati svijetom, tako da već imaju izgrađene određene navike. Turisti iz arapskih zemalja prosječno potroše blizu 300 KM dnevno, u što nisu uključeni troškovi smještaja. Značajan je i broj onih koji se zanimaju za kupnju kuća i zemljišta, stanovi im nisu zanimljivi, a ključni čimbenik za kupnju je blizina Sarajeva. Iako se dolasci bilježe tijekom cijele godine, prava sezona počinje tek s proljećem. Nakon iznimno uspješne zimske sezone, turistički djelatnici raduju se svim gostima. Prema statističkim pokazateljima, broj gostiju iz arapskih država doživljava ekspanziju, no to je još uvijek daleko ispod broja u kojem u BiH dolaze turski turisti. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na koje se poziva indikator.ba, u prvih pola godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo je 44.211 turista iz Turske, što je povećanje za 35,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Uglavnom je riječ o jednodnevnim ili dvodnevnim posjetima jer su se turski turisti u BiH prosječno zadržavali 1,7 dana.

Ostali turisti

Hrvatski turisti su po brojnosti pali na drugo mjesto s 41.673 posjeta, što je 7,9 posto manje nego u prvom polugodištu 2015. godine, dok su na trećem mjestu turisti iz Srbije s 35.829 posjeta. Broj turista iz Srbije bilježi rast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Bum” azijskih turista osobito je evidentan kada su u pitanju zemlje Dalekog istoka. Iz Južne Koreje su u prvih šest mjeseci 2016. bila čak 19.384 turista, što je povećanje za 22 posto, Kineza su bila 6242 uz rast od 41,2 posto, a Japanaca 3662 uz povećanje od 29,3 posto.

Indikator.ba

 

Povezani Članci

Vlada Hrvatske donirala Vrhbosanskoj nadbiskupiji 382 tisuće eura

Volim Jajce

Čestitka Presjedatelja Općinskog vijeća Jajce gdin. Ive Šimunović

Volim Jajce

Dr. sc. Ante Čuvalo: ‘Dugo smo učili iznakaženu hrvatsku povijest, vrijeme je za reviziju lažnih podataka iz doba petokrake’

VJ Urednik 1
Učitavanje....