Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

HNS podnosi apelaciju Ustavnom sudu, ovo što rade bošnjačke stranke je nastavak etničkog čišćenja

[quote]Stranke Hrvatskog narodnog sabora podnijeti će apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu uz nedavnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, potvrdio je danas predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, javlja reporter Hrvatskog Medisjkog Servisa. [/quote]

Razlog je činjenica da se odlukom SIP-a ne provodi presuda Ustavnog suda vezana uz legitimno predstavljanje, a Čović je poručio i kako je jedini organ nadležan za promjenu Izbornog zakona Parlamentarna skupština BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz sadržaj apelacije, pojasnio je kako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne uvažava odluku Ustavnog suda i to se želi jasno naglasiti, podsjetivši kako je Izborni zakon u jednom dijelu stavljen izvan snage, a Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac.

„Neki žele protumačiti kako je HNS profitirao ovom odlukom. Mi vrlo jasno kažemo kako nije, čak što više. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, a ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi“, naveo je Čović, kazavši kako treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka i 17 Srba te ostalih.

Na pitanje da komentira pokušaje bošnjačkih stranaka da u Dom naroda, odnosno Klub Hrvata izaberu svoje predstavnike, Čović je podsjetio kako se o  legitimnog predstavljanju govori već dugo vremena, a o tomu govore i sve apelacije, pa i ona Borjane Krišto koja još nije na dnevnom redu.

„Ništa drugo ne tražimo već da BiH profunkcionira kao normalna zemlja sukladno Aneksu 4 gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja. To je pojasnio Ustavni sud“, naglasio je Čović.

Pojasnio je kako prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke treba poticati da razumiju da ovo što rade nije nikomu dobro.

„Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima“, upozorio je Čović.

Poručio je kako je legitimno predstavljanje osnova te kako BiH mora funkcionirati kao zajednica potpuno jednakopravna tri konstitutivna naroda i na tomu će se do kraja inzistirati.

Na upit o tematici formiranja vlasti, Čović je kazao kako je Vijeće ministara već trebalo biti uspostavljeno, no sada postoje neke igre i nadmudrivanja, ali je naglasio kako ne vidi razloga da se taj posao ne završi do kraja mjeseca.

Kada je riječ o županijama, naveo je kako ne vidi ni jedan razlog da se vlast ne uspostavi, podsjetivši kako su dali primjer ZHŽ koji je prvi dobio novu Vladu.

Tim putem će se i  nastaviti, a Čović je kazao kako vjeruje da se do kraja siječnja može završiti proces uspostave vlasti u svim županijama gdje imaju većinu.

U kontekstu federalne Vlade ponovio je ranije stajalište kako prvo treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

Na današnjoj je sjednici postignut dogovor o svim detaljima zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora  počevši od loga i grafike, preko dnevnog reda pa do dokumenata koji će se usvajati. Na zasjedanju se očekuje između 600 i 650 predstavnika, a na idućoj sjednici Predsjedništva HNS-a naći će se prijedlog deklaracije kojom će se poslati snažna poruka.

 

(hms.ba)

Povezani Članci

SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH BISKUPA I EPISKOPA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ‘Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda’

Volim Jajce

PREDSJEDAVATELJ OV JAJCE PRIMIO PREDSTAVNIKE JP „EPHZHB“ D.D. MOSTAR

Volim Jajce

KONCERT PODRŠKE USTAŠKOJ ŠESTORCI: S Thompsonom i Bulićem pjevalo 10 tisuća vanzemaljaca i fašista. Pravi Mostarci na mostu puhali balone

Volim Jajce
Učitavanje....