Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

JAJCE: Hozanovo proglašenje proračuna, poraz je za demokraciju

Demokratski provedenim lokalnim izborima stanovnici općine Jajce tražili su i očekivali nekakvu promjenu na bolje. Tražili su i očekivali pomak prema naprijed od onih čija imena su zaokruživali na glasačkim listićima. Vjerovali su da će svatko od onih koji će te svoje birače predstavljati u Općinskom Vijeću Jajce moći utjecati na kreiranje boljeg života u općini Jajce, jer ovo što danas imamo prije da se može nazvati životarenje, nego život.

Nitko nije očekivao da će Jajce preko noći postati Beč, ali vjerujemo niti da ostane stanje kakvo nam se iz godine u godinu samo ponavlja. Non-stop nam se ponavlja po narodski rečeno “iz šupljeg u prazno”. Godine prolaze, ostalo skoro sve isto ili još i gore.

Katastrofalno stanje postojeće infrastrukture, loša kvaliteta izvedenih radova, loši projekti, nestručni nadzorni organi, izostanak realizacije prioritetnih projekata bitnih za egzistenciju mnogih stanovnika općine kao što je proširenje kapaciteta dječjeg vrtića, te izgradnja staračkog doma, modernizacija opreme i renoviranje mnogih dotrajalih odjela u Općoj bolnici, opremanje škola IT opremom kako bi nam djeca išla u korak s tehnološkim dostignućima (iako to i nije dužnost općine, ali zašto ne bi, zar trebamo to od Travnika očekivati) , rasterećenje kućnog proračuna nabavkom udžbenika za osnovnoškolce, te mnoge druge ovdje nenavedene činjenice oslikavaju našu općinu i ono što u njoj imamo kao i ono što bismo mogli i trebali imati, ali još uvijek to nikome nije prioritet.
Mnoge projekte moguće je realizirati i putem predpristupnih fondova Europske unije, ali tko bi se time bavio, kad su se naši vlastodršci i činovnici navikli na ustaljenu proračunsku kolotečinu i drže se onog što je ziher i što mogu odmah dobiti i odmah potrošiti.
Malo za ove poticaje , malo za one poticaje, malo crkvi, malo medžlisu, malo bolnici, malo za rasvjetu, malo za ceste, nekima još po malo, nekima ništa ali na kraju nikom ništa.Deset milijuna KM ode u godinu dana, a da se čovjek zapita “Pa zar je tu uopće išto urađeno?!”. Možda smo jedna od rijetkih općina u kojoj je situacija takva da što se više novca potroši, stanje na terenu izgleda gore nego je bilo .

Taman kad smo pomislili da će se posljednjim izborima nešto promijeniti i da će neka nova lica u tom Vijeću pri kreiranju proračuna imati drugačiju viziju budućnosti i potreba stanovnika općine Jajce, dobili smo proračun kreiran od strane jednog čovjeka.
Čovjeka koji je s jedne strane načelnik, koji je proračun proglasio, što mu zakon i omogućuje, dok je s druge strane predsjednik SDA Jajce te kao takav i suodgovoran za dosadašnje nepostizanje partnerskog dogovora ili koalicijskog sporazuma sa HDZ-om i ekipom iz drugih stranaka.

Možda do ovog dogovora nije niti došlo  namjerno da bi isti samostalno odlučivao o utrošku 10 milijuna proračunskih maraka te na tome politički poentirao.

Mnogo toga ide u prilog tomu, pa tako u početku mu se nije niti žurilo pregovarati, jer je nešto kao čekao, nakon toga se kao nije mogao dogovoriti pa je moramo kao čak i na nezakonit način trošiti proračunska sredstva, da bi u konačnici kad je to vremenski zakon omogućio, izvršio raspodjelu ovih deset milijuna onako kako je po volji njegovoj.
Da je načelnik Edin Hozan netko tko apsolutno nema veze sa situacijom oko nepostignotug dogovora o vlasti i većini koja će činiti vijeće, proglašenje proračuna bio bi logičan i stanovnicima općine Jajce razumljiv korak, ali obzirom da je isti jedan od ključnih ljudi u samim pregovorima i obzirom da je i sam dao veliki doprinos da još uvijek nemamo zakonodavnu vlast, stoga se može reći da je proglašenjem proračuna za 2017. godinu Edin Hozan po tko zna koji put porazio demokraciju u Jajcu.

Odlučio je ono o čemu su konačnu odluku trebali donijeti predstavnici građana u zakonodavnoj vlasti općine Jajce, izabrani na demokratski održanim lokalnim izborima.
Taj njegov čin jeste zakonska mogućnost, ali je i zakonska glupost jer u zapadnom demokratskom svijetu načelnik, kojemu proračun ne dobije većinu u vijeću gubi mandat. Da su takvi propisi i zakoni u našoj zemlji, načelnici bi se zasigurno drugačije ponašali i ne bi dopustili da općina ostane bez proračuna.

Samo kod nas predstavnička tijela građana imaju manje bitnu ulogu od osobe kaja bi trebala izvršavati Odluke tih tijela.

Jajce je danas ionako primjer kako se DEMOKRACIJA siluje a zakoni zlouporabljuju, krše i tumače onako kako se kome prohtije pa tako i neka nova zakonska rješenja nama nebi mnogo značila.

Jer u Jajcu ionako za neke države nema.

 

volimjajce.com

Povezani Članci

JAJCE: Napretkov Bal pod maskama (FOTO)

Volim Jajce

ŽIVOT U SARAJEVU Politička klima nije zdrava, posla nema…Hrvati se osjećaju kao građani drugog reda

Volim Jajce

OPĆINA KISELJAK – Poziv za iskazivanje interesa za ulaganje u poduzetničkoj zoni ”Dugo Polje”

Volim Jajce
Učitavanje....