Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce Politika TOP

Hrvatom se zvat ili hrvatstvo po mjeri fra Drage Bojića

Hrvatom se zvat!!!

Zbunjen, uznemiren, još ne mogu spat’,
Spoznaja mi gorka suzom muti vid,
Prije tri godine ja odoh u rat,
A ti doma sjediš i nije te stid
Hrvatom se zvat!

Domovini dadoh sve što mogu dat’,
A ti vrebaš što još možeš joj oteti.
Gledajuć’ te sad trebao sam znat’
Da ti nije ni na kraj pameti
Hrvatom se zvat!

Važno ti je bilo svoju mrežu tkat’,
U virove mutne bacat’ je po noći,
Stalno vući punu i nikad ne stat’,
Nadajuć’ se tajno, da ćeš ipak moći
Hrvatom se zvat!

Rat nas još udara , k”o kovački bat!
Smrt nam grobnim dahom i sad život briše,
Kao bijesna bura tanke trave vlat!
Preživim li, kunem ti se:

Nećeš više

Hrvatom se zvat!

 

Prije više od dva desetljeća, tijekom Domovinskog rata, nastao je ovaj uradak iz pera jednog iskrenog domoljuba i hrvatskog branitelja. Napisao ju je u trenutku očaja, vidjevši da čak i u najtežim vremenima za naš narod među nama ima onih koji će se deklarirati kao Hrvati samo kada im to donosi neku korist, a iskoristit će svaku prigodu za izdaju svoga naroda. Prošle su godine, a ja se svako malo sjetim ovih stihova i dragog prijatelja iz Posušja koji ih je napisao: u vrijeme tzv. Alijanse, u vrijeme tzv. Platforme, svaki put kada je biran ”hrvatski” član Predsjedništva BiH i svaki put kad vidim nekoga tko zbog svojih stavova i djela ne bi smio imati pravo Hrvatom se zvat.

Novi članak fra Drage Bojića (Drago Bojić: Hrvatstvo po mjeri Hrvatskog narodnog sabora) vratio me u rane 90te i podsjetio na ove jedinstvene stihove.

Hrvatom se zvat danas može svatko, uključujući i one koji nisu Hrvati ni po ocu ni po majci i čije će hrvatstvo trajati jedan ili više mandata na nekoj funkciji. No, oni nisu toliko opasni, jer znamo da su prolazna kategorija, rezultat nakaradnih pravila aktualnog političkog tržišta. Na njih smo se već navikli i gledamo na njih s prijezirom, jer do sada nije zabilježen slučaj da se netko iz hrvatskog naroda izjasnio kao Bošnjak ili Srbin samo da bi zauzeo neku funkciju koja pripada tim narodima.

Opasnost su ”naši” Hrvati, koji jedan dan sanjaju „Hrvatsku do Drine“, a drugi dan, poput umiljatih psića, ničice padaju pred noge gospodara kako bi dobili nagradu. Spremni su izdati sve za što su se borili njihovi očevi, njihovi prijatelji, a u nekim slučajevima i oni sami. Dva najzornija primjera bili su ”Alijansa” i ”Platforma”, kada se pod parolom borbe za građansku BiH rušilo njene temelje ili bolje rečeno rekonstruirali njeni temelji kako bi se iz njih uklonilo sve ono hrvatsko ugrađeno u njih. Preživjeli smo te projekte, ali su nas oni preskupo koštali.

Kako smo kao narod, pogotovo naši politički predstavnici, reagirali nakon ”Alijanse” ili nakon ”Platforme”? Jesmo li kaznili ”naše” Hrvate koji su se prodali za mandat na državnim jaslama pa im uskratili svaku mogućnost daljeg političkog djelovanja i maknuli ih s pozicija koje su na taj način uzurpirali? Naravno da nismo i to je naš najveći problem!

Mi smo kršćanski praštali poslije ”Alijanse”, a onda nam se ubrzo dogodila ”Platforma”. Kršćanski smo oprostili i njima pa smo imali priliku vidjeti neke od njih na posljednjem Saboru HNS-a. Možda su se iskreno pokajali, ali se bojim da je Mario Karamatić bio u pravu kada je kazao (na tom istom Saboru) da će onaj tko je jednom izdao to učiniti i drugi put, kada mu se ukaže prilika. No, poslao im je i upozorenje da im to narod više neće praštati.

Fra Drago Bojić nadahnuto je sročio ovu zadnju kolumnu. Ima tu nekih stvari s kojima bismo se i mogli složiti, samo kada se iz aviona ne bi vidjelo koju metu Drago cilja. I, što je najvažnije, s kakvog položaja puca po toj meti.

On i njemu slični opasniji su i od onih ”naših” Hrvata koji su nas izdali u vrijeme ”Alijanse” i ”Platforme”, kojima smo kršćanski opraštali. Fra Drago puca s uzvišenog mjesta koje u našem narodu pripada dobrim pastirima i prema kojem naš narod gleda sklopljenih ruku. Nikada naš narod neće baciti kamen prema tom uzvišenom mjestu pa čak ni kada se s tog mjesta puca po njemu. Zna to dobro fra Drago i zato je njegov grijeh time još veći.

Vide li to njegova braća svećenici, koji i sami stoje na takvom uzvišenom mjestu, grde li ga zbog toga ili mu daju logistiku da bi mogao nastaviti s pucanjem? Dan nakon Sabora HNS-a, na nedjeljnoj misi u Jajcu, fra Drago je s oltara pozvao okupljene vjernike da progledaju i vide što im se to događa. Svećenik koji ima zabranu javnog istupanja, kao što je fra Drago, ne bi trebao koristiti oltar za slanje ovakvih poruka. Gvardijan jajačkog samostana nije se oglasio, nije ni provincijal, niti bilo tko od njegove braće svećenika! Znači li to da se slažu s onim što fra Drago propagira? Možda dijele njegovo mišljenje, ali nemaju hrabrosti da to javno iznesu kao fra Drago?

Sanjao je fra Drago, kao i mnogi drugi koji bi Hrvate ponovo stavili u okove „Alijansi“, da će se roditi neki novi, treći projekat i da će se i ovaj put naći oni „naši“ Hrvati koji će se prodati za par ministarskih mjesta i pokoju torbu gotovine. Do zadnjeg su se trenutka nadali da će Ilija Cvitanović poslušati svoje Zelenike i utrčati u teren kako bi zabio „tricu“ kad su se svi nadali da je utakmica gotova, baš poput našeg Tonija Kukoča svojedobno u Bullsima. Onda bi s klupe mogli uvesti još pokojeg igrača kako bi malo uljepšali završnicu. No, to se nije dogodilo i zbog toga je fra Drago bijesan, zbog toga mu je HNS „najveća štetočina hrvatskog naroda“ i zbog toga je dobio inspiraciju za pisanje ove kolumne.

Od stranaka s hrvatskim predznakom u Hrvatski narodni sabor nije pristupila jedino Hrvatska stranka, osnovana netom prije prošlogodišnjih općih izbora. S obzirom da se radi o minornom društvu koje nema nikakav izborni rezultat na bilo kojoj razini, ne pridaje im se ni neki značaj. Međutim, ima nešto u toj stranci što nas vraća na one „naše“ Hrvate iz „Alijanse“ i na naše kršćansko praštanje.

Predsjednik te stranke, izvjesni Božo Skopljaković okrenuo je leđa hrvatskom narodu kada su nas prvi put gazili u vrijeme „Alijanse“. Naši su mu oprostili, kao i mnogim drugima, pa je „dobri“ Božo nastavio napredovati kao „hrvatski“ kadar u Oružanim snagama. Dogurao je do čina brigadira. Ulagali smo u njega, školovali ga i pazili kao što se pazi svoje čedo. Onda je Božo poželio vidjeti malo svijeta, ali ne bilo gdje. Pored toliko hrvatskih časnika, ministrica Marina Pendeš odabrala je upravo Božu za vojnog izaslanika u Washingtonu. Doduše, potpis je morao dati Željko Komšić, ali dao bi ga i za svaki drugi prijedlog. I tako „naš“ Božo dobi priliku upoznati najmoćniju državu svijeta, školovati djecu u američkim školama, izvoditi svoju gospoju na otmjene balove i prijeme, a sve o našem trošku. Moglo se tu uštedjeti za 100-tinjak kvadrata stambenog prostora u Zagrebu ili dva solidna stana u Sarajevu, što obični smrtnik može samo sanjati. Po povratku iz Washingtona dobio je Božo brigadirsku mirovinu (preko 2.000,00 KM), a onda je jasno i glasno rekao HVALA hrvatskom narodu i osnovao njemu u čast Hrvatsku stranku. Je li se zahvalio i ministrici Marini Pendeš koja mu je sve to omogućila, nije mi poznato. Hrvatski narod mora biti ponosan na takve geste svojih privilegiranih sinova! Što nam je dalje činiti s takvim sinovima?

Trebamo li i dalje praštati kršćanski, štovati i veličati svoje izdajnike, da takvim primjerom potičemo i druge da se odvaže za izdaju… kršćanski pokorno gledati na uzvišeno mjesto s kojeg netko „naš“ puca po nama, a onda iz te iste ruke koja je pucala po nama skrušeno primati Tijelo Kristovo… pljuvati po najboljima među nama jer mislimo da time drugima pokazujemo koliko smo napredni i pravedni… hraniti pse koji će nas kasnije ugristi za ruku i od čega ćemo teško oboljeti, jer ih nismo na vrijeme cijepili…ili trebamo

jasno reći da ne želimo više biti ovce za šišanje, otvoreno tražiti odgovornost od svakog našeg legitimnog predstavnika koji je počinio težu pogrešku u svome radu (nevažno je li to bilo svjesno ili nesvjesno), javno tražiti da nam ne postavljaju na uzvišena mjesta one koji će po nama „pucati“ ili ćemo im uzvratiti istom mjerom, i svakome među njima, koji su izdali svoj narod, glasno reći NEŠEĆ VIŠE HRVATOM SE ZVAT!!!

 

Mirko Ladan I Volimjajce.com

Povezani Članci

Trebaju li Hrvati umrijeti da bi Šarčevićeva vizija države zaživjela?

Volim Jajce

Vijeće ministara BiH godinama držalo u ladici odluku o uspostavljanju Komisije za NATO

Volim Jajce

Tonćo Ladan, odlomci iz romana – Gola bol 4. dio

Volim Jajce
Učitavanje....