Volim Jajce
Aktualno Izbori Jajce

“Hrvatska stranka” bez Hrvata – smiješno ali istinito

Predstojeći Lokalni izbor u Bosni i Hercegovini prvi put se održavaju izvan zakonom predviđenog termina (prva nedjelja u listopadu). Osim datuma održavanja izbora, te izuzetno velikog broja prijavljenih birača za glasovanje putem pošte, zanimljiv je još jedan presedan, barem kad je općina Jajce u pitanju.

Na pismeni zahtjev Općinskog izbornog povjerenstva politički subjekti ovjereni za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2020. godine dostavili su prijedloge kandidata za članove i zamjenike članova biračkih odbora. Rješenjem Općinskog izbornog povjerenstva od 13.10.2020. godine izvršena je raspodjela mjesta u biračkim odborima sukladno provedenom ždrijebanju koje je održano još 16.9.2020. godine. To su uobičajene zakonom predviđene procedure koje provodi Općinsko izborno povjerenstvo pred svake izbore.

Već je postalo uobičajeno da ponekad stranke „trguju“ mjestima u pojedinim biračkim odborima iz raznih razloga. Još se nije dogodilo da jedan politički subjekt „proda“ sva mjesta u biračkim odborima: mjesto predsjednika biračkog odbora i zamjenika predsjednika na dva biračka mjesta te mjesto člana biračkog odbora i zamjenika člana na deset biračkih mjesta! Na predstojećim izborima imamo i takav primjer.

Najveći trgovac u predizborno vrijeme definitivno je Hrvatska stranka BiH!

Od davnina je trgovina bila dvostrani odnos, nešto daš i nešto dobiješ. Javno je objavljeno što je Hrvatska stranka BiH dala i time ispunila svoj dio pogodbe. Tko je kupac ovih biračkih mjesta, građani mogu sami zaključiti ako pogledaju imena članova biračkih odbora koje je predložila Hrvatska stranka BiH. Koju cijenu će kupac za ovo platit? I taj dio skriven je od javnosti. Moguće je da Hrvatska stranka BiH očekuje glasove biračkog tijela sukladno članovima biračkih odbora koje je predložila. Sve znatiželjne upućujem da slobodno pogledaju tko su ti članovi, Rješenje je objavljeno na službenoj web stranici Općine Jajce. Presedan je da stranka koja se naziva Hrvatska stranka BiH nije predložila niti jednog Hrvata za člana biračkog odbora! Hrvatska stranka a Hrvata ni za lijeka.

Ako se po jutru dan poznaje, onda se po sastavu biračkih odbora naslućuje trgovina glasovima, pa bi Hrvatska stranka BiH, nadajući se glasovima svojih članova biračkih odbora i lobiranju stranke koja ih je predložila, mogla ući u Općinsko vijeće i legalno naplatiti svako mjesto u biračkom odboru novcima poreznih obveznika. Sve ima svoju cijenu.

Oni su svoj dio ispunili, na potezu je Kupac!

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

Naučite arapski. Uskoro bi to mogao postati drugi službeni jezik u BiH

Volim Jajce

Angela Merkel: Nošenje burki je prepreka za integraciju

Volim Jajce

Ovo je savršeno pravičan model izbora izaslanika u Federalni Dom naroda

Volim Jajce
Učitavanje....