Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

HRVATSKO PITANJE JE TEMELJNO PITANJE Unitarizam i separatizam vode BiH u propast

Na jednoj strani srpski separatizam, a na drugoj bošnjački unitarizam  – glavni su faktori koji u suštini razaraju svaku šansu da BiH u dogledno vrijeme postane samoodrživom državom. Također, politike separatizma i unitarizma efektivno onemogućavaju Hrvatima konzumaciju njihovih ustavom zajamčenih prava konstitutivnog naroda. Ono što uništava Hrvate zapravo uništva i cijelu BiH

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

To je u najkraćem i sažetak pismakoje je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH uputio stvarnim gospodarima BiH – članovima Vijeća za provedbu mira  u BiH (PIC), tijela koje jamči provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i koje odlučuje o potezima visokog predstavnika.

Srpski separatizam se ogleda u politici kojoj je cilj osamostaljivanje Republike Srpske, dok je unitarizmu cilj stvaranje građanske države bez konstitutivnih naroda, bez entiteta i županija. Bošnjačka vizija BiH podrazumijeva državu u kojoj će vrijediti pravilo „jedan čovjek – jedan glas“ i u kojoj će najbrojniji zapravo gospodariti dražavom.

Kako Bošnjaci percipiraju državu po svojoj mjeri – već smo imali priliku vidjeti više puta u postratnoj BiH. Sjetimo se federalne vlade Alijanse s početka 2000.-ih ili platformaša ili fenomena Komšić…

Istovremeno, Hrvati vrište kako BiH ne smije ići ni u jedan ekstrem, nego da se država  treba temeljiti na principima konsocijacije i  federalizma. Riječ je o modelu koji prepoznaje razlike među narodima (za razliku od unitarizma), te pokušava tim razlikama upravljati na kontruktivan način (za razliku od separatizma).

Bosanskohercegovačka kontinuirana politička kriza zapravo svoje korjene ima u bošnjačkom unitarizmu. Bošnjački politički prvaci uglavnom utjelovljeni u predsjednicima SDA vode dvostruku politiku – jednu na verbalnoj a drugu na praktičnoj razini. I aktualnu krizu s referendumom u RS izazvao je zapravo Bakir Izetbegović apeacijom Ustavnome sudu BiH za stvar koja je najmanje bitna bilo kome u zemlji – Danu RS-a. U takvom kontekstu srpski se separatizam hrani isključivom unitarizmom iz Sarajeva.

Sjetimo se samo kako je Haris Siladžič svojedobno pokušao ”skinuti” Dodika i ukinuti RS. Na svako zadiranje u nadležnosti RS, iz Banja Luke je prijećeno referendumom o otcjepljenju. Do danas se zapravo ništa nije promijenilo.

No, kad se uvidjelo da je RS činjenica i da njeno ukidanje neće tek tako proći, političko Sarajevo se okrenulo ka aktivnom dekonstituiranju Hrvata. Željko Komšić je dva puta biran bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva; formirana je platformaška Vlada BiH bez sudjelovanja onih politčkih predstavnika kojima su Hrvati ukazali povjerenje; formiranje javnog rtv kanala na hrvatskom jeziku Bošnjaci vide kao povredu njihova vitalnog nacionalnog interesa…

Umjesto taktike otvorene borbe – kakva je pokušana protiv RS-a, protiv Hrvata Izetbegović i ostali sarajevski plitičari koriste znatno perfidnije metode. Naime, Hrvatima se prava ”skidaju” postupno ali uporno. Danas smo tako u situaciji da Hrvati efektivno ne odlučuju ni o čemu u BiH.

Ostaje nejasno zašto međunarodna zajednica sve to dopušta? Možda jednostavno ne razumiju što se u BiH događa, a možda su i nezainteresirani. Možda im je cilj ”graditi nestabilnost” na Balkanu…. No, vjerojatnije je da međunarodna zajednica misli kako će im biti lakše ”graditi BiH s dva konstitutivna naroda”.

No, ako BiH postane država dva konstitutivna naroda, onda je više neće ni biti. A tada neće plakati Hrvati, nego upravo oni koji se kunu da je vole, dok čine sve da je sruše.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

.Penava: Zašto je hercegbosanska šestorka važna za cijeli hrvatski narod?e

Volim Jajce

ANIS AMRI Opkoljen ubojica iz Berlina: Povezan sa Srbinom koji je regrutirao za ISIL

Volim Jajce

Reagiranje na prilog televizije AL Jazeera Balkan pod naslovom “Jajce: Važni projekti čekaju dogovor SDA I HDZ”

Volim Jajce
Učitavanje....