Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

“Hrvatsko proljeće” ovog vikenda u Dobretićima, Novom Travniku i Busovači

“Hrvatsko proljeće” ovog vikenda u Dobretićima, Novom Travniku i Busovači

 

„Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ festivalski program nastavlja ovog vikenda u Novom Travniku, Dobretićima i Busovači. Na programu su tri kazališne poslastice i projekcija filmskog noviteta „Putevi duhana“.

 

Mostarski glumci,  Ivo Krešić i Igor Vidačković će u Dobretićima,  12. svibnja u 17 sati  odigrati predstavu „Abeceda književnosti“ za učenike u ovoj maloj općini srednjobosanske županije.

 

Abeceda književnosti skida veo s književnosti i na komičan, nekada na posve ozbiljan način komunicira s djecom preko književnosti. Samo neki od pisaca koji se spominju u predstavi su A.B. Šimić, Tin Ujević, Luko Paljetak, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Braća Grimm, ali i mnogi drugi kao što su August Šenoa, Ivana Brlić-Mažuranić, A.G.Matoš, Vjenceslav Novak, Edgar Allan Poe, Ivan Gundulić, Branko Ćopić William Shakespeare,Henrik Ibsen, Fjodor M. Dostojevski, Luigi Pirandello.

Abeceda književnosti je zamišljena kao jedan sat hrvatskog jezika gdje se na opušteniji i šaljiviji način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama koje se u velikim djelima nalaze. Također učenik i nastavnik razgovaraju o  životnim vrijednostima kao što su obitelj, prijateljstvo, ljubav.

 

Nakon predstave za dobretićke osnovce,  Ivo Krešić će u dvorani Osnovne škole odigrati i monodramu „Otirač – Uan men šou“ s početkom u 19 sati. Licemjerje, bahatost, glupost, nemoral, tupost, bankarske kredite, farmaceutsku industriju, vjerske rituale, političare, činovnike, sve koji nam kroje kapu, Ivo Krešić maestralno na komičan izvrće ruglu, ostavljajući publiku bez daha. Premda se radi o monodrami s elementima komedije, riječ je jako ozbiljnoj predstavi s koje se odlazi kući s osmjehom na licu i grčem u želucu.

Iz Republike Hrvatske u Središnju Bosnu stiže još jedna kazališna uspješnica u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra &TD.  Predstava “Ja koja imam nevinije ruke”, u izvedbi Vesna Tominac Matačić, a u režiji Ivana Lea Leme, jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja mlađe generacije, donosi najzanimljivije tekstove i fragmente iz života jedne od najvećih hrvatskih književnica, Vesne Parun.  Poetska monodrama „Ja koja imam nevinije ruke“ u izvedbi Vesne Tominac Matačić nagrađena je na Internacionalnom festivalu monodrame 2015. godine u Bitoli najvećom nagradom „Grand Prix“.  Impozantan kazališni hommage životu i djelu pjesnikinje Vesne Parun, Tominac- Matačić će odigrati pred publikom u Novom  Travniku, 12. svibnja u Domu kulture s početkom u 20 sati.

 

Festivalski se program nastavlja u Busovači gdje će biti prikazan i jedan filmski novitet, dugometražni dokumentarni film „Putevi duhana“ koji donosi priču o jednoj gotovo mitološkoj temi: švercu duhana.  Dokumentarac „Putevi duhana“ sniman je na lokacijama u Uskoplju, Rami i Hercegovini. Producent filma je Pivica Perić iz Uskoplja, redatelj Mirko Pivčević iz Splita, a scenarist hrvatski književnik Josip Mlakić iz Uskoplja. Film je tehnički realiziran uz pomoć produkcije kuće Kadar iz Širokog Brijega, a financijski podržan od strane hrvatskog HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Federalnog ministarstva kulture i sporta.  Prikazivanje filma je u busovačkom Kinu theatre u nedjelju, 13. svibnja u 19 sati. Nakon premijere u Uskoplju, ovo je prvo prikazivanje „Puteva duhana“.

 

Ulaz na festivalske sadržaje „Hrvatskog proljeća Središnje Bosne“ je besplatan. Organizatori projekta su ŽO Mladeži HDZ-a BiH ŽSB, a koordinatorice Irena Mrnjavac  i Gloria Lujanović.  Partneri festivala su udruge Klik iz Travnika i KISS iz Kiseljaka.  Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BIH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia print.

Povezani Članci

Vidljivo poskupljenje: Evo kolike će biti nove cijene polaganja vozačkih ispita u BiH

Volim Jajce

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA: 831. godina Povelje našeg slavnog Kulina bana

VJ Urednik 1

U Jajcu svečano obilježena 29. obljetnica utemeljenja općinske organizacije HDZ BiH

Volim Jajce
Učitavanje....