Volim Jajce
Aktualno Jajce Kultura Povijest TOP

Hrvojev Misal

 

Misal,-ala lat. (missale) je liturgijska knjiga u kojoj se nalaze molitve i pjesme koje se čitaju kod katoličkog bogosluženja.

Hrvojev Misal spada u najljepše pisane spomenike Hrvata srednjeg vijeka, a izrađen je 1402. do 1403. godine na poticaj osnivača grada Jajca Hrvoje Vukčića Hrvatinića (1350.-1416.) kada je bio na vrhuncu svoje moći, kao veliki vojvoda bosanski, herceg splitski i namjesnik kralja Ladislava Napuljskog u Hrvatskoj, Dalmaciji i Bosni.

Misal je rađen u Splitu ili Omišu, a djelo je prepisivača Butka i nepoznatog slikara toskanske škole. Pisan je lijepom uglastom glagoljicom,ima 249 stranica, ukrašenih sa 96 umjetničkih minijatura i kićenim slovima. Boje su žive, a nakiti sjajni. Osobito su impresivni Hrvojev lik na konju i obiteljski grb. Boje na originalu su još uvijek žive, a crnilo slova sačuvano, iako je od pisanja prošlo 610 godina.

 

Stranica Hrvojeva misala
Stranica Hrvojeva misala

 

U Misalu su zapisane različite molitve i obredi onog doba. Ja bih izdvojio molitvu o striženju ovaca, blagoslov sočiva i obred vjenčanja za plemiće.

Ovaj vrijedan spomenik kulture za vrijeme Osmanlija odnesen je kao plijen u Istanbul (Carigrad), između ostalog i zbog toga što je uvez bio optočen dragim kamenjem. Dragulji su nestali, a Misal se sada nalazi na reprezentativnom mjestu  u Topkapi Sarayi Muzesi u Istanbulu.

 

hrvojev-misal-prijevod-missale-hervoiae-ducis-spalatensis-croatico-slika-39697822

 

Koliko je Misal značajan najbolje pokazuje podatak da ga je Hrvoje, tijekom natjecanja viteških zmajeva u Budimu,  držao otvorenim i izloženim ispred svog šatora.

Rukopis je čamio u podrumima biblioteke u Istanbulu do 1927. godine, a ponovo je „otkriven“ tek 1963. godine.

U Gracu je 1973. godine tiskan reprint izdanje u tiražu od 800 primjeraka. Rubovi   stranica rezani su sukladno originalu, a uvez u skladu sa karakterom rukopisa.

 

Tom prilikom izrađen je i svezak sa preko 500 stranica sa potpunom transkripcijom na latinskom pismu.

Koliko mi je poznato u Gracu ima još nekoliko primjera reprint izdanja, a cijena je 2.026. eura.

 

Od ukupno 800 tiskanih primjeraka u Jajcu postoje dva. Jedan, koji su vlastitim novcem kupili građani Jajca Branko Livančić, Željko Bojčetić i Zlatan Ištvanić, nalazi se u Franjevačkom samostanu Sveti Luka u Jajcu, a drugi primjerak je u privatnoj zbirci osobe koja živi u Jajcu.

 

 

hrvojev_misal

 

 

(Tvrtko Zrile /  volimjajce.com)

Povezani Članci

Hrvatska ministrica s papom Franjom razgovarala o Hrvatima u BiH

Volim Jajce

Zlatko Dalić: Teška dva dana, veliki pritisak, ali sreća prati hrabre (VIDEO)

Volim Jajce

Radionica – Pozicija i uloga žena u turizmu u XXI. Stoljeću

Volim Jajce
Učitavanje....