Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

I LIJEVE I DESNE Bošnjačke političke stranke strogo protiv današnjih poruka HNS-a

I lijeve i desne bošnjačke političke stranke stroge su u osudi poruka koje su poslane s današnjeg VIII. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

dnevnik.ba

Hrvatski narodni sabor u subotu je na sjednici u Mostaru prihvatio deklaraciju kojom poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

Na deklaraciju HNS-a u dijelovima u kojima se osporavaju navodi iz presude ICTY-a reagirale su Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) te Demokratske fronte.

HNS svojim stajalištima samo produbljuje podjele unutar BiH i otežava proces pomirenja u zemlji, smatra SDA.

“Nikakvim i ničijim ‘odbacivanjem’ ne mogu se promijeniti pravomoćne presude Haaškog tribunala i povijesne činjenice, ali to šalje jasnu i nedvojbenu poruku o politici koju zastupa HNS, kako nama u BiH, tako i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti”, navodi najveća bošnjačka stranka u BiH.

HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH na temelju “veličanja udruženog zločinačkog pothvata” predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provedbu reforme izbornog sustava, ocjenjuje SDA.

Ističe da su čelnici HNS-a i ranije pokazali kakav zapravo odnos imaju prema BiH kada su nazočili obilježavanju 9. siječnja kao neustavnog dana Republike Srpske.

SDP BiH u reakciji ističe da je nijekanje presuda ICTY-ja nastavak “retrogradne politike HDZ-a”. Ocjenjuje da je najveća hrvatska stranka ta koja građane BiH drži zatočenicima svojih netočnih tumačenja ustava i izbornog zakona.

Jedini način da BiH nastavi svoj put ka članstvu u EU i NATO-u jeste poraziti politiku koju zagovara HDZ BiH, stajalište je SDP BiH.

DF, stranka na čijem je čelu član Predsjedništva BiH Željko Komšić, poziva sve međunarodne predstavnike da neizostavno osude HNS-ov “anticivilizacijski čin veličanja zločina i nijekanja pravomoćno utvrđenih činjenica”.

“Ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanje na činjenje novih zločina i izravno ugrožavanje mira”, stoji u priopćenju DF-a.

U deklaraciji HNS-a, tijela koje koordinira djelovanje većine političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, navedeno je da odbacuju kvalifikacije ICTY-a o udruženom zločinačkom pothvatu “koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane”.

“Takva zlonamjerna kvalifikacija se, na žalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu ‘Prlić i drugi’, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince”, stoji uz ostalo u deklaraciji.

R. I. / Dnevnik.ba

Povezani Članci

KAKO SU “PATRIOTSKA LIGA”, “ZELENE BERETKE” ALIJA I SDA, “BRANILI” BOSNU I HERCEGOVINU

Volim Jajce

#EdineOprosti, ali nismo krivi mi…

Volim Jajce

Karate klub “Kumite” Jajce za vikend u Virovitici

Volim Jajce
Učitavanje....