Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

I to se dogodilo: SDA na sjednici Vlade F BiH osjetila „ljepote“ preglasavanja..

U sjeni navdnog obračuna HDZ BiH i SBB s direktorom Porezne uprave, otvorena „pandorina kutija“ poslovanja Razvojne banke po mjerilima SDA

 

 

I to se dogodilo. SDA je preglasana!

Ova vijest koju bi poznavatelji političkih prilika u Federaciji BiH mogli svrstati u rubriku „vjerovali ili ne“ dogodila se na posljednoj sjednici Vlade Federacije BiH. A tako je malo trebalo SDA da zatvori krug imenovanja podobnih na čelne pozicije na kojima se ili upravlja novcem ili se nadzire rad gospodarskih subjekata. Do povijesnog preglasavanja ministara SDA došlo je nakon što su ruke za prijedlog Jelke Milićević, dopredsjednice Vlade F BiH i ministrice financija da se poništi natječaj za izbor direktora i zamjenika direktora Federalne porezne uprave, FPU, digli ministri HDZ BiH i SBB. U redovima SDA koja je konačno i sama osjetila „ljepote“ preglasavanja nakon što je sama nebrojene puta preglasala uglavnom hrvatske predstavnike u vlasti, nastala je pometnja i nervoza.

U strahu od novog preglasavanja kojim bi sporni natječaj bio poništen federalni premijer Fadil Novalić (SDA), prekinuo je sjednicu. Učinio je to mimo Poslovnika o radu Vlade F BiH koji propisuje da u slučaju kada premijer odluči napustiti sjednicu, nastavlja je voditi netko od dopremijera, a na sjednici su bila oba. Osim Jelke Milićević (HDZ BiH) i ministara iz ove stranke, u sali su ostali i Vesko Drljača (SBB), također dopredsjednik Vlade zajedno s ostala tri ministra SBB-a. Da je ova situacija „zatekla“ i stručne službe Vlade F BiH nenavike na to da se preglasavanje može dogoditi i SDA, potvrđuje činjenica da iste uopće nisu reagirale niti ministrima koji su ostalu u sali objasnile da se sjednica bez SDA može nastaviti jer kvoruma je bilo.

Iako u strahu od preglasavanja, SDA nije zaboravila pokrenuti medijsku mašineriju, prije svih Federalnu televiziju koja je već bila spremna s optužbom da HDZ-u-u i SBB smeta aktualni v.d. direktora Porezne uprave Šefif Isović jer je, tvrde, uveo red i ostvario dobre rezultate u naplati poreza. I eto takav direktor od reda smeta HDZ i SBB-u, zaključak je FTV kojeg je požurio potvrditi i Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu F BiH koji tvrdi da nije bilo razloga za poništenje natječaja, odnosno da je proveden u skladu sa zakonom. Zanimljivo je da ni u HDZ BiH ni u SBB Isovića nitko nije spomenuo. Ni on ni bilo koje drugo ime nije važno, već procedura po kojoj bi se direkror i zamjenik direktora PZU trebali imenovati istodobno, a to natječajem nije urađeno. . „Mi niti jednom rječju nismo spomenuli niti jedno ime. Samo inzistiramo da se direktor i zamjenik PU biraju istodobno, kako i zakon nalaže. Također mi ne negiramo da je FFPU dobro radila ali to je zasluga svih 1255 uposlenih, a ne samo direktora i njegova zamjenika. Dobar rad PU ostvarila je zahvaljujući i donesenoj zakonskoj regulativi te ukupnom okruženju i pozitivnim trendovima u Federaciji BiH koji su omogućili rast prihoda“, kaže Jelka Milićević dopredsjednica Vlade F BiH i ministrica financija.

Iako je zbog točke koje je predložila Novalić prekinuo sjednicu, ona nije bila najvažnija koja se našla na dnevnom redu po mnogo čemu povijesne sjednice Vlade F BiH. Uz ostalo, na njoj se vodila žustra rasprava o poslovanju Razvojne banke F BiH. Iz informacije radu ove veoma važne institucije koja raspolaže značajnim dijelom kreditih sredstava poreskih obveznika namijenjeih razvoju, da se jasno zaključiti kako je ovom raspravom tek otvorena „pandorina kutija“ prema iznesenim pokazateljima, nezakonitog poslovanja Razvojne banke na čijem je čelu provjeren bivši kadar SDA iz središnje Bosne Salko Selman, nekadašnji predsjednik Vlade Srednjobosanske županije i predsjednik ŽO SDA.

Iz predočene informacije sasvim je jasno kako je Razvojna banka, institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike Vlade Federacije BiH radi gospodarskog razvitka i zapošljavanja, kroz stimulativno kreditiranje, odavno izašla iz zakonskih okvira poslovanja te da najveći dio zasluga za to pripada kadrovima SDA. Iako je bio dužan sazvati Skupštinu ove instituicije federalni premijer Novalić to nije učinio skoro godinu dana. Postoje indicije da je dio članova Nadzornog odbora u sukobu interesa te da su neki od njih sami sebi dodjeljivali kredite. U najkraćem, značajnim sredstvima poreskih obveznika namjenjenih isključivo kreditiranju i razvoju raspolaže samo jedan čovjek, a to je direktor Selman koji očito u tomu ima potporu SDA što se da jasno zaključiti iz ponašanja predsjednika Vlade F BiH Fadila Novalića. Iako je rasprava o poslovanju Razvojne banke rezultirala zaključcima od kojih se jedan odnosi na žurno sazivanje Skupštine ove financijske institucije, opravdano se sumnja u njegovu provedbu jer interes SDA je očito što dulje zadržati nadzor nad sredstvima kojima raspolaže Razvojna banka te ih plasirati po vlastitim željama, smatraju ministri u Vladi F BiH koji će inzistirati na dosljednoj provedbi usvojenih zaključaka. Prema njima, Financijska policija i Agencija za bankarstvo F BiH u idućih 60 dana trebale bi izvršiti kontrolu poslovanja Razvojne banke, a izvješće o radu ove Institucije trebalo bi se naći i pred zastupnicima, odnosno izaslanicima u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Tek u tom slučaju „pandorina kutija“ nezakonitog poslovanja Razvojne banke bit će do kraja otvorena. Što će sve iz nje izaći zasad se može samo nagađati.

U međuvremenu, mediji koji nisu pod kontrolom SDA počeli su s objavom kako su čelni ljudi federalnih institucija članovi SDA. Među njima i Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu F BiH, isti onaj koji tvrdi da je natječaj za izbor direktora FPU na kojem jedini v.d. Šerif Isović od osam kandidata za direktora i pet za zamjenika, ima uvjete za imenovanje, zakonit. Jest ali po zakonima SDA koji jasno propisuju da je dobar kadar jedino onaj koji je odan ovoj stranci i koji će provoditi njezinu politiku. Dio takve politike osjetili su brojni radnici Hrvati kojima za razliku od Bošnjaka nije uvezivan staž, hrvatske tvrtke koje nisu dobile kredite za razvoj kao ni kandidati koji iako imaju uvjete za određenu poziciju nisu imenovani jer ne ispunjavaju onaj najvažniji, nepisani, članostvo i odanost SDA-u!

artinfo.ba

Povezani Članci

PANIKA Austrija na nogama: Azilant planirao napad u Salzburgu

Volim Jajce

Kada NVO upravlja učenicima

Volim Jajce

OVOG LJETA PONOVO NATJECANJE U SKOKOVIMA S PLIVSKOG VODOPADA

Volim Jajce
Učitavanje....