Volim Jajce
Aktualno BiH TOP Županija Središnje Bosna

INAČE SAVJETNIK U RAZVOJNOJ BANCI Kada će Tužiteljstvo BiH iz ladice izvući slučaj Dževada Mlaće?

Piše: Gloria Lujanović, Dnevnik.ba

Kaznene prijave protiv Dževada Mlaće i drugih pripadnika tzv. Armije RBiH upućivane su Okružnom Vojnom tužiteljstvu u Livnu 13. srpnja 1995. godine te Višem javnom tužiteljstvu u Travniku 15. studenog  1995. i 9. kolovoza 1996. godine.

Iako je Dževad Mlaćo bio predsjednik Ratnog predsjedništva u Bugojnu te je s te pozicije itekako morao znati da je na području Bugojna formirano čak 58 logora, a u njima zarobljeno 470 pripadnika HVO-a, te je k tomu kroz njih “prošlo” i 1643 civila, nakon rata on je zapravo nagrađen što je “uspješno riješio problem Hrvata Bugojna”.

Prema pisanjima i navodima  zapovjednika Operativne grupe Zapad tzv. Armije RBiH Selme Cikotića, nakon zarobljavanja, skupina od 21 bojovnika prevezena je u KPD Zenica a za njihovim se posmrtnim ostatcima još uvijek traga.

No, postupak protiv Dževada Mlaće, koji je nakon prosvjetne karijere u bugojanskoj gimnaziji od veljače 2015. godine savjetnik u Razvojnoj banci Federacije BiH, nikad nije pokrenut.

U tom istom tjednu u veljači 2015. godine, kada Mlaćo ide u Razvojnu banku, SDA je i zapovjednika OG Zapad tzv. Armije RBiH Selmu Cikotića nagradila  mjestom savjetnika za obranu u kabinetu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Cikotić je ranije bio i ministar obrane BiH.

Podsjetimo, za kazneno djelo ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika u Bugojnu Sud BiH pravomoćno je osudio 2013. godine Senada Dautovića i Nisveta Gasala na četiri godine zatvorske kazne sudeći im po KZ BiH (op.a. blaži od KZ SFRJ; iako postoji praksa da se počinitelju sudi za kaznena djela prema zakonu koji je važio u vrijeme počinjenja).

Musajbu Kukavici izrečena je pravomoćna presuda od četiri godine zatvora jer je bio zapovjednik straže. Dautović je bio načelnik policijske postaje u Bugojnu a optužnica ga je teretila za sudjelovanje u planiranju zarobljavanja civila hrvatske nacionalnosti.

Nisvet Gasal je tijekom devedesetih bio zapovjednikom zarobljeničkog logora na stadionu “Iskra”  u kojem je bilo zarobljeno 357 hrvatskih civila i vojnika.

Međutim, bugojanski Hrvati ne osjećaju da je time pravda zadovoljena budući da su osuđeni samo izvršitelji zlodjela, dok su njihovi nalogodavci u suštini nagrađeni za činjenicu da su “uspješno izveli etničko čišćenje bugojanskih Hrvata” .

Hrvatska zajednica u Bugojnu i danas kao najodgovornije osobe za vlastiti progon vidi upravo Dževada Mlaću i Selmu Cikotića te se godinama već pita: Kad će Tužiteljstvo BiH iz ladica izvući i njihove slučajeve?

 

Dnevnik.ba

Povezani Članci

12. siječnja 1993. Uskoplje – nepoznati masakri Armije BiH nad Hrvatima uskopaljskog kraja

Volim Jajce

ALIJA IZETBEGOVIĆ: “Tuđmanova ponuda da nam pomogne, taj poziv u zadnji čas bio je Božji znak. Allah je potvrdio svoje obećanje da će pomoći narodu koji se bori.“

Volim Jajce

DRŽAVA KOJE NEMA

Volim Jajce
Učitavanje....