Volim Jajce
Aktualno BiH

INDIJSKI MEDIJI: Islamska država ima svoju ćeliju u Sarajevu

Teroristička organizacija “Islamska država” u Sarajevu ima svoju ćeliju koja regrutira dobrovoljce i šalje ih u Siriju i Irak, ali i financira aktivnosti ove organizacije, piše indijski New Indian Expres.

Pozivajući se i na potvrde vlasti BiH, list je objavio priču o sofisticiranoj i zamršenoj mreži kojom novac, prikupljan širom svijeta, preko BiH, Turske i Libanona dolazi na područja pod kontrolom “Islamske države”.

Prema istom izvoru, samo posredstvom jedne osobe i njegove mreže pomagača u Sarajevu, Istanbulu i Bejrutu, u džepove vođa terorista slilo se nešto više od šest miliona KM, prenosi Dnevni avaz.

Dnevni avaz navodi da ministarstva pravde i vanjskih poslova BiH tvrde da uopćte nisu komunicirali sa bilo kojim indijskim listom, dok Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za sva eventualna pitanja o ovoj informaciji upućuje na Tužiteljstvo BiH.

– Indijski list objavio je da je, istražujući aktivnosti pripadnika “Islamske države” biznismena Džamala Nabila, koji je promijenio ime u Abu Nabil, specijalna policijska jedinica za borbu protiv online kriminala ustanovila da su kuriri iz Sarajeva, Istanbula i Bejruta novac odnosili u Raku i Anbar.

U istom tekstu navedeno je da su istražitelji otkrili tek vrh ledenog brijega mreže “Islamske države”. Osim Indije, BiH, Libanona i Turske, u veliku istragu uključeni su i Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje Abu Nabil često boravi.  Nakon što je uhićen u Mumbaiju, otkriveno je i računalo koje je koristio, a u kojem su nađene instrukcije za izradu bombi.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

“NAŠI I VAŠI U OPĆINI JAJCE”

Volim Jajce

Propovijed za “normalne” katolike (VIDEO)

Volim Jajce

TAKO JE GOVORIO ZOKI MILANOVIĆ Big shit

Volim Jajce
Učitavanje....