Volim Jajce
Aktualno Jajce Opcinsko vijece

Intervju s predsjedateljem OV Jajce, gosp. Ivom Šimunovićem (prvi dio)

Povodom krize u radu Općinskog vijeća Jajce, koja se događa, slučajno ili ne, baš pred lokalne izbore u Jajcu, kao i o drugim aktualnim problemima u našem gradu, razgovarali smo s predsjedateljem Općinskog vijeća Jajce, gosp. Ivom Šimunovićem.

Poštovani gosp. Šimunoviću, uskoro će se birati novi saziv Općinskog vijeća. Kako ocjenjujete rad Vijeća u protekle četiri godine, koje su bile najveće prepreke za uspješan rad i kako učiniti Vijeće efikasnijim?

Općinsko vijeće Jajce formirano je lipnja 2017. godine, nakon 7 mjeseci pregovaranja s partnerima tj. predstavnicima Saveza stranaka okupljenih oko SDA. Podsjećam našu javnost da smo mi, iz Koalicije za bolje sutra Jajcu potencirali dogovor. Međutim, načelnik općine Jajce, a ujedno i predsjednik OO SDA Jajce, nije uvažavao izborni rezultat na lokalnim izborima 2016. godine i htio je zadržati dotadašnje stanje u javnim ustanovama i javnim poduzećima, odnosno da na direktorskim  mjestima ostanu kadrovi te stranke unatoč izbornim rezultatima.

Nakon što je shvatio da se mora uvažiti rezultat, potpisali smo Sporazum o suradnji (2016-2020), a potom i konstituirali Općinsko vijeće. Za svaku sjednicu Općinskog vijeća Jajce kolegij je usuglašavao termin i dnevni red, a brojni su primjer odgađanja ili prekidanja sjednica zbog neusuglašenog djelovanja u Općinskom vijeću.

Naši partneri iz stranaka Saveza često se ponašaju kao da mi iz Koalicije ne smijemo imati  svoj stav ili mišljenje o nekim točkama dnevnog reda ili da moramo raditi ono što je Savezu u interesu. U ovom mandatu održali smo 20 sjednica.

Potrebno je u svakom budućem Općinskom vijeću ostvariti korektnu suradnju većine vijećnika i odgovorno raditi za bolje stanje u Jajcu.

Imali smo priliku gledati igrokaz oko 21. sjednice Vijeća na kojoj je aktualni načelnik općine Jajce trebao podnijeti izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu. Potom ste zakazali 22. sjednicu Vijeća koja se također nije održala zbog nepostojanja kvoruma za njen rad. SDA pokušava odgovornost prebaciti na Vas kao predsjedatelja Vijeća. Možete li objasniti našim čitateljima što se u stvari događa/lo?

Hvala za ovo pitanje! U redovnoj proceduri pripremili smo 21. sjednicu Općinskog vijeća i pred samu sjednicu 9.9.2020. godine načelnik je predložio na kolegiju Općinskog vijeća dopunu dnevnog reda što je i prihvaćeno i uvršteno kao prva točka na sjednici.

Načelnik je bio prisutan na početku sjednice, ispričao se za odsutnost 10-15 minuta, jer treba popiti kavu s jaranom koji je u prolazu kroz Jajce i obećao da će doći. Vijećnici su čekali više od sat vremena. Načelnik se nije javljao na telefon ni predsjedniku Kluba vijećnika SDA tako da nije imalo smisla više držati vijećnike te smo prekinuli sjednicu. Napominjem da je načelnik općine predstavnik izvršne vlasti  i ovlaštena osoba koja je dužna podnijeti Izvješće o izvršenju Proračuna.

Nakon tjedan dana dogovorili smo nastavak 21. sjednice Općinskog vijeća Jajce za 25.9.2020. godine. Načelnik općine je došao na sjednicu, ali je iz stranaka Saveza došlo svega 3 vijećnika (od ukupno 12 vijećnika). Iako je iz HDZ-a bilo 7 vijećnika, nismo ni s oporbenih 2 vijećnika mogli imati kvorum, zbog čega  sjednica nije nastavljena.

Ja sam ponovno inzistirao na nastavku rada Vijeća, te smo dogovorili na kolegiju Općinskog vijeća od 1.10.2020. godine novi nastavak 21. sjednice za 2.10.2020. godine. Razmatrali smo i dnevni red za 22. sjednicu i zakazali je 9.10.2020. godine. Dakle, četvrtkom smo dogovorili nastavak sjednice za petak. Međutim, na dan održavanja sjednice, načelnik mi je poslao poruku da je u Banja Luci i da neće biti na sjednici. U terminu zakazanom za sjednicu mi smo konstatirali da vijeće ima kvorum, ali da nisu stvoreni uvjeti da se sjednica nastavi jer podnositelj Izvješća nije nazočan i sjednica je ponovno prekinuta. U ovom igrokazu je sve jasno:

  • načelnik je uvrštavanjem točke dnevnog reda prije njegovog Izvješća o izvršenju Proračuna pokušao obmanuti vijećnike i uvesti u raspravu o Izvješća o izvršenju Proračuna za 2019. godinu bez njegove nazočnosti. Klub vijećnika SDA bi branio „rad“ svoga načelnika, ali bi vijećnici na kraju ostali uskraćeni za informacije od onoga koji ih je dužan podijeliti s općinskim vijećnicima,
  • na prvi nastavak sjednice nije pozvao vijećnike Saveza, a on je došao kako bi se pravdao za prvo odsustvo,
  • na drugi nastavak nije došao iako je dan ranije to obećao.

Meni je žao što se načelnik poigrava s odgovornim vijećnicima i zainteresiranom javnosti u Jajcu i šire. Svaki dužnosnik u političkoj ulozi treba svoju dužnost obnašati transparentno, odgovorno i pravično. Načelnik bi se trebao pohvaliti sa dobro urađenim poslom i realizacijom Proračuna u iznosu od 11.518,805 KM, da je sve bilo zakonito i pravično u njegovom izvršenju. Međutim, Proračun nije realiziran u skladu s Odlukom o izvršenju za 2019. godinu.

Na 22. sjednici OV Jajce trebalo se raspravljati o realizaciji proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine. Sam proračun je bio puno veći nego prošlogodišnji pa nas zanima kako će općina Jajce završiti ovu proračunsku godinu, gdje će biti utrošeno najviše sredstava i kako će se ova kriza odraziti na planirane investicije?

Kao što sam ranije spomenuo, 1. listopada smo definirali dnevni red i termin održavanja 22. sjednice Općinskog vijeća. Međutim, ponovo nismo imali kvorum, jer je iz stranaka Saveza samo 4 vijećnika potvrdilo svoj dolazak na sjednicu.

Mislim da je načelnik izgubio autoritet u Klubu vijećnika SDA i da pojedini vijećnici opstruiraju njegov rad, ali i rad Vijeća. Naime, oni su nezadovoljni jer se nisu našli na listi za novi saziv vijeća, već je načelnik predložio nove kandidate. Kao predsjedatelj Općinskog vijeća, mogu reći da je većina vijećnika u ovom sazivu Vijeća radila časno i odgovorno posao za koji su ih građani izabrali.

Za 22. sjednicu Općinskog vijeća Jajce predložena je točka dnevnog reda Izvješće o realizaciji Proračuna za period 01.01. – 30.06.2020. godine.

Krajem ožujka smo usvojili Proračun za 2020. godinu i Odluku o izvršenju, s ukupno planiranih skoro 20 milijuna KM. Rebalansom proračuna, koji je uslijedio tijekom pandemije, iznos je smanjen na 18.703.500 KM.

Iz prethodne, 2019. godine imali smo suficit u iznosu od 7,560.000 KM. S obzirom na stanje općinske blagajne, načelnik je mogao pored svih ograničenja u pandemiji intenzivirati  javne nabavke i ubrzati investicije i boriti se protiv krize radom svih koji mogu stvarati novu vrijednost.

Međutim, on se zabavio nepravdom:

  • nabavio je sjemena za poljoprivrednike i podijelio ih članovima SDA i potencijalnim biračima,
  • proveo je javni poziv samo za projekte koji su u njegovom političkom interesu,
  • investirao u projekte koji nisu planirani u Proračunu i krši Odluku o izvršenju Proračuna.

Načelnik se razbacuje novcima građana bez utvrđenih prioriteta u investicijama.

Transparentnost u trošenju javnih sredstava trebala bi biti obveza svake vlasti. Koliko se sredstva građana Jajca troše na transparentan način i kako građani mogu utjecati na odluke koje se donose po tom pitanju?

Slažem se da je transparentnost izvor povjerenja, a netransparentnost izvor sumnje. Vijećnici su u ovom, kao i ranijim sazivima postavljali brojna pitanja načelniku i bili uskraćeni za odgovor. Odgovor na pitanja nisu dobili ni vijećnici iz Saveza okupljenih oko SDA. Kada vijećnici nemaju odgovore na pitanja i sumnjaju u zakonit rad načelnika, možemo pretpostaviti koliko građani vjeruju izvršnoj vlasti u Jajcu. Građani mogu utjecati na vlast na dan izbora glasajući za poštene, odgovorne predstavnike u Općinskom vijeću i za novog kandidata za načelnika koji će iskreno i predano raditi za bolje Jajce.

Jajce svake godine dobiva velike iznose od Elektroprivrede HZ HB što proračun općine Jajce svrstava među najveće po glavi stanovnika u cijeloj državi. Postoje li obveze općine Jajce po pitanju utroška tih sredstava ili načelnik općine može samostalno vršiti njihovu preraspodjelu?

Vodna naknada za potopljeno zemljište u općinama je regulirana federalnim zakonom, a sredstva su namjenska za uređenje vodotoka, obala jezera, očuvanje okoliša i sprječavanje zagađenja voda. Mi svi znamo da oko Velikog i Malog plivskog jezera nije uređena kanalizacija i da otpadne vode završavaju u jezerima, a mi tu vodu pijemo. Svaki savjestan građanin bi se trebao zapitati je li moguće da naš načelnik ne želi dobro zdravlje sebi i svojim sugrađanima kao i brojnim turistima koji rado posjećuju taj prirodni biser i naše druge prirodne i kulturne ljepote.

U zadnjih 10 godine JP EP HZ HB d.d. Mostar je u Proračun općine uplatila više od 42.000,000 KM (42 miliona konvertibilnih maraka). Svi ti novci se potroše u raznim tenderima za koje mi vijećnici ne dobijemo izvješće.

 

Nastavak intervjua čitajte u narednih nekoliko dana….

 

 

Volimjajce.com

 

Povezani Članci

MOSTAR: Franjevci sljedeće godine otvaraju studentski dom za siromašnije studente

Volim Jajce

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan danas je primio Miss Bosne i Hercegovine, Jajčanku Ivanu Ladan

Volim Jajce

(VIDEO) Karamatić: Moj narod neće dozvoliti da nam Haaški sud piše povijest

Volim Jajce
Učitavanje....