Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Ipak ništa od bošnjačke škole u Jajcu

Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez potvrdila je da u Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, nego će u postojeće dvije biti uvedeni povijest i zemljopis BiH, a učenici će dobiti i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama.

– Djeca će se upisati u postojeće dvije škole, a na svjedožbama će biti oni grbovi koje budu zahtjevali roditelji i djeca. Planirana su i ta dva predmeta, s tim da će se to odnositi samo na prve razrede, jer smo u ostalima već krenuli sa starim nastavnim planom i programom i ne možemo ih mijenjati usred obrazovnog ciklusa. S tim možemo startati za učenike prvih razreda kojih će najvjerojatnije biti pet odjela – kazala je Čerkez za Fenu.

Na upit kako je došlo do ovog obrata, Čerkez je istaknula da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

Odluku o odustajanju od otvaranja nove škole potvrdio je Feni i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, iako je naglasio da o tome još nije dobio službenu potvrdu.

– U dvije postojeće škole uvode se dva nova predmeta, povijest i zemljopis za djecu bošnjačke nacionalnosti, a na njihovim diplomama neće biti oblježja Herceg-Bosne – kazao je Hozan, dodavši da se o ovoj temi razgovaralo prošli tjedan na sastanku kojem su, osim njega, prisustvovali premijer SBŽ-a i ministrica obrazovanja SBŽ-a, Tahir Lendo i Katica Čerkez.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Saobraćajna nesreća u Podbarevu, bankina spriječila tragediju!

Volim Jajce

Primošten: Iz mora će se izdignuti veliki hologram Gospe

Volim Jajce

REAKCIJE NA OPTUŽNICU PROTIV HVO-a MOSTAR Pinter za Dnevnik.ba: “Ako je presuda ‘Prliću i ostalima’ osnovni dokaz Tužiteljstva BiH, to je sporno, ali i moguće pobijati”

Volim Jajce
Učitavanje....