Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Izetbegović: Država će zbrinuti borce tzv. Armije, oni koji su branili zemlju neka ne brinu

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA danas je govorio na sesiji Kruga 99.

On je kratko prokomentirao i prosvjede demobiliziranih boraca zbog kojih su proteklih dana bile blokirane neke od najvažnijih prometnica u Federaciji Bosne i Hercegovine

Izetbegović je pohvalio rad policije koja je pružala sigurnost na prosvjedima i potvrdio da demobilizirani borci moraju biti zbrinuti od strane države, te da Federacija BiH izdvaja velika sredstva za boračku populaciju.

On je poručio da je Bosna i Hercegovina ponovo na povijesnoj i političkoj raskrsnici i da EU čeka njen odgovor.

“Federacija BiH izdvaja skoro triput više sredstava za skrb borcima od entiteta Republika Srpska. To ima svoje granice. Ima trenutaka kada gospodarstvo ne može više da nosi. Mi smo iza rata godišnje 670 milijuna KM, odnosno skoro dva milijuna dnevno izdvajali u te svrhe. To je na granici podnošljivog.

Od završetka rata smo izdvojili 11 milijardi KM u te svrhe. Ako nastavimo da opterećujemo ovim segmentom proračune i gospodarstvo, onda će patiti mirovinski i drugi fondovi. Preko toga se ne može ići”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da će država BiH zbrinuti bivše borce i da se oni koji su tijekom rata branili zemlju ne smiju naći u beznadnoj situaciji.

“Demobilizirani borci koji ostanu bez zdravlja ili uđu u godine kada sebi ne mogu zarađivati, moraju biti zbrinuti od države. Moraju dobiti minimalnu mirovinu ili drugi vid pomoći, ali se ne smiju naći u beznadnoj situaciji. To će država i uraditi”, kazao je Izetbegović osvrnuvši se na prodvjed bivših boraca tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Tuzlanske Županije, Zvornika i drugih općina, koji zahtijevaju usvajanje jedinstvenog boračkog registra i boračke dodatke, te ukidanje financiranja iz proračuna preko 1.600 boračkih organizacija.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Davor Ivo Stier: Politika Hrvatske prema BiH je i politika EU

Volim Jajce

RADIKALIZACIJA BOŠNJAKA, AHMETU SMETA BLEIBURG Ilija Cvitanović dobio prijetnje smrću

VJ Urednik 1

Ivo Šimunović: Odgovor na priopćenje načelnika općine Jajce Edina Hozana

Volim Jajce
Učitavanje....