Volim Jajce
Aktualno BiH Crna kronika

Izetbegović: Hrvatski korpus neće krenuti u nešto što je problematično u odnosu na BiH

Što se tiče SDA-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH ističe kako ta stranka ne može mimo Ustava FBiH i popisa iz 1991. godine kreirati nikakva rješenja.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Mostaru kako su događanja i reakcije oko njegove nedavne izjave o Kosovu očigledno pokušaj da se ušutka bh. patriotska strana, ocijenivši kako nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, već je prijetnja da ćete je rasturiti.

On je u izjavi za novinare, uoči svečane akademije u povodu 25. obljetnice formiranja 4. korpusa tzv. Armije RBiH, kazao kako je ta izjava “na oko bespotrebna i besmislena”, te da samo u politici ništa nije besmisleno i sve ima svoj smisao.

– Ona je očigledno dimna zavjesa za nešto. Što? Možemo nagađati. Je li to presuda Mladiću, NATO, ili nešto drugo, ne znam i ne bih nagađao. Ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji. Predsjednik Vučić i njihov nacionalni savjet su spustili loptu i to je dobro i to će omogućiti jednu normalnu posjetu Predsjedništva BiH za par dana Beogradu – kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

Dodao je kako je u BiH to pokušaj da se ušutka bh. patriotska strana. Da se legaliziraju teme o paradržavama, cijepanju BiH, referendumima, da se nagrađuju i dočekuju ratni zločinci i slično, a da bh. strana šuti ili mlako odgovara.

– Na bezobrazne, tvrde, opasne izjave, pokušaje i planove da mi ili ne odgovaramo ili odgovaramo mlako. Da se time stvori prostor za eventualno neke buduće referendume. Na tvrde poruke koje idu u smislu podjele može se imati samo tvrd odgovor. Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju. Ne može se moj odgovor tretirati kao prijetnja, prijete oni koji govore o referendumima, nagrađuju Krajišnike, Karadžiće i po ratnim zločincima nazivaju škole – naglasio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju izjava čelnika SBB-a Fahrudina Radončića da SDA i HDZ-a BiH do kraja prosinca nađu novog koalicijskog partnera i je li to moguće, Izetbegović smatra kako to nije moguće i kako ministri iz SBB-a neće izaći iz vladajuće koalicije.

– Prije tih ministara trebalo bi da izađu svi članovi SBB-a iz upravnih odbora, agencija i ostalih institucija gdje je SBB smjestio skoro tisuću ljudi. Tako da, ako hoće da izađu iz koalicije, neka krenu od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu. Mislim da neće napustiti koaliciju jer je SBB-u potrebno tih tisuću pozicija i da ih neće napustiti – ustvrdio je Izetbegović.

Što se tiče SDA-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH ističe kako ta stranka ne može mimo Ustava FBiH i popisa iz 1991. godine kreirati nikakva rješenja.

– Brojke su jasne, kao i obveze koje proizlaze iz ustava, tako da je to jedan minimalistički prijedlog, odnosno onakav kakav jedino može i biti s obzirom na sadašnji ustav – kazao je Izetbegović, naglasivši pritom kako se nada da postoji dovoljno zrelosti da se dobije parlamentarna podrška za taj prijedlog.

Upitan kako bi se kriza vlasti mogla odraziti na odnose SDA i HDZ BiH na županijskoj razini, Izetbegović smatra kako se i HDZ BiH također nalazi na jednoj raskrsnici.

– Ova mantra o ugroženosti Hrvata naravno da se ne može primiti u narodu, jer Hrvati sasvim dobro žive u ovoj zemlji. Postoje neke frustracije u vezi s izborom njihovih predstavnika, ali svi mi imamo takve frustracije. Svi bi imali nešto prigovarati ovoj zemlji, ali to treba kroz postupan proces mijenjati i popravljati – naglasio je bošnjački član Predsjedništva BiH, dodajući kako priča o tome kako se Hrvati građani drugog reda ni u kojem pogledu ne stoji te da brojke, naprotiv, dokazuju suprotno.

Naglasio je kako u preko stotinu institucija na razini BiH više pozicija zauzimaju hrvatski kadrovi nego bošnjački.

– Mi smo to zatekli kada smo došli prije tri godine i nismo uspjeli u velikoj mjeri to da popravimo. Dakle, nema govora o tome da su Hrvati jedan narod koji ima neku drugorazrednu poziciju – kazao je Izetbegović spomenuvši u tom kontekstu sektore obrane, financija i pravde, čije čelne pozicije zauzimaju upravo Hrvati.

– Sasvim sigurno ne stoji ta priča i ne bih rekao da narod mogu pokrenuti u nekom lošem smislu, u neku avanturu. Političari uvijek imaju svoje priče, ambicije, svoja htijenja i onda se to koristi za izbore koje dolaze. Tako da mislim da hrvatski korpus neće krenuti u nešto što je problematično u odnosu na BiH i da ćemo uspjeti usvojiti proračune, rebalanse proračuna, i važne zakone koji će omogućiti da se ova zemlja gradi, reformira itd. – zaključio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Todorić: Sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi

Volim Jajce

NIJE ŠTEDIO RIJEČI: Poruka Enisa Bešlagića pokrivenim ženama

Volim Jajce

Stanje na cestama: Mokar kolovoz, jaki udari vjetra, povećana opasnost od odrona…

Volim Jajce
Učitavanje....