Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

“Izetbegović je politička olupina koja mrcvari svoj narod i drži ga u zabludi”

“Ovdje se ne može napraviti bosanska nacija, ni bosanski jezik i što prije (bošnjački član Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović to shvati, lakše će nam biti i možemo razgovarati o različitim modalitetima koji će olakšati život i jednima i drugima”, istaknuo je Dodik za “Glas Srpske”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je BiH zemlja karikatura koja spada u kategoriju propalih država, da je vidljivo kako nema unutarnje snage funkcionirati, te da se pokazalo nemoguće održavanje koncepta BiH koji jedino odgovara Bošnjacima.

Dodik je napomenuo da su na to utjecali, prije svega, ciljevi bošnjačkih političkih lidera koji ignoriraju realnost i pokušavaju stvoriti unitarnu i centraliziranu BiH u kojoj će okupiti podanike iz drugih naroda, a uz podršku dijelova međunarodne zajednice.

“Ovdje se ne može napraviti bosanska nacija, ni bosanski jezik i što prije (bošnjački član Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović to shvati, lakše će nam biti i možemo razgovarati o različitim modalitetima koji će olakšati život i jednima i drugima”, istaknuo je Dodik za “Glas Srpske”.

On je ocijenio kako je Izetbegović politička olupina koja apelacijama Ustavnom sudu “mrcvari svoj narod, držeći ga u zabludi”. Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je za “Glas Srpske” da je očigledan apsurd koji vlada u institucijama BiH, navodeći kao primjer djelovanje Vijeća ministara koje nema podršku ni parlamenta, a nastavlja egzistirati suprotno svim praksama bilo koje iole demokratske zemlje.

On je naglasio kako je SNSD odlukom da se povuče iz parlamentarnih komisija jasno stavio do znanja da ne želi takvoj vlasti davati legitimitet, navodeći kako SDS koristi obavještajne informacije protiv Republike Srpske.

“Jasno je da se ta stranka konstantno svrstava na stranu rušenja zakona. SDS se pokazao kao stranka koja će zarad nekoliko fotelja u Sarajevu srpske nacionalne interese prodati i podrediti tim foteljama”, istaknuo je Dodik, ocijenivši da je činjenica da oni doživljavaju dramatičan pad “na terenu”, što je dokaz da su izabrali pogrešnu politiku.

On je napomenuo da je za vrijeme SDS-ove i PDP-ove vlasti ukinuta Obavještajna agencija Republike Srpske, te naglasio da je SNSD odlučio u Narodnoj skupštini Srpske tražiti povlačenje suglasnosti dane za zajedničku obavještajnu službu.

“Mi /Republika Srpska/ ništa nismo imali od te službe /OSA BiH/ osim problema, podmetanja i pokušaja da se sve stavi u funkciju koncepta unitarizacije BiH, a to ne želimo. Mi smo protiv toga, a oni koji to rade su protiv Srpske i njeni su neprijatelji”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska nema namjeru biti servis koji ispunjava želje Izetbegovića.

“To je za sada SDS, a ne Srpska”, rekao je Dodik. Ocijenivši kako SDS ne interesira narod, nego samo osobno pozicioniranje, Dodik je naveo da to pokazuje i stav te stranke kada je riječ o Zakonu o trošarinama.

“Oni su samo htjeli onemogućiti Srpsku da dođe do novca, jer su smatrali da bi se kada dođe novac od MMF-a ovdje razvilo nekoliko projekata, a po njihovoj primitivnoj logici onda bi to bilo u korist vladajuće strukture, a ne naroda”, istaknuo je Dodik.

Govoreći o Transportnoj zajednici jugoistočne Europe, Dodik je ponovio da je Srpska spremna dati suglasnost, ali pod uvjetom da bude napisano da se odnosi u transportnoj zajednici odvijaju posredstvom mehanizma koordinacije, u pogledu donošenja odluka, te predstavljanju BiH.

“U EU su rekli da se do rujna mora riješiti ovo pitanje i Srpska je tu pozitivna, ali ako odustanemo od naših zahtjeva, kao što traže iz Sarajeva, oni će odlučivati o tome koji će programi biti forsirani. Time ugrožavamo Ustav, mehanizam koordinacije i proći ćemo kao do sada jer je od četiri projekta, odobrena u Trstu, samo jedan u Srpskoj”, naveo je Dodik.

Na pitanje je li pripremljen najavljeni prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Dodik je rekao da je taj akt već koncipiran, ali da treba vidjeti kada su Bošnjaci za to spremni.

“Nitko normalan neće reći da ne treba poštovati odluke Ustavnog suda i pravosudnih institucija, ali kada je on zaista Ustavni sud. To je u BiH mjesto egzekucije i političko tijelo u kojem se kreiraju izvanustavna rješenja i donose političke odluke”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da je problem američke veleposlanice u BiH Cormack što neće to da vidi.

“Nije ništa ni uspjela osim da Miloradu Dodiku uvede sankcije. Ja se nikada neću promijeniti i moji stavovi su jasni. Nemojte dirati Republiku Srpsku i možete biti koliko hoćete veleposlanik”, poručio je Dodik, ocijenivši da je potpuna suprotnost službena američka politika i ono što Cormack radi u BiH.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Sarajevski imam Velić otvorio vrata džamije: Ugrijte se – svi su dobrodošli!

Volim Jajce

-NAKON MJESEC DANA- SIP potvrdio izborne rezultate

Volim Jajce

NAKON DUGE I TEŠKE BOLESTI Preminuo Jure Radić

Volim Jajce
Učitavanje....